Aplicația Tiktok, în centrul unor controverse la nivel internaţional. Cum sunt afectați românii

Ultima actualizare: 18-08-2020 20:08

Aplicația Tiktok, folosită şi în România de peste 4 milioane de oameni, se află în centrul unor controverse la nivel internaţional.

De curând, televiziunea şi Radioul public din Suedia le-au interzis angajaţilor să o folosească pe telefoanele de serviciu, din motive de securitate. Suedia este a treia ţară, după India şi Statele Unite, care ia măsuri împotriva aplicaţiei.

Cu peste 1 miliard de utilizatori la nivel mondial şi cu o creştere de peste 260% doar anul trecut, aplicaţia Tiktok a provocat controverse privind securitatea datelor.

Experţi în securitate cibernetică susţin că e imposibil să verifice unde ajung informaţiile după ce acestea se duc spre server. Dar de fiecare dată când au fost raportate posibile vulnerabilităţi, compania chineză le-a remediat. Reprezentanţii Tiktok România nu au dorit să comenteze această dispută.

Liviu Arsene, secialist în securitate cibernetică: „La momentul actual, din punct de vedere tehnic, nu există dovezi clare ca aplicaţia Tiktok ar colecta şi transmite informaţii sensibile de pe telefoanele utilizatorilor. Conform politicii companiei, acele informaţii nu ajung pe teritoriul altei țări decât Statele Unite”.

Sfatul specialiştilor este ca atunci când instalaţi o aplicaţie, să verificaţi ce componente alte telefonului accesează şi nu acordaţi accesul dacă nu doriţi.

4,4 milioane de români foloseau anul trecut Tiktok, potrivit datelor reprezentanţilor aplictiei de la noi din ţară. Cei mai mulţi utilizatori sunt tineri, atraşi de posibilităţile moderne de editare audio - video pe care le oferă aplicaţia.

Aplicaţia deţinută de compania ByteDance, cu sediul în Beijing, China, a devenit şi subiect de dispută politica între cele mai mari puteri ale lumii, care ne implică indirect şi pe noi, ne explica analiştii politici.

Dan Dungaciu, analist politic: „Aceste aplicaţii care încep să fie puse pe lista „aşa nu”, că e vb de Byte Dance sau Wichat sau altele, ele sunt, de fapt, un semnal transmis Chinei care pune probleme tuturor. Unu, Aliaţii Americii trebuie să se ralieze, doi, sunt extrem de multe conexiuni care ating domeniul financiar sau bancar. Telefonul nostru e mereu o ţintă, iar când cineva la nivel de populaţie colectează informaţiile şi nu e din NATO, trebuie să fii atent, ăsta e şi demersul americanilor. Ne place sau nu, va trebui să alegem”.

Claudiu Vrînceanu, consultat de business: „Este o miză economică puternică, întrucât chinezii de la Tiktok investesc 500 de milioane de euro într-un nou centru de date în Europa, care ar urma să păstreze datele utilizatorilor europeni, e o miză importantă pentru orice stat”.

TIktok nu este folosită doar de tineri. Potrivit unor siteuri de profil, peste 7% dintre utilizatori sunt persoane de peste 50 de ani. Până să fie interzisă de preşedintele Trump, şi unii actori celebri americani o foloseau.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO