A apărut prima aplicație anti-COVID românească. Cum funcționează

Ultima actualizare: 27-08-2020 23:36
aplicația anti-covid
Shutterstock

O aplicație anti-COVID românească a fost dezvoltată la Institutul de Științe Spațiale. Ca să funcționeze, trebuie să fie instalată voluntar pe telefon, iar dezvoltatorii promit confidențialitate absolută.

Aplicația anti-COVID românească se bazează, la fel ca și în cazul altor programe asemănătoare din alte state ale lumii - pe comunicarea prin bluetooth. Nu sunt stocate niciun fel de date legate de identitatea utilizatorului, promit dezvoltatorii, pentru că fiecare telefon primește un cod unic pe baza căruia comunică cu alte aparate aflate în proximitate, arată libertatea.ro.

Mai mult, nici operatorul de telefonie mobilă nu are acces la informațiile din aplicație, iar aceasta funcționează chiar și în absența unei cartele SIM.

Aplicația anti-COVID face parte dintr-un proiect finanțat de MEC pentru dezvoltarea unui sistem informatic integrat care să contribuie la oprirea pandemiei de coronavirus.

Proiectul a costat 165.000 de euro și a fost câștigat de Institutul de Științe Spațiale (ISS), o filială a Institutului Național pentru Fizica Laserilor de la Măgurele. Instituția a coordonat proiectul, la care au fost cooptați Romanian Inspace Engineering (RISE) SRL, Institutul Național de Sănătate Publică și Administrația Națională de Meteorologie.

Cum funcționează aplicația anti-COVID

Reprezentantul RISE, Mugurel Bălan, a explicat cum funcționează aplicația. O dată instalată pe telefon, ea comunică prin bluetooth cu aparatele care o au de asemenea instalată, iar pe baza codurilor unice generate pentru fiecare device în parte îți spune dacă te-ai aflat în ultimele 14 zile în preajma unei persoane infectate.

Sistemul se bazează însă pe acceptul utilizatorului, ca odată confirmat pozitiv la infectarea cu coronavirus, să fie introdus în baza de date. Nu cu numele său ori alt mijloc de identificare, ci cu codul unic din aplicație.

„Să presupunem că la câteva zile după ce ai fost în supermarket, unul dintre cei cu care te-ai intersectat merge la spital și e detectat cu COVID-19. În acel moment, doar cu acordul pacientului, medicul introduce într-un server codul generat de aplicație persoanei infectate. Nici nume, nici număr de telefon, nici un alt fel de date care să poată ajuta la identificarea acestuia. Doar acel cod digital. Odată introdus codul, aplicația îi va avertiza automat pe toți cei cu care a intrat în contact în ultimele 14 zile”, spune Mugurel Bălan.

Potrivit acestuia, vor fi și grade de expunere, estimate de aplicație, pe baza distanței măsurată de unda radio prin emiterea de semnal radio prin bluetooth. Vor fi trei trepte de avertizare, și se ia în calcul mai ales timpul petrecut în apropierea unei persoane infectate, element definitoriu în transmiterea coronavirusului, după cum au stabilit cercetătorii.

„Nu-i totuna dacă ai stat zece secunde sau zece minute, iar asta se poate calcula foarte ușor. Însă nu vei avea informații referitoare nici la locul în care te-ai aflat, nici la când s-a întâmplat cu exactitate, pentru a evita un alt tip de probleme”, a mai explicat Bălan.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO