AP: „Funeraliile Regelui Mihai scot la lumină disputele din sânul Familiei Regale”
Moartea Regelui Mihai este un moment solemn și trist pentru mulți români, dar dincolo de lacrimi, se dovedește o reuniune de familie „colorată și bizară”, scrie Associated Press.
Regele Mihai, care a domnit în două perioade și a fost obligat de comuniști să abdice în 1947, „a fost cunoscut pentru modestia și angajamentul” față de România. Cu toate acestea, funeraliile fostului monarh scot la suprafață „zâzaniile din sânul Familiei Regale”, precizează agenția, într-un articol care tratează tensiunile din sânul Familiei Regale pe fondul liniei de succesiune.
De exemplu, Irina Walker, una dintre fiicele Regelui Mihai, care și-a pierdut titlul legal în 2013, din cauză că a fost implicată în lupte ilegale cu cocoși, s-a alăturat pentru prima dată în ultimii ani familiei sale. La rândul său, Nicholas Medforth-Mills, nepotul regelui, a venit să depună flori la catafalcul Majestății Sale, deși a fost dezmoștenit în 2015. Oamenii l-au primit cu aplauze, în ciuda faptului că a fost implicat într-un scandal legat de paternitatea unui presupus copil ilegitim.
„Te vrem ca Rege”, i-au strigat oamenii. În replică, el le-a răspuns: „Sunt alături de țară și de cetățeni, așa cum a fost și bunicul meu întotdeauna.”
O altă figură controversată este prințul Paul, un nepot îndepărtat cercetat pentru spălare de bani. Deși nu a participat la funeraliile de sâmbătă, el a venit să îi aducă un ultim omagiu Regelui Mihai. În vârstă de 69 de ani, prințul Paul este nepotul regelui Carol al II-lea. El a fost acuzat că ar fi obținut ilegal 64 de hectare de la stat, cauzând un prejudiciu de 173 milioane de dolari.
În timpul vieții, Regele Mihai și-a lăsat fără titluri trei dintre fiice. De exemplu, una dintre ele a fost dezmoștenită după ce s-a măritat cu un francez care folosea titulatura ironică de „Michel de Laufenburg.” Cinci ani mai târziu, după ce a divorțat, ea a fost reprimită în sânul Familiei Regale. La rândul său, Maria, fiica cea mică a Regelui Mihai, a fost „pedepsită” pentru că s-a căsătorit cu un catolic, deși familia se aștepta ca viitorul său soț să fie creștin-ortodox.
În acest context, decanul Școlii Naționale de Științe Politice și de Administrație (SNSPA), Cristian Pârvulescu, a declarat pentru AP că Regele Mihai a aplicat cu strictețe codul etic atunci când a venit vorba de propria familiei, întrucât și-a dorit „să fie opusul tatălui său” Carol al II-lea.
După excluderea lui Nicolae, linia de succesiune a Casei Regale a României arată în felul următor: Alteţa sa Regală Principesa Margareta, Alteţa Regală Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills (fiica Elenei şi soara lui Nicolae), Alteţa Regală Principesa Sofia (a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana), Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei) şi Alteţa Regală Principesa Maria a României (a cincea fiică a Regelui Mihai).
Sursa: AP
Etichete: principele Nicolae, regele Mihai, nicolae, funeralii regele mihai,
Dată publicare:
16-12-2017 17:04