Associated Press: SUA, Marea Britanie si Olanda critica Romania dupa ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Sova

25-03-2015 22:49


Dan Sova

Romania si-a atras noi critici din partea Statelor Unite, Marii Britanii si Olandei dupa ce Senatul a blocat arestarea lui Dan Sova, comenteaza agentia Associated Press.

Associated Press: Romania, criticata de SUA, Marea Britanie si Olanda pentru blocarea arestarii lui Sova

Associated Press noteaza ca fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost retinut.

"Procurorii romani l-au retinut miercuri pe precedentul ministru al Finantelor, acuzat de luare de mita, inclusiv lingouri de aur si un tablou al pictorului impresionist francez Auguste Renoir. Procurorii spun ca Darius Valcov a ascuns tabolul, trei kilograme de aur si echivalentul in numerar al sumei de 410.000 de dolari in seiful unui prieten, din 2011", scrie Associated Press.

"Intr-un alt caz, parlamentarii romani au respins anularea imunitatii lui Dan Sova, un senator din cadrul partidului de guvernamant suspectat de coruptie. (...) Votul a fost criticat de ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii si Olandei, care au atras atentia ca Parlamentul nu ar trebui sa obstructioneze anchetele in cazuri de coruptie", subliniaza Associated Press.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost retinut, miercuri dupa-amiaza, de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri.

Cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata, miercuri, de Senat, fiind inregistrate 97 de voturi "pentru", 48 "impotriva" si cinci abtineri.

Reuters: Romania, "una dintre cele mai corupte tari UE", criticata pentru blocarea arestarii lui Sova

Romania, "considerata unul dintre cele mai corupte state europene", si-a atras noi critici dupa ce Senatul a blocat miercuri arestarea lui Dan Sova, comenteaza agentia Reuters.

"Parlamentarii romani au dat aviz cererii procurorilor de arestare a unui fost ministru de Finante acuzat de coruptie, dar au blocat arestarea altui fost ministru, atragand noi critici referitoare la seriozitatea angajamentului de a contracara coruptia la nivel inalt", scrie Reuters.

"Statele Unite, Marea Britanie si Olanda au emis comunicate dupa decizia Parlamentului roman de a nu anula imunitatea fostului ministru al Transporturilor Dan Sova, o decizie care a generat furie si apeluri pe retele de socializare in vederea organizarii de proteste", continua agentia Reuters.

"Romania este considerata unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana, iar sistemul judiciar este supus unei monitorizari speciale (de catre UE); cu toate acestea, procurorii si magistratii romani au fost laudati la Bruxelles", subliniaza agentia de presa, notand ca, in schimb, Parlamentul Romaniei a dat aviz favorabil arestarii fostului ministru al Finantelor Darius Valcov.

Olanda ne urmareste "cu ingrijorare si cu surprindere"

Ambasada Olandei a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, ca urmareste "cu ingrijorare si cu surprindere" evolutiile privind ridicarea imunitatii parlamentarilor, mai ales in contextul in care partidele politice si-au luat angajamentul de a lupta impotriva coruptiei, dupa ce Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Sova.

Si ambasada SUA a precizat, miercuri, la solicitarea Mediafax, ca imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv pentru a evita tragerea la raspundere a unor persoane si ca trebuie sa se permita anchetarea cazurilor de coruptie si aplicarea legii, iar ambasada Marii Britanii a precizat ca monitorizeaza evolutiile din domeniul justitiei, inclusiv deciziile Parlamentului in ceea ce priveste imunitatea parlamentara.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru retinerea si arestarea senatorului PSD Dan Sova

Dan Sova este cercetat in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.

Rezultatul oficial al votului senatorilor in cazul cererii DNA vizandu-l pe Dan Sova a fost de 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

Ulterior, Dan Sova a anuntat ca a luat decizia de a se autosuspenda "din toate functiile detinute in cadrul PSD" si a sustinut ca votul din Senat ii va permite sa se apere "asa cum se cuvine", daca dosarul sau va ajunge in instanta.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO