Registrul care le ofera o sansa in plus orfanilor mari sau bolnavi. Cati copii greu de adoptat au acum parinti

Ultima actualizare: 23-07-2017 07:34

Infiintat in urma cu mai putin de un an, Registrul copiilor greu adoptabili le-a dat orfanilor aflati in grija statului o sansa in plus ca sa primeasca o familie.

In registru sunt inscrisi cei cu probleme de sanatate, dizabilitati, sau varste mai mari, toate acestea fiind considerate obstacole in calea adoptiei. Familiile care au asteptat mai multi ani sa infieze un copil isi pot vedea visul implinit daca vor consulta aceasta lista. Iar multi dintre cei care au trecut peste prejudecati sunt acum parinti fericiti.

Sotii Oanca au fost printre primii care au apelat la registrul cu copii greu adoptabili. Acum sunt parintii a doua gemene minunate, de 4 ani.

Luciana Oanca, mama adoptiva: "Erau trecute cu retard mintal, dar cand ne-am uitat in poza, am zis hai sa mergem sa vedem. Si cand am ajuns si ne-au luat de mana si ne-au tras la ele in camera si au inceput sa ne arate toate jucariile, numai retard mintal nu eveau..."

In registru sunt inscrisi copii de care nu s-a interesat vreme de 9 luni niciun posibil parinte interesat sa-i infieze. Sunt prunci cu probleme de sanatate, frati care nu pot fi despartiti sau cei cu varsta mai mare - asta pentru ca, de regula, familiile vor sa adopte copii mici, fara amintiri.

Irina Carstoiu, mama adoptiva: "In prima faza am vrut sa adoptam o fetita. Am tot asteptat si am decis pana la urma ce-o fi, fie fata, fie baiat, sa adoptam. Dar unul singur! Si venind aici si vazand acesti doi copii... Am ajuns la 2 baieti gemeni. Si acum mi se spune ca seamana cu mine."

Gemenii au 9 ani si au primit o familie cand nici nu mai sperau. La fel ca ei, un alt baietel de 10 ani, aflat in grija asistentilor maternali din Arges.

Vasilica Nitu, mama adoptiva: "Prima data am vrut o fetita in jur de 2 ani de zile. Si in loc de o fetita de 2 ani am un baiat de 10."

Vasile Nitu, tata adoptiv: "Ne-am indragostit la prima vedere de el, invata foarte bine, are numai note de 9 si 10, un baiat harnicut in gospodarie."

Simona si Mircea Crisbasanu, din Prahova, au accesat de la bun inceput registrul copiilor greu adoptabili si in doar cateva luni au devenit parinti.

Mircea Crisbasanu, tata: "Cu copiii a fost scanteia aprinsa de la inceput, au fost foarte lipiciosi, foarte atasati, jucausi. Copii absolut normali si veseli si plini de vitalitate."

Simona Crisbasanu, mama: "Noi am solicitat doi copilasi, varsta maxima 7 ani. Suntem foarte fericiti si ne socotim foarte norocosi si noi, si copiii."

In acest moment, in Romania, sunt aproape 3.300 de copii adoptabili si 2.600 de adulti verificati si inregistrati in sistem, care i-ar putea prelua.

Dana Pescaru, sef Birou Adoptii - Post-adoptii DGASPC Brasov: "Din ce in ce mai multe familii vin cu o imagine realista vis a vis de copiii din sistemul de protectie si astfel perioada de asteptare pentru ei este mult mai mica."

Doua treimi dintre copiii care pot fi infiati au fost inscrisi in registrul celor greu adoptabili. Orice potential parinte ii poate cunoaste, chiar daca locuieste in alt judet. Pana acum, acest lucru nu ar fi fost posibil.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!