Ce trebuie să știi despre carnea de vită din România. Aproximativ 70% provine din import
Un fermier din zona Transilvaniei vrea să puna pe harta gastronomică a țării carnea de vită din rasa „Sura de stepă”. În România, în ultimii ani, numărul vitelor a scăzut dramatic și a ajuns în anul 2021 la 1.900.000.
Cele mai multe sunt folosite pentru lapte, restul ajung la abator. Așa se explică și calitatea scăzută a vitei românești și apariția pe piață a cărnii din import.
Vite din rasa „Sura de stepă”
O fermă din Transilvania urmează să vândă carne de vită din rasa „Sura de stepă”, o rasă istorică, aproape dispărută în România. Nu sunt mai mult de 500 de exemplare. 100 trăiesc la ferma din Cobor. Carnea este fibroasă, iar gustul este influențat de hrană, spun crescătorii.
Istvan Szabo, proprietar fermă: „Furajarea acestor animale este tradițională fân și lucernă, fără a folosi alți aditivi sau alte premixuri. Mergem înapoi în timp și în așa fel putem asigura o calitate diferită cărnii care va rezulta de la animale. Prețul variază de la 25-30 de lei, până la 200 de lei kilogramul, depinde de tipul de carne sau piesă".
Rase de vite românești
Resuscitarea acestei rase este importantă pentru piața românească pentru că acum noi avem patru rase autohtone de vaci: bălțata românească, bălțata cu negru românească, bruna de maramureș și pinzgau de Transilvania. Dintre ele, trei sunt mixte, fiind folosite atât pentru lapte cât și pentru carne.
Dumitru Grigorean, președintele ACBCR: „Ceea ce ajung la sacrificare sunt vacile care nu mai pot fi exploatate pentru producția de lapte din cauza vârstei, a unor probleme de sănătate sau chiar și în cazul tineretului sunt animale care nu corespund și atunci acestea ajung la abator. În Romania vorbim în general de carne venită de la vacile reformă și asta înseamnă o carne mai slabă calitativ, ca să nu zic inferioară".
În ultimii 15 ani s-au înmulțit fermele cu bovine din import. Sunt rase specializate pentru producția de carne, cum sunt cele din Franța, „charolais” și „limousine” dar și „angus”.
10% din vitele din România sunt din rase specializate
Cristian Cristea, bucătar chef: „Caracteristicele cărnii în sine sunt că este mult mai fragedă și are o marmorare intramusculară mult mai pronunțată. Mie personal îmi place antricotul fară os pentru că este foarte fraged, dar avem clienți care preferă vrăbioară pentru că este mai texturată, are o mușcătură un pic mai pronunțată și gustul este mai intens, dar ca frăgezime antricotul fară os este ca un mușchiuleț cu puțină grăsime".
Aproximativ 70% din carnea de vită din România este din import.