ANIMATIE GRAFICA. Pasaj subteran la Arcul de Triumf. Planul prin care monumentul poate atrage 35.000 de turisti pe an
Arcul de Triumf va fi consolidat cu o metoda anti seismica folosita de japonezi care ii va permite sa reziste la cutremure de magnitudine 9 pe scara Richter. Avantajele sunt mari, sustin constructorii.
In cazul unui seism, monumentul nu este in pericol pentru ca se deplaseaza pe propria structura. Pana acum, in Romania au fost consolidate dupa aceasta metoda, primaria capitalei si o cladire a Academiei de Stiinte Economice.
La aproape 80 de ani de la ridicarea lui, Arcul de Triumf va fi consolidat dupa o metoda antiseismica noua, folosita si de japonezi. Fundatia este taiata si sub ea e introdusa o structura flexibila, compusa din peste 200 de tampoane de otel si cauciuc. In plus, in fiecare colt al monumentului vor fi montate si cate 3 amortizoare. In cazul unui cutremur aceste dispozitive se misca circular si permit cladirii sa culiseze pe propria structura. Astfel, Arcul de Triumf devine rezistent si in cazul unui cutremur de magnitudine 9 pe scara Richter. Cand va fi gata, monumentul va putea fi vizitat zilnic.
"Lucrarile de consolidare la Arcul de Triumf se vor finaliza abia la sfarsitul anului urmator. Constructia, spera autoritatile, va fi vizitata de cel putin 35.000 de turisti pe an. Si pentru a le facilita accesul vor construi un pasaj subteran care va face legatura intre parc si Arcul de Triumf" a relatat Raluca Manita, corespondent, ProTV.
Pasajul va fi construit pentru siguranta pietonilor, monumentul fiind situat intr-o intersectie aglomerata. La asa lucrare si investitia e pe masura. "19 milioanei de lei sunt fonduri europene, 8 milioane de la bugetul de stat si 2 milioane noi, primaria" a explicat Sorin Oprescu.
Arcul de Triumf a fost ridicat mai intai din lemn, in 1918, in cinstea victoriei din primul razboi mondial. Ulterior, in 1922, cu prilejul incoronarii regelui Ferdinand a fost inceput actualul monument, semnat de arhitectul Petre Antonescu.