Construit acum un secol in 2 ani, dar reconsolidat in 3. Autoritatile promit sa deschida Arcul de Triumf de Ziua Nationala
Anul acesta de 1 decembrie, militarii romani vor trece in sfarsit pe sub Arcul de Triumf. Autoritatile promit ca lucrarile de reconsolidare vor fi gata.
Situatia este insa una de tot rasul. Arcul de Triumf a fost construit acum un secol in 2 ani, iar in vremurile noastre am reusit performanta sa il renovam in 3, dupa multe scandaluri.
A ramas mai putin de o luna pana la 1 decembrie, dar muncitorii lucrau si astazi. Ce-i drept, au reusit deja sa monteze un sistem de protectie care ar tine in picioare Arcul de Triumf chiar si dupa un seism cu o magnitudine de 8.
Din pacate, consolidarea a suferit multe amanari. Constructia Arcului de Triumf s-a facut inclusiv prin subscriptie publica. Adica romanii au dat bani pentru lucrarile de constructie care au inceput in 1922 si au durat aproape 2 ani. Ei bine, in zilele noastre, lucrarile de renovare au inceput in 2014 si dureaza deja de aproape 3 ani.
Cei de pe santier au venit cu explicatii pentru aceste intarzieri rusinoase.
"Datorita faptului ca aceste dispozitive antiseismice, izolatori si amortizori seismici au trebuit comandati in America, plus testati in laboratoarele din America, singurele capabile sa faca o testare."
Asa ca parada care urma sa treaca sub Arcul de Triumf anul trecut a fost mutata in fata Parlamentului. Astazi insa.
Gabriela Firea, primarul Capitalei: "Avem garantia din partea constructorului ca lucrarea se va incheia maximum pe 25 noiembrie astfel incat cu 3 zile inainte de defilare sa se poata face pregatirile in aceasta zona."
Autoritatile promit sa deschida Arcul de Triumf si publicului. Nu va exista insa o trecere subterana pentru pietoni, asa cum a fost propunerea initiala. In schimb, in zona vor aparea treceri la suprafata.
Renovarea a costat 7.6 milioane de euro. 5 milioane au venit de la Uniunea Europeana.