L-au miruit "de drag" si l-au scapat de procurori. Senatorii au facut tot ce-au putut ca sa-l tina pe Sova in libertate
Daca tot este ''Bunavestire'' si se spune, ca nu e bine sa te certi, senatorii l-au miruit pe Dan Sova cu ulei de la Mormantul Sfant, apoi i-au intins crestineste o mana si l-au fericit cu o decizie, care il scapa de puscarie.
Practic, au respins cererea procurorilor privind retinerea si arestarea social-democratului. De altfel, Sova a recunoscut ca si-a inceput ziua in rugaciune si si-a implorat colegii. Imediat dupa vot, reprezentantii ambasadelor straine, si nu numai ei, au criticat decizia.
"Vreau sa va fac o urare. Dumnezeu sa fie cu fiecare dintre noi si sa se faca voia lui"
Dan Sova le-a facut o confesiune senatorilor carora le-a spus ca si-a petrecut dimineata in grupul de rugaciune al Parlamentului. Apoi a inceput sa demonteze acuzatile procurorilor care sustin ca, in perioada 2006-2007, ar fi convins doi directori de la Rovinari si Turceni sa incheia contracte de avocatura cu firma la care era asociat.
"Nu o sa ma plang in fata dumneavoastra de o realitate foarte clara - anume ca de cand a inceput acest dosar alerg sa imi dovedesc nevinovatia.”
Sova a sustinut ca firma de avocatura la care a fost asociat a recuperat datorii pentru compania de stat si, in apararea sa, a invocat numele liberalului Teodor Atanasiu, dar si a actualei sefe de la PNL, Alina Gorghiu.
"Seful AVAS era domnul senator Atanasiu si cred ca domnul senator, intr-o zi in care crestineste nu avem voie sa ne certam, va poate confirma ca nimic din ce s-a intamplat acolo nu era ilegal. Colegii mei au reprezentat Turceni, Electrica a fost reprezentata de Alina Gorghiu"
"Eu cred ca poporul roman nu ma crede pe mine, ci crede un complet de judecata", a replicat Atanasiu.
La final fostul ministru al Transporturilor le-a cerut alesilor sa fie de partea lui.
"N-o sa fiu ipocrit sa va spun sa votati cum doriti. O sa va rog cu prietenie si onoare si colegialitate sa intelegem ca noi prin legiferare am dat Parchetului si DNA toate mijloacele, toate posibilitatile legale si am pastrat pentru noi cetatenii un singur lucru – libertatea. Va rog prin votul dumneavoastra sa imi dati posibilitatea sa ma pot apara ca om liber"
Si a avut si succes.
In asteptarea rezultatului, colega sa Ruxandra Jipa, l-a miruit pe Dan Sova la incheietura mainilor si pe par.
"- De ce l-ati miruit?
- De drag"
79 dintre senatori au votat pentru cererea DNA iar 67 impotriva. Chiar daca numarul celor care au fost de acord cu arestarea este mai mare, cererea a fost respinsa.
"Nu a fost intrunit votul majoritatii senatorilor . Senatul nu incuviinteaza "
Senatorii au invocat un articol din regulament care spune ca astfel de decizii trebuiesc adoptate cu votul majoritatii senatorilor. Asta inseamna ca, pentru a trece, documentul avea nevoie de 85 de voturi pentru. Liberalii sunt insa hotarati sa atace decizia la Curtea Constitutionala, invocand faptul ca Senatul nu a tinut cont de un articol din constitutie, care vorbeste despre majoritatea celor prezenti.
Ambasada Statelor Unite, cea a Marii Britanii si a Olandei au reactionat imediat si au criticat cele intamplate in senat prin comunicate de presa.
Reactia ambasadei SUA
"Nu comentam cu privire la cazuri individuale, dar consideram ca un principiu de baza al democratiei este faptul ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv pentru a evita tragerea la raspundere a unor persoane"
Intr-o postare pe Facebook si seful statului spune ca Parlamentul nu se poate erija in instanta
"In calitate de garant al respectarii Constitutiei si principiilor statului de drept, nu pot sa trec cu vederea faptul ca astazi Parlamentul a blocat din nou o cerere a justitiei. Intr-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege. Calitatea de deputat, senator sau ministru nu ar trebui sa confere nimanui imunitate in fata justitiei. „
Tot astazi deputatii au decis ridicarea imunitatii liberalului Theodor Niculescu acuzat de luare de mita si abuz in serviciu intr-un dosar privind despagubiri pentru imobile supraevaluate.