Ce trebuie să știi despre carnea de vită din România. Aproximativ 70% provine din import

×
Codul embed a fost copiat

Un fermier din zona Transilvaniei vrea să puna pe harta gastronomică a țării carnea de vită din rasa „Sura de stepă”. În România, în ultimii ani, numărul vitelor a scăzut dramatic și a ajuns în anul 2021 la 1.900.000.  

Cele mai multe sunt folosite pentru lapte, restul ajung la abator. Așa se explică și calitatea scăzută a vitei românești și apariția pe piață a cărnii din import.

Vite din rasa „Sura de stepă”

O fermă din Transilvania urmează să vândă carne de vită din rasa „Sura de stepă”, o rasă istorică, aproape dispărută în România. Nu sunt mai mult de 500 de exemplare. 100 trăiesc la ferma din Cobor. Carnea este fibroasă, iar gustul este influențat de hrană, spun crescătorii.

Istvan Szabo, proprietar fermă: „Furajarea acestor animale este tradițională fân și lucernă, fără a folosi alți aditivi sau alte premixuri. Mergem înapoi în timp și în așa fel putem asigura o calitate diferită cărnii care va rezulta de la animale. Prețul variază de la 25-30 de lei, până la 200 de lei kilogramul, depinde de tipul de carne sau piesă".

Rase de vite românești

Resuscitarea acestei rase este importantă pentru piața românească pentru că acum noi avem patru rase autohtone de vaci: bălțata românească, bălțata cu negru românească, bruna de maramureș și pinzgau de Transilvania. Dintre ele, trei sunt mixte, fiind folosite atât pentru lapte cât și pentru carne.

Dumitru Grigorean, președintele ACBCR: „Ceea ce ajung la sacrificare sunt vacile care nu mai pot fi exploatate pentru producția de lapte din cauza vârstei, a unor probleme de sănătate sau chiar și în cazul tineretului sunt animale care nu corespund și atunci acestea ajung la abator. În Romania vorbim în general de carne venită de la vacile reformă și asta înseamnă o carne mai slabă calitativ, ca să nu zic inferioară".

În ultimii 15 ani s-au înmulțit fermele cu bovine din import. Sunt rase specializate pentru producția de carne, cum sunt cele din Franța, „charolais” și „limousine” dar și „angus”.

10% din vitele din România sunt din rase specializate

Cristian Cristea, bucătar chef: „Caracteristicele cărnii în sine sunt că este mult mai fragedă și are o marmorare intramusculară mult mai pronunțată. Mie personal îmi place antricotul fară os pentru că este foarte fraged, dar avem clienți care preferă vrăbioară pentru că este mai texturată, are o mușcătură un pic mai pronunțată și gustul este mai intens, dar ca frăgezime antricotul fară os este ca un mușchiuleț cu puțină grăsime".

Aproximativ 70% din carnea de vită din România este din import.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
A doua zi de festival la Palatul Mogoșoaia”. Pe scenă au urcat Jessie Ware, Vița de Vie și Ketil Jansen
A doua zi de festival la Palatul Mogoșoaia”. Pe scenă au urcat Jessie Ware, Vița de Vie și Ketil Jansen

Zece mii de petrecăreți și-au dat întâlnire seara trecută la Palatul Mogoșoaia, pentru festivalul Fall în Love.

Viţa de Vie, Bogdan Simion & Lăutarii de Mătase, Luna Amară, prezenți la festivalul alternativ de la Tuzla
Viţa de Vie, Bogdan Simion & Lăutarii de Mătase, Luna Amară, prezenți la festivalul alternativ de la Tuzla

Balthazar, Viţa de Vie, The Mono Jacks, Bogdan Simion & Lăutarii de Mătase, Luna Amară, dar şi alţi artişti vor fi prezenți, în perioada 19 – 21 august, pe plaja Tuzla, la festivalul alternativ Living Rock.  

Incendiu la marginea orașului Fetești. Autoritățile au dezvăluit cauza focului și pagubele produse
Incendiu la marginea orașului Fetești. Autoritățile au dezvăluit cauza focului și pagubele produse

Autoritățile au dezvăluit cauza incendiului izbucnit sâmbătă seară la marginea oraşului Feteşti, care s-a extins la o cultură de viţă de vie, dar şi într-un cimitir.

Particule de microplastic, descoperite în carnea de vită și porc din Olanda. Este prezent și în sângele animalelor
Particule de microplastic, descoperite în carnea de vită și porc din Olanda. Este prezent și în sângele animalelor

Particule de microplastic au fost depistate în carnea de vită sau porc din Olanda. Plasticul a fost detectat și şi în sângele vacilor şi porcilor din ferme.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.