85.000 de copii au murit de foamete în timpul crizei din Yemen

Yemen
Getty

Aproximativ 85.000 de copii sub vârsta de cinci ani ar fi murit de malnutriţie acută în cei trei ani de război în Yemen, relatează Agerpres, care citează estimările organizaţiei caritabile Salvaţi Copiii.

ONU a atras atenţia luna trecută că până la 14 milioane de yemeniţi sunt în pragul foametei şi că se încearcă relansarea negocierilor pentru a se pune capăt războiului care durează de trei ani şi care a cauzat cea mai gravă criză umanitară din lume.

De ani de zile, Yemenul este devastat de un război civil. Confruntările au escaladat în 2015, când o coaliţie condusă de Arabia Saudită a lansat o campanie aeriană împotriva rebelilor houthi, care l-au forţat pe preşedintele Abd-Rabbuh Mansour Hadi să fugă în străinătate, mai relatează Agerpres.

Foto: Susținători ai rebelilor houthi

Citește și
yemen, foamete, onu razboi, arabia saudita,
Cea mai gravă foamete pe care lumea a cunoscut-o în ultimii 100 de ani
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Ce estimări are ONU în privința morților și răniților din Yemen

Cel puţin 6.800 de civili au fost ucişi şi 10.700 au fost răniţi în război, conform ONU. Luptele şi o blocadă parţială impusă de coaliţie au lăsat 22 de milioane de persoane în situaţia de a avea nevoie de ajutor umanitar, au creat cea mai mare urgenţă alimentară din lume şi au dus la o epidemie de holeră care a afectat 1,2 milioane de oameni.

Este dificil de stabilit numărul exact al morţilor. Activiştii umanitari din Yemen spun că multe decese rămân neînregistrate deoarece numai jumătate din unităţile de îngrijire din ţară funcţionează, iar mulţi oameni sunt prea săraci pentru a le accesa pe cele rămase deschise.

Foto: Un copil din Yemen primește tratament pentru malnutriție

Organizaţia Salvaţi Copiii spune că îşi bazează statistica privind rata mortalităţii pentru cazurile netratate de malnutriţie severă la copiii de sub cinci ani pe date compilate de ONU. Conform celor mai reţinute estimări, circa 84.700 de copii ar fi murit între aprilie 2015 şi octombrie 2018.

Creşterea preţurilor la alimente şi prăbuşirea valorii monedei naţionale ca rezultat al războiului civil pun şi mai mult familiile în situaţie de risc de insecuritate alimentară.

Salvaţi Copiii, organizaţie care îşi are sediul în Marea Britanie, spune că blocada pune în pericol de foamete mai mulţi oameni, iar luptele grele din jurul portului esenţial Al Hudaydah exacerbează situaţia.

Foto: Vehicul blindat al forțelor guvernamentale la perferia orașului Hodeida

Acest oraş-port controlat de rebeli, prin care Yemenul importa în mod tradiţional 90% din alimentele sale, este afectat de o scădere a importurilor comerciale cu peste 55.000 de tone metrice, conform organizaţiei de caritate. Asta ar fi suficient pentru a asigura nevoile a 4,4 milioane de persoane, inclusiv 2,2 milioane de copii, a adăugat Salvaţi Copiii.

Pe baza studiilor istorice, dacă malnutriţia este lăsată netratată, atunci circa 20-30% dintre copii vor muri în fiecare an, a mai atras atenţia ONG-ul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Fetiţa devenită simbol pentru războiul din Yemen a murit.
Fetiţa devenită simbol pentru războiul din Yemen a murit. "Inima mi-e frântă"

Fetiţa de şapte ani imortalizată într-o fotografie difuzată săptămâna trecută de New York Times a murit, devenind una dintre cele mai recente victime ale conflictului devastator din Yemen.

Cea mai gravă foamete pe care lumea a cunoscut-o în ultimii 100 de ani
Cea mai gravă foamete pe care lumea a cunoscut-o în ultimii 100 de ani

ONU avertizează ca 13 milioane de oameni sunt în pericol să moară în țara care este pe punctul de a cunoaște cea mai gravă foamete din ultimii 100 de ani, relatează BBC.

ONU: Yemenul ar putea fi afectat de cea mai mare foamete din ultimii 100 de ani
ONU: Yemenul ar putea fi afectat de cea mai mare foamete din ultimii 100 de ani

Yemen s-ar putea confrunta cu cea mai mare foamete din ultimii 100 de ani, dacă atacurile coaliției care este condusă de Arabia Saudită nu vor înceta.

În Yemen, copiii mor din cauza foametei. Localnicii mănâncă frunze, să supraviețuiască
În Yemen, copiii mor din cauza foametei. Localnicii mănâncă frunze, să supraviețuiască

Națiunile Unite și donatori individuali au început să trimită ajutoare alimentare în nordul Yemenului, unde, din cauza foametei, oamenii au început să mănânce frunze.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.