Statul roman vrea sa cumpere "Cumintenia Pamantului", insa nu are cu ce bani. De ce se considera mostenitorii "batjocoriti"

31-01-2016 17:39

Dupa un an si jumatate de cand sculptura lui Brancusi a fost scoasa la vanzare, apare o noua disputa referitoare la “Cumintenia Pamantului”.

Noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, sustine ca intreaga procedura de exercitare a dreptului de preemptiune trebuie luata de la zero pentru ca am intrat intr-un nou an calendaristic. Pe cand mostenitorii, care se considera batjocoriti, nici nu vor sa auda de asa ceva.

Ministrul Culturii spune ca statul nu are 20 de milioane de euro, dar nici nu renunta la intentia de a cumpara Cumintenia. Mai mult, vrea sa faca un fond national din donatii private, pentru opere de patrimoniu, iar discutiile sa fie reluate de la zero.

Bogdan Grabowski, avocatul mostenitorilor: "Legea nu prevede aceasta varianta. Legea spune ca o data ce a inceput procedura de exercitare a dreptului de preemptiune, statul trebuie sa dea un raspuns in 30 de zile, ori oferta noastra a fost facuta la inceputul lunii septembrie 2014, acum suntem in ianuarie 2016 si inca nu avem un raspuns din partea statului roman."

“Concret au fost niste comisii care s-au adunat pentru chestia asta, a fost o expertiza, au fost doi experti romani care s-au pronuntat”, spune ministrul Alexandrescu

Discutiile s-au blocat, insa, din cauza diferentei mari dintre pretul cerut de mostenitori si cel stabilit de expertii ministerului.

"Ultima intrevedere cu aceasta comisie a fost in luna octombrie. am comunicat faptul ca nu acceptam pretul de 5 milioane si a ramas sa primim un raspuns oficial din partea ministerului Culturii, raspuns pe care nu l-am primit nici pana acum”, afirma Grabowski.

"Daca ei raman cu suma asta de 20 de milioane de euro, in mod sigur statul roman nu va putea sa cumpere", spune ministrul

Pana cand ministerul va da un raspuns final in scris, posibilii cumparatori pot doar sa vina sa viziteze si sa analizeze sculptura lui Brancusi, care, incepand cu acest an, are si un nou domiciliu. A fost mutata recent chiar in dormitorul Reginei Maria de la Muzeul National Cotroceni"

Un posibil cumparator din Marea Britanie a fost deja sa vada Cumintenia Pamantului. Multi dintre cei interesati pana acum au dat, insa, inapoi, dupa ce au vazut ca s-a intervenit peste geniul lui Brancusi. Pe cand era in proprietatea statului, picioarele sculpturii au fost sparte la Muzeul National de Arta al Romaniei. Au fost refacute, iar sculpturii i s-a adaugat un soclu masiv.


VIDEO PROTVPLUS.RO