Cine sunt mintile sclipitoare din spatele Caruselului din Centrul Vechi. Povestile lor, duminica la "Romania, te iubesc"

Ultimul update: Marti 21 Martie 2017 07:00
Data publicarii: Sambata 18 Martie 2017 19:37
Categorie: Actualitate

La mai bine de 26 de ani de la Revolutie traim in orase cu blocuri gri, cladiri neingrijite si vile pestrit colorate. Fara repere corecte, oamenii au construit dupa cum i-a taiat captul.

In ultimii ani au aparut insa si la noi arhitecti si designeri de interior care au inceput sa modeleze corect si cu bun gust spatiile in care traim: locuinte, librarii, sau restaurante. Ii veti cunoaste duminica, la "Romania, te iubesc", pe cei care ne propun sa ne ducem viata in cladiri aerisite si moderne.

Arhitectura si designul de interior sunt o oglinda a societatii in care traim. Un indicator al nivelului de trai, al educatiei si al gradului de civilizatie. Altfel spus, ne reprezinta ca natie. Cum interiorul unui apartament indica trasaturile proprietarului, la fel si cladirile care ne inconjoara sau cele in care ne petrecem timpul liber sunt totul despre comunitate. Fac parte din identitatea vizuala a Romaniei. O identitate in dezvoltare.

Duminica ii cunoastem pe designerii si arhitectii care cresc si ne educa gustul pentru frumos. Ei ridica nivelul culturii vizuale intr-o tara in nuante de gri. Arhitectii Adrian Cancer si Sabin Dumitriu sunt mintile sclipitoare din spatele Caruselului din Centrul Vechi. O cladire istorica transformata in librarie.

"Am lucrat foarte putine culori, spre zero culori, totul e alb. E un lucru intentionat clar. Am vrut sa lucram doar cu lumina si lumina sa ne genereze umbre si nuante. Am redus totul, toata gama de interventii la un minim necesar asftfel incat demersul final sa fie foarte coerent, foarte clar", spune Sabin Dumitru.

Jurnalistul roman care si-a facut nunta la Monaco, cu 2 premieri printre invitati. Marii corupti se ascund in micul principat

Vizitam si un teatru independent nominalizat recent la cel mai important concurs european pentru arhitectura.

Florin Piersic Jr.: "Apreciez ce s-a intamplat aici si apreciez ca i-au dat o noua identitate, ca nu l-au lasat prafuit. Nu-i o chestie vai uite e ca pe vremuri. Pe afara e ca o cladire veche dar pe dinauntru, stii pastrezi spiritul unei cladiri dar nu pastrez fantomele unei cladiri. Dai o noua identitate in felul asta pentru ca sunt oameni noi si o generatie."

Tot duminica vedem un apartament de doua camere renovat si complet mobilat cu un buget de 20.000 de euro. Mergem apoi intr-o mansarda de langa Parcul Cismigiu, care in urma cu 10 ani mai avea putin si se prabusea.

Tot duminica ii cunoastem pe cativa dintre tinerii creatori de mobila. Lucrarile acestora sunt vandute cu sute chiar mii de euro in toate colturile lumii. Despre toate acestea pe larg, duminica, la "Romania, te iubesc".

 

Romanii care au pornit de la zero in paradisul milionarilor. O soprana din Iasi l-a cunoscut pe Bocelli cand ducea gunoiul

Romanii care au pornit de la zero in paradisul milionarilor. O soprana din Iasi l-a cunoscut pe Bocelli cand ducea gunoiul

Viorica Dăncilă

Dăncilă: Vom înfiinţa, prin Ordonanţă, comisia care va pregăti calendarul de adoptare a monedei euro

Bărbat filmat în Cluj când îndoia ștergătoarele mașinilor de pe o stradă. VIDEO

Martor în dosarul lui Dragnea: ”Îmi era frică de el, nu făceam parte din gașca acestuia”

Oana Pellea, critici dure pentru cei care îl laudă pe Andrei Gheorghe

Un tată cu copilul internat, revoltat după anunțul lui Toader: ”Locul vostru e la pușcărie, nu în Guvern”

”Iniţiativa 2035” cere autorităţilor interzicerea publicităţii la toate produsele din tutun

demonstratie

Zarvă mare în curtea unei şcoli din Târgu Jiu. Elevii au fost fascinaţi de tehnică de intervenţie a agenţilor

Cum putem salva berzele de frig. Semnul care arată că aceste păsări au nevoie de ajutor

Anchetă în cazul bărbatului aruncat în râu de o tânără cunoscută pe internet și fostul ei iubit

Navetiști desfigurați în bătaie de doi tâlhari, în gara din Ciocănești. Printre victime, un jandarm

Zeci de consilieri de probaţiune au protestat față de salarii și condițiile de lucru

Tânăr eliberat în baza recursului compensatoriu, acuzat că a vrut să violeze două fetițe