Artistii plastici protesteaza fata de inchiderea galeriilor si atelierelor cu risc seismic. Unde si-au expus operele de arta

17-02-2016 08:31

De cand nu mai au voie sa functioneze in cladiri cu bulina rosie, incadrate in clasa intai de risc seismic, artistii protesteaza si scot arta la fereastra.

Asa s-a intamplat si marti seara, pe Bulevardul Magheru din Capitala, unde publicul a putut admira, din strada, tablourile expuse la Galeria Simeza. La fel au procedat si actorii Teatrului Nottara in urma cu doua saptamani, cand au fost aplaudati de pe bulevard.

Nemultumiti ca arta este data uitarii si nimeni nu se gandeste sa le asigure un spatiu in care sa isi expuna picturile si sculpturile, creatorii de frumos s-au revoltat.

Corina Duma, coordonatoarea proiectului: "Este forma de a protesta a artistilor. Este un semnal de alarma si dorinta de a se gasi o solutie."

Reprezentantii Uniunii Artistilor Plastici din Romania sustin ca au fost nevoiti sa inchida atat usile Galeriei Simeza, cat si a atelierelor de creatie. Pentru a salva "normalitatea vietii artistice" - asa cum sustin - au recurs la protest. Operele de arta au fost expuse marti seara in strada, dar si in vitrina, iar zeci de oameni le-au admirat doar de pe trotuar.

Cristiana Rusu, vicepresedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania: "Daca nu avem o sustinere in treaba asta, noi, artistii, nu avem decat sa manifestam."

Anca Boeriu, artista: "Galeria Simeza are o istorie de aproape 60 de ani, este un reper important in cultura romaneasca. Iar acum la fereastra se afla Anca Chis, pentru ca in spatiu nu avem voie."

Aceeasi forma de protest au ales-o si actorii Teatrului Nottara, in urma cu doua saptamani, cand au fost aplaudati tot din strada.

Ion Haiduc, actor: "Noi suntem ca aia cu cortul de pe vremuri. Imi pare rau, dar ne-am intors cu 2 mii de ani in urma cand teatrul si arta plastica se faceau pe strada."

Problemele artistilor au aparut la sfarsitul anului trecut. Atunci, activitatea teatrelor, a cinematografelor si a galeriilor de arta care functioneaza in cladiri incadrate in clasa intai de risc seismic a fost oprita.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO