Au inceput, oficial, lucrarile de constructie la scutul american antiracheta de la Deveselu

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE ceremonia de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la Facilitatea de aparare antiracheta din cadrul Bazei Militare de la Deveselu. La eveniment participa si presedintele Traian Basescu.

Incepand de luni, o parte a scutului antiracheta care va fi amplasata in Romania incepe sa devina realitate. La doi ani dupa ce am batut palma cu americanii romanii incep lucrarile la viitoarea baza NATO de la Deveselu, in judetul Olt.

La ceremonie au participat presedintele Traian Basescu, ministrul Apararii Mircea Dusa, dar si o delegatie americana din care fac parte numarul 2 din NATO si numarul 2 din Pentagon.

Delegatia americana prezenta la eveniment a fost condusa de James Miller, adjunctul secretarului apararii pentru politica de aparare, si a inclus alti inalti oficiali din cadrul Departamentului Apararii, Departamentului de Stat si comandamentelor fortelor americane din Europa.

Din partea conducerii NATO au participat la eveniment ambasadorii Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct, si Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru amenintari emergente de securitate.

Citește și
Mircea Dusa
Mircea Dusa a discutat in SUA despre Afganistan, avioanele F16 si despre baza de la Deveselu
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Totodata, au fost prezenti reprezentanti ai ministerelor afacerilor externe din Polonia si Turcia, state care gazduiesc sau vor gazdui componente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice si care contribuie, astfel, la sistemul antiracheta al NATO.

Din partea MAE roman a participat Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice. De asemenea, au mai luat parte la eveniment oficiali din institutii centrale de stat si conducatori ai autoritatilor locale.

La eveniment a fost prezenta fanfara militara si militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul". Ceremonia s-a desfasurat pe pista bazei de la Deveselu, unde au si aterizat cele cateva elicoptere cu care au sosit mai multi dintre participanti.

Ceremonia de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la Facilitatea antiracheta de la Baza Militara Deveselu are loc in aplicarea Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania din 13 septembrie 2011.

Recent, ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca statul roman are misiunea de a realiza lucrari de amenajare, iar partenerii americani de dotare a bazei de la Deveselu, care trebuie sa fie operationala din 2015.

"Va anunt in premiera ca, luni, la Deveselu, impreuna cu partea americana, cu partenerii din Statele Unite, de la Pentagon, de la Ministerul Apararii, vom inaugura la Deveselu lucrarile la acea locatie, la ceea ce dumneavoastra cunoasteti ca scut anti-racheta, dar, de fapt, este vorba despre interceptari de rachete balistice, lucrare care trebuie sa se realizeze in perioada urmatoare.

Acest scut anti-racheta trebuie sa fie functional in 2015. Este prima facilitate de acest gen care se realizeaza in estul Europei, avand in vedere ca Romania este stat de granita al NATO si al Uniunii Europene. Chiar domnul Hagel (Chuck Hagel, secretarul american al Apararii – n.r. ) aprecia ca, desi nu s-a ajuns la o intelegere cu partenerul rus, vor incepe lucrarile", a declarat Mircea Dusa.

Potrivit acestuia, o parte dintre lucrari trebuie realizate de statul roman, iar o alta parte, respectiv cele care tin de dotarea bazei, revin in sarcina partenerului american.

"In acest parteneriat o parte de lucrari se realizeaza de catre partea romana, prin MApN, iar cele privind interceptarile, de catre partea americana. Noi am inceput inca din vara lucrarile de amenajare la Deveselu si le-am si finalizat, mai sunt cateva lucrari cu termen anul viitor. Toate operatiunile de pregatire si operationalizare a bazei se fac si sunt in grafic", a mai precizat Mircea Dusa.

Potrivit acestuia, statul roman a alocat 8 milioane de lei in 2013 pentru amenajarea bazei de la Deveselu, urmand a aloca bani si in 2014 si 2015 pentru aceasta facilitate militara, chiar daca suma pentru urmatorii doi ani nu a fost inca stabilita.

Potrivit ministrului Apararii, in 2014 statul roman trebuie sa realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul si construirea pavilioanelor in care vor fi cazati militarii romani.

"Prin Ministerul Dezvoltarii sunt bani alocati administratiei din Deveselu pentru amenajarea drumului de acces din drumul national catre aceasta locatie, realizarea statiei de epurare, a canalizarii si a aductiunii de apa. Sigur ca de aceste facilitati va beneficia si comunitatea de la Deveselu, dar vor deservi si facilitatea militara de la Deveselu. Acum elaboram bugetul si vom vedea (cati bani se vor aloca in 2014 – n.r), dar vom asigura banii astfel incat facilitatea de la Deveselu sa fie operationala si lucrarile pe care le mai are partea romana de realizat sa se realizeze conform graficului", a mai spus Mircea Dusa.

Compania americana KBR a anuntat, in luna iulie, ca a obtinut un contract in valoare de 134 milioane dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei americane in Europa pentru a construi instalatiile primului sistem de aparare antiracheta in Europa, la Deveselu.

Potrivit acestui contract, KBR va muta structura unei cladiri de patru etaje, in care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a Statelor Unite in Romania. De asemenea, firma anunta ca va construi in Romania diverse instalatii si infrastructura necesara sustinerii sistemului AEGIS, inclusiv drumuri, cladiri pentru asistenta, comunicatii, securitate si utilitati.

Lucrarile includ construirea instalatiei de lansarea rachetelor, cladirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, cladiri de comandament, stocare si transmisiuni, construirea zonei de locuit si crearea de sisteme de securitate fizica (intrari, perimetre).

Romania a acceptat instalarea pe teritoriul sau a acestei baze, in cadrul scutului american antiracheta in Europa, in septembrie 2011. Baza ocupa un teren de aproximativ 175 de hectare si in ea vor fi stationati aproximativ 200 de militari si tehnicieni americani.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Traian Basescu a fost sunat de vicepresedintele SUA, Joe Biden. Au discutat despre Deveselu si Siria
Traian Basescu a fost sunat de vicepresedintele SUA, Joe Biden. Au discutat despre Deveselu si Siria

Presedintele Traian Basescu si vicepresedintele SUA, Joseph Biden, au avut o conversatie telefonica, la cererea oficialului american, subiectele vizand relatiile bilaterale, baza de la Deveselu, criza din Siria.

Mircea Dusa a discutat in SUA despre Afganistan, avioanele F16 si despre baza de la Deveselu
Mircea Dusa a discutat in SUA despre Afganistan, avioanele F16 si despre baza de la Deveselu

Mircea Dusa s-a intalnit in cursul vizitei oficiale in SUA, cu omologul american, Charles Timothy Hagel, cei doi discutand despre cooperarea bilaterala, securitatea internationala, achizitia de avioane F16, precum si despre baza de la Deveselu.

In toamna incep lucrarile la Deveselu. Cat costa baza unde vor fi relocati 200 de militari americani
In toamna incep lucrarile la Deveselu. Cat costa baza unde vor fi relocati 200 de militari americani

O companie americana si o firma de origine israeliana vor construi cel mai important obiectiv militar din ultimii 20 de ani, din Romania.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.