Arcul de Triumf risca sa ramana in santier. Ce se intampla cu proiectele Primariei Capitalei, dupa suspendarea lui Oprescu

lucrari la Arcul de Triumf din Capitala

Bucurestiul risca sa piarda peste 100 de milioane de lei din fonduri europene si de la buget, ca urmare a unor proeiecte prost-gandite, afirma primarul interimar.

Bucurestiul pierde finantare din fonduri europene si de la bugetul de stat in valoare totala de peste 124 de milioane de lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie, termen stabilit prin acordul de finantare in cadrul Programului Operational Sectorial 2007-2013 (POR), se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de biroul de presa al Primariei Capitalei. Alte aproximativ 8 milioane de lei, care puteau fi utilizati din fonduri europene, vor fi platiti din bugetul Primariei Capitalei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare pana la data de 30 iunie 2016.

 

Suma de peste 124 de milioane de lei care nu mai poate fi decontata din fonduri europene si de la bugetul de stat reprezenta cofinantarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piata Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei si Floreasca, precum si pentru lucrarile de construire a ambulatoriului la Spitalul "Foisor". Se mentioneaza ca alte trei proiecte - consolidare, restaurare si conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" si proiectul de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului integrat al Spitalului clinic de copii "Victor Gomoiu" -, ale caror lucrari sunt aproape finalizate, pierd finantare in valoare totala de aproximativ opt milioane de lei.

Primaria Capitalei a obtinut finantare europeana pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin Programul Operational Regional 2007 - 2013. Acestea sunt: Consolidare, restaurare si conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul "Nicolae Minovici" si Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu"), reabilitarea, modernizarea si echiparea ambulatoriilor de la Spitalele "Victor Gomoiu" si ''Foisor'', amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei si Floreasca, precum si modernizarea infrastructurii rutiere Piata Sudului. Valoarea totala a acestor proiecte a fost estimata la 313.490.033 lei din care 191.066.216 lei reprezenta finantare nerambursabila din fonduri europene si contributie de la bugetul de stat al Romaniei, prin POR 2007-2013. Termenul de finalizare a celor opt proiecte este de 31 decembrie.

Citește și
risc seismic
Primaria Capitalei ameninta ca inchide afacerile din cladirile cu bulina. Lista actualizata a "zonelor periculoase"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Primarul general interimar Razvan Sava a solicitat responsabililor din Primaria Capitalei o analiza a stadiului acestor proiecte. Potrivit raportului prezentat, doar doua proiecte din cele opt, si anume Casa Cesianu (proiect in valoare de 8.585.807 lei) si Muzeul ''Nicolae Minovici'' (proiect in valoare totala de 14.995.314 lei), sunt finalizate la termen.

"Cele mai grave probleme sunt inregistrate la proiectele Piata Sudului, circuitul turistic Floreasca - Tei si ambulatoriul de la Spitalul 'Foisor', potrivit raportului prezentat primarului general de catre responsabilii municipali cu implementarea proiectelor cu finantare europeana", mentioneaza PMB.

La Piata Sudului, obiectiv a carui valoare a fost estimata la 127.140.761 lei, s-au cheltuit pana in prezent 18.401.041 lei (inclusiv TVA). Incepand cu 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrarilor pentru acest proiect nu mai poate fi platit din fonduri europene, potrivit legii. Bucurestiul pierde astfel o finantare europeana de 83.894.535 lei, suma ce va fi acoperita din bugetul Primariei Capitalei, pentru continuarea lucrarilor. O situatie la fel de grava se inregistreaza si in cazul proiectului circuit turistic pe lacurile Floreasca - Tei, unde se pierde o finantare europeana in valoare totala de 23.519.736 lei. Valoarea estimata a proiectului este de 88.355.487 lei.

La Spitalul ''Foisor'', unde trebuia amenajat un ambulatoriu integrat, finantarea europeana in valoare de 16.769.381 lei se pierde integral. Valoarea estimata a acestui proiect a fost de 22.323.988 lei. Valoarea totala a fondurilor europene si de la bugetul de stat care nu mai pot fi utilizate pentru cele trei proiecte de mai sus este de 124.183.654 lei.

"Potrivit raportului facut de responsabilii municipali care au gestionat proiectele cu finantare europeana, cauzele care au dus la aceasta situatie grava ar fi eroarea de proiectare. La Piata Sudului, precum si in cazul circuitului turistic Floreasca - Tei, proiectantul nu a tinut cont de planul de retele subterane. In cazul ambulatoriului de la Spitalul "Foisor", s-au inregistrat neconcordante si erori in proiectul tehnic, situatie care a dus la revizuirea proiectului de doua ori, in 2014, respectiv 2015", mai precizeaza PMB.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Cum au ajuns cladirile din Timisoara cele mai sigure constructii din tara, pe hartie. Explicatia celor de la Primarie
Cum au ajuns cladirile din Timisoara cele mai sigure constructii din tara, pe hartie. Explicatia celor de la Primarie

Cladirile din Timisoara sunt, cel putin pe hartie, cele mai sigure din tara. Desi in oras exista multe imobile vechi si nerenovate, care pun in pericol vietile oamenilor, nimeni nu le-a verificat ca sa le marcheze cu bulina rosie.

Primaria Capitalei ameninta ca inchide afacerile din cladirile cu bulina. Lista actualizata a
Primaria Capitalei ameninta ca inchide afacerile din cladirile cu bulina. Lista actualizata a "zonelor periculoase"

Utilizatorii a 162 de imobile incadrate in clasa I risc seismic au fost notificati pana vineri ca in termen de 24 de ore de la primirea somatiei sa-si inceteze activitatea.

ANIMATIE GRAFICA. Pasaj subteran la Arcul de Triumf. Planul prin care monumentul poate atrage 35.000 de turisti pe an
ANIMATIE GRAFICA. Pasaj subteran la Arcul de Triumf. Planul prin care monumentul poate atrage 35.000 de turisti pe an

Arcul de Triumf va fi consolidat cu o metoda anti seismica folosita de japonezi care ii va permite sa reziste la cutremure de magnitudine 9 pe scara Richter. Avantajele sunt mari, sustin constructorii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.