Christian Science Monitor: „Regele Mihai, un simbol al demnității, într-o lume politică zgomotoasă și derutantă”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Sursa: Christian Science Monitor
Data publicarii: Sambata 16 Decembrie 2017 16:16
Categorie: Actualitate
Funeralii Regele Mihai

Regele Mihai, care a fost înmormântat sâmbătă, a domnit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și a fost exilat de comuniști.

 În contextul tensiunilor politice din România, cetățenii privesc cu nostalgie spre ceea ce a reprezentat monarhul pentru statul român, scrie The Christian Science Monitor, într-un articol dedicat funeraliilor Majestății Sale.

„La monumentalul Palat Regal, oamenii au depus flori, în semn de comemorare a unui rege îndepărtat de la putere și exilat de multă vreme, pe care foarte puțini l-au cunoscut. În aerul rece, rânduri de lumânări luminează, iar oamenii așteaptă la cozi lungi să îi aducă un omagiu Regelui Mihai I al României, unul dintre ultimii doi șefi de stat europeni care au supraviețuit după cel de-al Doilea Război Mondial. Chiar și din Marea Britanie și Elveția, unde și-a petrecut o mare parte a vieții, lucrând ca fermier, pilot sau broker, fostul monarh a continuat să inspire respect românilor de rând. Moartea sa a dat prilej unor comparații nostalgice cu liderii politici pe care națiunea îi are în prezent”, scrie publicația.

„Nu se poate face comparație între Rege și actualii lideri politici. Poate câțiva s-au gândit și la țară și la cetățeni, dar nu mulți dintre ei. România ar fi fost un loc mai bun dacă ar fi fost monarhie după 1990”, a spus Livia Amzar, în timp ce aștepta să prezinte un ultim omagiu Regelui Mihai.

Potrivit publicației, decesul Regelui Mihai vine într-o perioadă de zbucuim politic în România, țară care a aderat la Uniunea Europeană în 2007.

„Deși este țara cu cea mai rapidă creștere economică din Europa, țara se confruntă cu ciocniri între Guvern și cetățeni. În luna februarie, peste jumătate de milion de protestatari au ieșit în stradă, în semn de protest față de încercările Guvernului de a slăbi lupta anticorupție. Politicienii au dat rapid înapoi, dar zeci de mii de oameni au reieșit furioși în stradă, după încercările de modificare a Legilor Justiției”.

În acest context, cetățenii l-au comemorat pe Rege – „un simbol al demnității într-o lume politică zgomotoasă și derutantă”.

„Din multe puncte de vedere, România are multe părți bune, însă avem toate aceste proteste și schimbări legislative. A avea un monarh care a vorbit despre loialitate și principii, este un contrast imens cu generațiile care au urmat”, a explicat consultantul politic Radu Magdin.

Publicația vorbește despre perioadele de domnie ale Regelui Mihai – cea din copilărie, între 1927 și 1930 – și cea dintre 1940 și 1947. În 1944, pe când avea 22 de ani, el a jucat un rol cheie în lovitura de stat prin care a eliminat gruparea pro-nazistă de la conducerea țării. Trei ani mai târziu, Regele Mihai a fost forțat să abdice și a plecat în exil, nefiindu-i permis să se întoarcă până în 1991, la peste doi ani „de la sângeroasa revoluție care a pus capăt regimului comunist”.

„Chiar și atunci, a fost tratat cu prudență de politicienii acelor zile, care se temeau de potențiala sa influență în societate. Până în 1997, el nu și-a reprimit cetățenia, însă după aceea nu s-a mutat înapoi în țară. În ciuda absenței sale îndelungate și a lipsei de entuziasm privind restaurarea monarhiei, popularitatea Regelui Mihai nu a pălit. Însă decesul său trimite semnale că relevanța familiei regale va fi diminuată. Copiii lui nu au fost foarte implicați în viața publică; cea mai mare fiică, Prințesa Margareta, a anunțat deja că nu va folosi titlul de „regină”, ci de „custode al coroanei”, din respect pentru faptul că România este republică.”

Fostul diplomat și istoricul Theodor Paleologu a subliniat că aceasta este cea mai importantă înmormântare regală și, „probabil, cea mai grandioasă din istoria română.”

„Acest eveniment scoate în evidență sentimentele oamenilor pentru Rege, dar și realizarea că se încheie un capitol foarte important în istoria României”, a mai explicat el.

Articolul dedicat Regelui Mihai se încheie punctând că „pentru mulții, decesul Majestății Sale reprezintă un moment de tristețe, pentru că scoate în evidență ce îi lipsește României de astăzi.”

 

Funeralii Regele Mihai Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Christian Science Monitor

Mariajul regelui Ferdinand a înrudit România cu cele mai prestigioase monarhii europene
Mariajul regelui Ferdinand a înrudit România cu cele mai prestigioase monarhii europene
"Sunt român şi asta o simt foarte tare". Mihai I al României, povestea ultimului monarh al României
Slujba pentru Regele Mihai, unică în ultimii 79 de ani. Veteran: ”A suferit mai mult decât mine”
Slujba pentru Regele Mihai, unică în ultimii 79 de ani. Veteran: ”A suferit mai mult decât mine”
Scene impresionante. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai, urcat în Trenul Regal
Scene impresionante. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai, urcat în Trenul Regal
VIDEO PROTVPLUS.RO
Muncitori la Galati
Scene de comedie la Galați. Doi muncitori scot apa dintr-o groapă cu lopata. VIDEO
BBC: România, țara în care 96% din cetățeni dețin o locuință
Cinci școli, închise din cauza vremii. Când se reiau cursurile
Coadă uriaşă la vulcanizare, după venirea iernii. "Până dimineaţă trebuie să aştept"
Nou cutremur în judeţul Vrancea. S-a produs la 70 de kilometri adâncime
Un TIR a rămas suspendat pe Podul din Măgurele, din cauza poleiului
deszapezire botosani
Botoşaniul nu are sare şi nisip pentru deszăpezire. Primar: "Dacă dă îngheţ, am pus-o"
Au rămas fără casă chiar în prag de iarnă. Pompierii nu au mai putut salva nimic
Starea tinerei tâlhărite în scara blocului din Alba Iulia. Agresorul fusese eliberat recent din închisoare
Maria Grapini, implicată într-un accident rutier. „Îngerul meu a fost la post”
Comisarul european pentru justiţie vine în România. Discuţii cu Iohannis, Toader şi cu şefa ICCJ
Şofer de autocar filmat în timp ce face o depășire periculoasă în ”curba morții”, din Suceava. VIDEO