Traian Basescu a fost sunat de vicepresedintele SUA, Joe Biden. Au discutat despre Deveselu si Siria


Ultimul update: Duminica 27 Octombrie 2013 00:32
Data publicarii: Joi 24 Octombrie 2013 22:08
Categorie: Stiri Politice
Traian Basescu, Joe Biden

Presedintele Traian Basescu si vicepresedintele SUA, Joseph Biden, au avut o conversatie telefonica, la cererea oficialului american, subiectele vizand relatiile bilaterale, baza de la Deveselu, criza din Siria.

Presedintele Basescu si vicepresedintele SUA, Joseph Biden, au avut in cursul serii de joi o convorbire telefonica, desfasurata la cererea oficialului american, informeaza Presedintia, intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

"Domnul vicepresedinte Joseph Biden si-a exprimat recunostinta fata de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, pentru modul in care tara noastra se implica in proiectele politice si militare care privesc securitatea internationala, precum si pentru participarea trupelor romanesti in misiunile militare din Afganistan. Totodata, domnia sa a salutat, de asemenea, in numele Statelor Unite ale Americii, inceperea lucrarilor la situl pentru amplasarea sistemului antiracheta de la Baza din Deveselu, o componenta a securitatii si a structurii de aparare a NATO", se arata intr-un comunicat al Presedintiei remis MEDIAFAX.

Presedintele Traian Basescu a reiterat interesul deosebit pentru Parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, subliniind ca relatiile bilaterale dintre tarile noastre reprezinta, in acest moment, una dintre cele mai puternice garantii pentru securitatea Romaniei, precum si pentru stabilitatea regionala in Europa de Sud-Est, se precizeaza in comunicat.

"Domnul presedinte Traian Basescu si domnul vicepresedinte Joseph Biden au facut o evaluare a crizei din Siria si au analizat capabilitatile disponibile vizand implementarea cat mai rapida a deciziilor politice privind eliminarea arsenalului chimic sirian. Domnul presedinte Traian Basescu si domnul vicepresedinte Jopseph Biden au facut o analiza a sanselor de succes in procesul de apropriere de Uniunea Europeana (UE) ale Ucrainei, Georgiei si Republicii Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (Republica Lituania) din perioada 28 - 29 noiembrie a.c., domnul presedinte Traian Basescu considerand ca cele trei state au sanse reale in procesul de asociere la UE si ca Romania le va sustine fara rezerve", se mai arata in comunicat.

Potrivit sursei, Traian Basescu a vorbit si despre "importanta deosebita a investitiilor americane in tara noastra, cu un accent special pe domeniile care ar genera dezvoltarea economica, asa cum sunt cercetarea in domeniul tehnologiilor de varf, industria IT, industria auto, agricultura, industria alimentara si industria echipamentelor petroliere".

"Vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Biden, a subliniat potentialul mare de crestere economica al Romaniei in urmatorii ani daca aceasta va continua sa dezvolte un mediu de afaceri predictibil si transparent", mai informeaza Presedintia. Presedintele Traian Basescu participa, joi, la Reuniunea Consiliului European, la Bruxelles.

Convorbirea Biden-Basescu are loc la scurt timp dupa ce premierul Ponta a fost primit la Casa Alba de catre Joe Biden.

Premierul Victor Ponta s-a aflat in vizita oficiala la Washington in perioada 21-23 octombrie, fiind primit de vicepresedintele SUA pentru o discutie al carei principal subiect a fost Parteneriatul strategic politic si militar dintre cele doua tari. Ponta a declarat ca l-a asigurat pe Biden ca justitia din Romania nu va mai fi niciodata implicata in batalii politice, precizand ca subiectul a fost abordat nu legat de politica interna, ci de interesul companiilor de a li se apara interesele legitime.

"Mi-a spus (Biden-n.r.) ca pentru companiile americane - si a fost importanta aceasta nuanta - ideea de a avea o justitie independenta si eficienta este foarte importanta. L-am asigurat ca justitia va fi din ce in ce mai mult scoasa din bataliile politice interne, pentru ca a fost un camp de batalie pentru politica interna in ultimii ani, iar eu l-am asigurat, ca fost procuror si om care intelege cum functioneaza justitia si in America, si in tarile europene, ca principalul obiectiv este de a nu mai baga vreodata justitia in bataliile politice. Sunt convins ca lucrul acesta se va intampla incepand cu 2014 si nu vom mai avea nici in Romania discutiile cu «astia sunt procurorii mei si trebuie sa va bag pe toti in inchisoare ca sa arat ca eu sunt cu procurorii sau cu judecatorii»", a spus Ponta.

Premierul a mai aratat ca mesajul primit din partea vicepresedintelui american a fost ca, pentru SUA, Romania ramane un aliat important in regiune din punct de vedere politic, militar, dar si economic. "Mesajul a fost foarte clar: «Contati pentru Statele Unite, dar fiti puternici voi insiva, fiti puternici in primul rand economic»", a spus Ponta.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO