Aplicația "Ghișeul Unic" pentru cumpărarea biletelor de tren funcționează doar pe jumătate. Ce spun autoritățile
Treaba romanescă. În timp ce trenurile întârzie, se ciocnesc sau deraiază, călătorii își pot lua bilete online printr-un sistem greoi de pe site-urile companiilor feroviare.
Autoritățile responsabile au lansat abia acum, o aplicație unică. Numai că platforma online funcționează doar pe jumătate.
Adică permite cumpărarea de bilete doar pentru doi din cei șase operatori feroviari. Poate peste șase luni aplicația va funcționa integral promit autorităţile.
Aplicația "Ghișeul Unic" funcționează de la adresa bilete.infofer.ro. Deocamdată călătorii pot să vadă programul trenurilor pentru orice destinație din România. De exemplu, pentru București –Brașov, platforma arată orele disponibile pentru toți operatorii feroviari, harta traseului, dar și opririle.
Numai că în momentul în care pasagerul dorește să își cumpere un bilet, platforma îl direcționează pe alte site-uri. În acest moment, aplicația de ticketing integrat, practic, biletul unic de călătorie, funcționează doar pentru doi din cei șase operatori feroviari.
Ștefan Roșanu, Director ARF: ”Ne dorim ca într-un viitor cât mai apropiat, funcția de vânzare integrate să fie extinsă tuturor celor 6 operatori, este o promisiune ca în 6 luni de zile, este termenul asumat, ca aplicațiile să funcționeze, sperăm să nu apară surprize în programare, sperăm ca acest sistem să se integreze în aplicată de telefon mobil”.
Platforma a fost dezvoltată în ultimii doi ani de compania SC Informatica Feroviară, adică departamentul de specialişti IT din cadrul Ministerului Transporturilor.
Noua aplicație lansată de Autoritatea Feroviară Română ar trebuie să reducă o parte din cozile care se formează în acest moment la ghişee, unde oamenii așteaptă minute în șir să își cumpere un simplu bilet. Autoritățile vor inclusiv să dezvolte o aplicație mobilă și să monteze automate de plată în fiecare stație din România. Proiectul, în valoare de aproape un million de euro, este finanțat în mare parte din fonduri europene.
La fel funcționează acum aplicația Mersul Trenurilor, care aparține CFR Călători. Însă și aici sunt probleme. Nu pot fi cumpărate online bilete reduse pentru pensionari, iar studenții și elevii trebuie să obțină anual un ID special pe care îl iau tot de la ghișeu.
În străinătate, astfel de aplicații funcționează de ani de zile și permit vânzarea de bilete inclusiv pe rute internaționale.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: trenuri, aplicatie, bilete de tren, autoritati,
Dată publicare:
05-07-2023 19:19