Asistent social, acuzat că a cerut mită pentru a urgenta procesele de adopție

Ultima actualizare: 29-10-2017 21:20

Anchetă la Direcţia pentru Protecţia Copilului Braşov, pe tema spinoasă a adopţiilor. Un asistent social, care lucrează de 27 de ani în sistem, este acuzat că a cerut şi a primit mită de la familiile care vor să adopte copii.

Procurorii DIICOT spun că este vorba de mese la restaurant, produse, dar şi sume mari de bani.

Suspiciunile procurorilor DIICOT o vizează pe Lucica Șimandan, asistent social principal la Biroul de Adopţii din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov. Anchetatorii susţin că încă din 2012 femeia, care este membru în echipele de evaluare pentru adopţie, ar fi pretins bani şi bunuri astfel încât să urgenteze procedura în anumite cazuri.

În plus, ar fi influenţat-o şi pe o colegă de-a ei, din Covasna, să falsifice datele dintr-un dosar de adopţie. Acuzată de luare de mită şi trafic de influenţă, Lucica Simandan a fost reţinută pentru 24 de ore, dar judecătorii au decis să o cerceteze sub control judiciar.

Investigaţia a pornit anul trecut de la doi soţi care au reclamat că Lucica Șimandan le-a cerut bani. Anchetatorii au decis atunci să folosească investigatori sub acoperire care, între timp, au reuşit să obţină dovazi în 7 cazuri de luare de mită.

De la începutul anului în Braşov s-au finalizat 39 de adopţii, în condiţiile în care un astfel de proces durează şi până la 3 ani. Iar acum, aproape 90 de familii din judeţ aşteaptă un copil. De partea cealaltă, doar 40 sunt liberi spre adopţie. Tot acest proces complicat îi face pe părinţi vulnerabili. Astfel mulţi ajung să cadă în capcană întinsă de un asistent social care promite să urgenteze lucrurile dacă primeşte ceva în schimb.

Ana Ionescu, părinte adoptator: "Eu, personal, n-aş putea să pun capul pe pernă noaptea ştiind că mi-am cumpărat copilul. Pentru că, aşa văd eu lucrurile, darea de mită e cumpărat şi aceste persoane sunt persoane care şi în viaţă lor privată, în diverse situaţii fac acelaşi lucru. Nu disperarea îi face să facă asta, ci, pentru ei, este un mod de viaţă.

Pe de altă parte de câteva luni, procedura de adopţie a fost modificatra aşa încât părinţii care vor un copil nu mai sunt nevoiţi să înfieze doar din judeţul în care în locuiesc ci din orice colţ al ţării.

Cătălin Borcoman, prim procuror DIICOT Braşov: Vorbim inclusiv de sume de bani, de exemplu de 1000 de euro, dar şi de alte beneficii constrând în bunuri, intermedierea obţinerii unor servicii gratuite sau chiar organizarea unor mese la restaurant pentru a facilita accesul mai rapid al acestor familii peste lista eligibilă la adoptarea unor copii.

Alături de Lucica Șimandan, este cercetată şi o altă asistentă socială din Judeţul Covasna. Procurorii spun că, influenţată de colega de la Braşov, funcţionara din judeţul vecin ar fi falsificat datele într-un dosar de adopţie. Ambele femei îşi riscă acum carieră. Lucica Șimandan este asistent social de 27 de ani şi, spun colegii, niciodată nu a fost reclamată.

Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC BRAŞOV: Vom lua toate măsurile care se impun şi anume suspendarea ei din funcție conform legii. Reclamaţii pe numele ei nu... (nu au existat n.r.). Dar reclamaţii în timp pe adopţii au existat. Frustrările oamenilor pe perioada de aşteptare se acumulează şi atunci oamenii devin nemulţumiţi.

Procedura complicată şi greoaie de adopţie, care poate dura uneori ani de zile, îi face pe părinţii vulnerabili. Cei mai mulţi îşi doresc atât de mult să aibă un copil încât nu este de mirare că ajung să cadă în capcana întinsă de un asistent social care promite să urgenteze lucrurile dacă primeşte ceva în schimb.

Simona Czudar, preşedinte Asociaţia Ador Copiii: "Este o temere oarecum generală şi că vor fi constrânşi şi noi ne lovim cu asta cumva, cum că vor fi şantajaţi emoţional familiile de către asistenţii sociali însă îi încurajăm să nu cadă în capcana lor să aibă curaj să facă cunoscute aceste pretenţii financiare şi absolut absurde. Un copil nu se comercializează, nu suntem la piaţă"

Procurorii DIICOT Braşov spun că vor extinde cercetările în acest caz. Nu este exclus să fie vorba de o reţea de crimă organizată cu mai multe persoane implicate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO