În Yemen, copiii mor din cauza foametei. Localnicii mănâncă frunze, să supraviețuiască


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 26 Septembrie 2018 12:35
Categorie: Stiri externe
Yemen

Națiunile Unite și donatori individuali au început să trimită ajutoare alimentare în nordul Yemenului, unde, din cauza foametei, oamenii au început să mănânce frunze.

Potrivit Yahoo News, care citează AP, oficialii acestor grupuri de ajutor încearcă să se asigure că alimentele vor ajunge într-adevăr la cei care au nevoie și nu vor fi deturnate.

Mai exact, mâncarea ar trebui să ajungă la un district care se numește Aslam, unde jurnaliștii Associated Press au găsit câteva familii care mâncau frunze. Oamenii au ajuns în această situație disperată din cauza autorităților, care manipulează distribuirea ajutoarelor și nu vor să accepte aplicarea unei metode de înregistrare biometrică a celor care primesc aceste alimente.

Recent, un localnic și-a îngropat fiica în vârstă de 3 ani, pe nume Zaifa, din cauza subnutriției. Este al 5-lea caz în care un copil moare din cauza foametei de care se cunoaște până acum, în Yemen.

De 3 ani de zile, în Yemen are loc un război civil între rebelii din gruparea Houthi și o coaliție condusă de Arabia Saudită.

Organizația Human Rights Watch: Rebelii houthi iau ostatici şi comit acte de tortură

Rebelii houthi din Yemen, care controlează în special capitala Sanaa, au luat ostatici şi au comis abuzuri grave asupra deţinuţilor în mod frecvent, inclusiv acte de tortură, a denunţat marţi Human Rights Watch (HRW), potrivit Agerpres, care citează AFP.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului a transmis într-un comunicat că a documentat 16 cazuri în care autorităţile rebelilor houthi, susţinute de Iran, au închis ilegal persoane, în principal "pentru a extorca bani de la apropiaţii lor sau pentru a le oferi la schimb" cu persoane aflate în mâinile adversarilor lor.

"Oficiali houthi au tratat deţinuţi în mod brutal", lovindu-i cu bare de fier, cu beţe de lemn şi cu arme, o practică "deseori echivalentă cu tortura", afirmă HRW, care citează foşti prizonieri.

Au existat de asemenea ameninţări cu violul asupra unor deţinuţi sau membri ai familiei lor proferate de responsabili houthi care încercau să obţină informaţii sau mărturii, adaugă organizaţia.

Această mişcare rebelă trebuie să înceteze să ia ostatici, să elibereze persoanele închise arbitrar, să pună capăt torturii şi dispariţiilor forţate şi să îi pedepsească pe cei vinovaţi, cere HRW, care reaminteşte că luarea de ostatici este "o crimă de război".

Organizaţia profită de acest comunicat pentru a cere Consiliului ONU pentru drepturile omului, reunit în sesiune la Geneva, să prelungească mandatul unui grup de experţi privind Yemenul, însărcinaţi cu anchetarea abuzurilor comise de toate părţile implicate în conflict.

Considerându-se marginalizaţi de către puterea centrală, rebelii houthi, proveniţi dintr-o minoritate zaidită (o ramură a şiismului) extrem de prezentă în nordul Yemenului, au intrat în urmă cu patru ani în capitala Sanaa cu complicitatea unităţilor militare rămase fidele unui fost preşedinte.

Luptători puternici, ei au cucerit apoi teritorii vaste din nordul şi vestul ţării, provocând intervenţia în 2015 a unei coaliţii militare sub comandament saudit, care încearcă de atunci să restabilească guvernul recunoscut internaţional.

Războiul a făcut circa 10.000 de morţi, în majoritate civili, şi peste 56.000 de răniţi. Conflictul a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, trei din patru yemeniţi fiind total dependenţi de un ajutor, conform ONU.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO