Ansamblu de 7 statui instalat în centrul Bucureștiului. Originalul, topit de comuniști

08-10-2019 19:57


În buricul Capitalei, în rondul de la Piaţa Universităţii, a apărut recent o statuie înaltă de 14 metri. Este un proiect început din 2013, dar care abia acum a fost finalizat.

Statuia din bronz este o replică a celei din perioada interbelică, în care personajul principal este I.C Brătianu. Vechiul ansamblu fusese topit de comunişti, în 1947.

Este vorba despre un ansamblu de 7 statui, care culminează cu cea a lui I.C. Brătianu. Este o revenire a acestei statui a lui I.C. Brătianu după 72 de ani de când originalul a fost luat și topit de comuniști la Uzinele Republica.

Nu este vorba despre ceva provizoriu, pentru că acest ansamblu are 160 de tone greutate, potrivit proiectului. Un proiect vechi pornit din anii 2000, adjudecat în 2016 de o firmă care era înființată tot în 2016.

Primarul Gabriela Firea a anunțat în 2017 că acest monument va fi gata în anul Centenarului, dar nu a fost cazul. Nici acum nu se prea înghesuie nimeni să-l inaugureze, mai ales că vorbim despre statuia fondatorului Partidului Național Liberal, cel care a contribuit decisiv la instaurarea monarhiei în România.

Replica aceasta a costat inițial 10 milioane de lei, ca ulterior contractul să ajungă la 18 milioane de lei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO