Cât costă un câine din rasa Malinois. Sunt antrenați să găsească droguri și telefoane ascunse de deținuți
Administrația Națională a Penitenciarelor își reface echipele canine antrenate să descopere droguri și telefoane ascunse de deținuți.
O nouă generație de ciobănești belgieni a început pregătirea în centrul Autorității Vămilor. După două stagii de dresaj, câinii vor fi capabili să îi dea în vileag pe deținuți, oricât de bine ar ascunde stupefiantele sau mobilele.
Până de curând, la perchezițiile din închisori erau folosiți labradori pregătiți pentru droguri sau tefoane mobile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum rasa s-a dovedit sensibilă din punct de vedere medical, Administrația Penitenciarelor a cumpărat din canise autorizate opt ciobănești belgieni cu pedigree. 5.000 de lei a costat fiecare exemplar.
Vlady, un superb exemplar de Malinois a fost atent selecționat și evaluat nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihologic. Va intra într-un program de pregătire ce poate dura un an de zile. La finalul celor două stagii va avea abilitatea să descopere până la opt tipuri de stupefiante, droguri de risc sau mare risc, dar și telefoane mobile, chiar și pe cele miniaturizate.
R: Ați reușit să vă împrieteniți bine?
Doru Niculescu, agent șef la Penitenciarul Rahova: „Bineînțeles. Este membru al familiei, este asimilat ca și copilul meu și suntem și prieteni și colegi de serviciu”.
De instruirea echipelor canine se vor ocupa instructorii Autorității Vămilor care au antrenat deja generații de câini folosiți în vămi din Europa, dar și de serviciile secrete. Inclusiv pentru descoperirea muniției și armamentului.
Alexandru Ioniță, reprezentant al centrului de pregătire al echipelor canine ANV: „În mai multe cazuri, în cadrul penitenciarelor au fost găsite ascunse de către deținuți, inclusiv microsimuri. Ceea ce înseamnă că echipa canină, câinele în special, aduce plus valoare controlului făcut de subofițerii de poliție penitenciară”.
Dan Halchin, director general ANP: „Marea majoritate a misiunilor pe care le facem cu aceste unități canine sunt în zona posturilor de control, dar sunt și situații în care mergem și scrutăm camere de detenție. Deținuții ies afară, intrăm cu unitatea canină și vedem dacă acolo sunt semnale sau nu”.
R: Și au descoperit? Au fost situații în care au descoperit substanțe interzise în camere?
Dan Halchin, director general ANP: „Da - substanțe, obiecte interzise”.
După ce vor deveni operaționale, echipele canine vor rămâne într-un centru, iar de acolo vor fi direcționate, programat sau pe nepusă masă, în toate cele 44 de penitenciare din țară.
Doar anul trecut, în închisori au fost descoperite 650 de telefoane mobile și aproape 40 de pachete suspecte, bănuite că ar conține droguri.