Arafat: Un avion militar Spartan a plecat spre Budapesta pentru un eventual transfer al ranitilor

avion Spartan

Cele 18 persoane ranite in accidentul din Ungaria sunt internate in cinci spitale, unele dintre acestea fiind in stare grava, un avion militar urmand sa plece la Budapesta pentru un eventual transfer al pacientilor.

Ministrul Sanatatii a declarat ca s-a constituit o celula de criza a carui coordonator este Ministerul Afacerilor Externe."S-a luat decizia sa se constituie rapid un colectiv de medici, care sa fie coordonat de Raed Arafat si care sa plece cu o aeronava militara la Budapesta", a sustinut Nicolaescu.

El a mai precizat ca la Budapesta echipa medicala va consulta pacientii in cele 5 spitale in care sunt internati cei 18 raniti, fiind realizata o evaluare pentru fiecare ranit in parte.

"In urma evaluarii situatiei, din dispozitia primului ministru, este pus la dispozitie un avion Spartan, care se va deplasa la Budapesta, in vederea evaluarii situatiei si a unui eventual transfer de pacienti catre Romania", a spus secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

Citește și
filmul accidentului din Ungaria
Ranitii adusi in tara, constienti; cei ramasi, in stare critica. FILMUL ACCIDENTULUI din Ungaria
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Avionul va avea la bord un echipaj SMURD, iar misiunea va fi coordonata de Raed Arafat. In functie de evaluarea echipei medicale se va decide daca ranitii pot fi transportati sau nu in Romania cu aeronava militara, care este dotata cu aparatura medicala necesara.

Secretarul de stat a precizat ca Ministerul Sanatatii, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Apararii Nationale mentin legatura permanent, astfel incat misiunea sa fie coordonata eficient si sa fie acordat ajutorul necesar romanilor implicati in accident. Totodata, la fata locului se tine legatura cu atasatul de afaceri interne, precum si cu consulul Romaniei la Budapesta.

Trei romani au murit si 18 au fost raniti intr-un accident produs vineri dimineata, in Ungaria, dupa ce microbuzul in care se aflau a fost implicat intr-un accident pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, a informat MAE.

Ambasada Romaniei la Budapesta s-a autosesizat, vineri, cu privire la un grav accident de circulatie, care a avut loc in jurul orei 5.40, ora locala, pe autostrada M5, pe directia Budapesta, in care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care si un microbuz cu numar de inmatriculare romanesc.

"Din primele informatii obtinute de misiune, este vorba de 3 persoane decedate si 18 persoane ranite. Se pare ca atat persoanele decedate, cat si cele ranite sunt cetateni romani. Ambasada Romaniei a intreprins de indata demersuri pe langa autoritatile statului de resedinta pentru a obtine informatii cu privire la acest eveniment nefericit. Consulul Romaniei la Budapesta si atasatul de interne se afla in acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autoritatilor ungare", mentioneaza MAE.

"Un consul si atasatul de interne, prezenti la fata locului, au confirmat urmatoarele: microbuzul romanesc implicat in accident se deplasa de la Galati la Milano, avea 19 pasageri si 2 soferi, toti cetateni romani. Din microbuz, 3 persoane sunt decedate, doi barbati si o femeie. Restul persoanelor din microbuz sunt transportate la diferite spitale din apropiere. Cei doi soferi sunt internati la spitalul din Cegled. Autoritatile competente din Romania au fost anuntate cu privire la datele celor decedati si raniti in vederea anuntarii familiilor acestora", a precizat MAE

Din datele preliminare rezulta, conform MAE, ca "se pare ca accidentul a fost provocat de un tir cu numere de Bulgaria, care a intrat practic in spatele microbuzului, cu viteza mare (microbuzul se deplasa cu viteza redusa, in coloana, avand in vedere ca traficul era lent pe acea portiune). Din cele 9 masini afectate, microbuzul a suferit impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostrada".

Misiunea diplomatica a Romaniei la Budapesta este in legatura permanenta cu autoritatile din tara de resedinta referitoare la acest accident. Ambasada Romaniei la Budapesta este pregatita sa acorde asistenta si protectie consulara in limita competentelor legale.

Potrivit MTI, trei persoane au murit intr-un accident rutier care a avut loc vineri dimineata pe autostrada M5, la aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Budapesta, soldat cu 33 raniti, dintre care 18 grav, inclusiv 11 straini, intre care cetateni romani, bulgari, sarbi si turci.

Accidentul a implicat un camion cu numere de inamtriculare in Ungaria, trei minibuze si cinci autoturisme cu persoane la bord. Cauza accidentului este face obiectul unei investigatii, potrivit MTI.

Circulatia rutiera pe banda spre Budapesta de pe autostrada a fost inchisa. Vehiculele care se indreapta spre capitala ungara sunt redirectionate spre autostrazile 4 si 5.

Intre cele 11 persoane grav ranite se afla romani, bulgari, sarbi si turci, a precizat agentia ungare de presa.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
MAE: O singura persoana din cele 18 ranite in accidentul din Ungaria este in stare mai grava
MAE: O singura persoana din cele 18 ranite in accidentul din Ungaria este in stare mai grava

O singura persoana din cele 18 ranite in accidentul produs vineri dimineata in Ungaria este in stare mai grava, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu.

Ranitii adusi in tara, constienti; cei ramasi, in stare critica. FILMUL ACCIDENTULUI din Ungaria
Ranitii adusi in tara, constienti; cei ramasi, in stare critica. FILMUL ACCIDENTULUI din Ungaria

Cei 11 raniti implicati, vineri, in accidentul din Ungaria care au fost adusi in tara sunt constienti, in timp ce ceilalti sapte, care au ramas internati in patru spitale din Ungaria, sunt la terapie intensiva, in stare critica, a declarat Raed Arafat.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.