Mircea Dusa a discutat in SUA despre Afganistan, avioanele F16 si despre baza de la Deveselu


Ultimul update: Marti 22 Octombrie 2013 07:04
Data publicarii: Sambata 19 Octombrie 2013 16:20
Categorie: Stiri Politice
Mircea Dusa

Mircea Dusa s-a intalnit in cursul vizitei oficiale in SUA, cu omologul american, Charles Timothy Hagel, cei doi discutand despre cooperarea bilaterala, securitatea internationala, achizitia de avioane F16, precum si despre baza de la Deveselu.

"Momentul principal al vizitei ministrului Apararii, Mircea Dusa, l-a constituit intalnirea cu omologul american, Charles Timothy Hagel. Intalnirea celor doi oficiali a debutat cu ceremonia de primire cu onoruri militare la Pentagon si a continuat cu discutii in plenul celor doua delegatii. Cu aceasta ocazie, ministrul roman a multumit SUA pentru sprijinul major acordat la nivelul cooperarii bilaterale, relatie pe care o apreciaza ca fiind «una solida, bazata pe incredere si continuitate», aceleasi aprecieri fiind formulate si de omologul american", informeaza MApN.

Cei doi demnitari au abordat "aspecte privind situatia de securitate internationala, au avut un schimb de idei consistent privind modul de dezvoltare a capabilitatilor militare in cadrul NATO prin proiecte «Smart Defense», in conditiile crizei economice mondiale si ale unor alocari bugetare insuficiente pentru aparare, precum si principalele aspecte ale parteneriatului strategic romano-american in domeniul apararii".

"Au fost dezvoltate teme legate de programul de inzestrare al Armatei Romaniei cu avioane multirol F-16 si instruirea pilotilor, cooperarea in vederea retragerii trupelor si materialelor din Afganistan si a stadiului proiectului scutului antiracheta de la Deveselu. Referitor la ultimul subiect, ministrul Dusa a punctat faptul ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile asumate la termenele stabilite si va continua sa duca la bun sfarsit toate celelalte sarcini, pentru ca proiectul sa fie definitivat. Afganistan a fost un alt subiect important al agendei. In acest context, ministrul apararii a declarat faptul ca perioada post 2014 va reprezenta o noua etapa de transformare, cand Romania va ramane angajata in mentinerea coeziunii si solidaritatii Aliantei. Tratamentul medical acordat militarilor romani in spitalele americane, dar si sprijinul oferit trupelor romanesti pentru desfasurarea misiunilor au fost elemente pe care delegatia romana a dorit sa le puncteze in cadrul intalnirii", informeaza MApN.

Cei doi oficiali au agreat cautarea modurilor de extindere a cooperarii militare ca si sprijinul eforturilor Romaniei de a deveni un lider in regiune.

"La finalul discutiilor, ministrul roman al apararii a adresat omologului american invitatia de participare la evenimentele ce se vor desfasura cu ocazia aniversarii a 10 ani de la aderarea la NATO si 20 de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace. Secretarul american al apararii a raspuns invitatiei, declarandu-se extrem de multumit de evolutia Romaniei in cadrul NATO", informeaza MApN.

Dupa incheierea carierei senatoriale, Charles Timothy Hagel a indeplinit functia de co-presedinte al Consiliului Consultativ pe probleme de Informatii al presedintelui Obama, precum si membru al Comitetului pentru Probleme Politice al Secretarului Apararii.
Acesta a fost desemnat ca cel de-al 24-lea secretar al apararii al SUA pe data de 27 februarie 2013, devenind primul veteran de razboi la conducerea Departamentului pentru Aparare.
 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO