Arhiepiscopul Dunării de Jos a spălat picioarele a 12 copii, în Joia Mare. „O curățire totală: spirituală și trupească”
Lecție de credință și iubire la Catedrala Arhiepiscopală din Galați. Ca în fiecare an în Joia Mare, a avut loc slujba Spălării Picioarelor.
Este o actualizare a gestului Mântuitorului Iisus, care a făcut același lucru, smerindu-se în fața ucenicilor săi, înaintea Cinei celei de Taină. Ritualul mai este păstrat în puține biserici din țara noastră. Iar la Galați, rolul Apostolilor a fost jucat de copii din familii modeste.
Arhiepiscopul Dunării de Jos și-a dezbrăcat hainele preoțești, s-a încins cu un ștergar alb, a îngenunchiat și a început să spele picioarele copiilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Actualizarea acestui gest impresionant al Mântuitorului Iisus Hristos se petrece întotdeauna în Joia Mare. Cei 12 băieți cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani, au fost încurajați, apoi, să spună cea mai cunoscută rugăciune a copiilor.
ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos: „Este un fapt real. Așa s-a întâmplat. De la faptul real, biserica a preluat realitatea tainică sau duhovnicească, deoarece Domnul ne-a dat voie și a spus "faceți aceasta întru pomenirea Mea" Faceți cum fac eu și înțelegeți sensul curățirii. Spălarea picioarelor are în vedere o curățire totală: spirituală și trupească."
Copiii au primit apoi daruri și au fost invitați la o plimbare prin grădina casei arhiepiscopale din Galați.
Același ritual este respectat în Joia Mare și la Ierusalim, unde Patriarhul spală picioarele a 12 slujitori, arhierei și preoți. Mâine este Vinerea Mare sau Vinerea Neagra, ziua în care a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos. Unii creștini țin un post sever, în așteptarea Învierii, sărbătoarea care dă întreaga semnificație creștinismului.