Interviu: Kovesi a mărturisit pe cine a sunat când a aflat că va fi procuror-șef european

×
Codul embed a fost copiat

Viitorul procuror-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, promite că nu va ceda presiunilor.

 Într-un interviu acordat Associated Press, fosta şefă a DNA a vorbit despre atacul asupra justiţiei, din ultimii doi ani, dar şi despre ce are de gând să facă în nouă instituţie creată la nivel european.

 Prima pe care a sunat-o pentru a-i spune că este favorita Europei a fost mama.

„Procurorul şef nu va ceda presiunilor", titrează agenţia de presă americană Associated Press. Jurnaliştii i-au luat un interviu Laurei Codruța Kovesi, care le-a povestit că în ultimii doi ani s-au dat atacuri dure asupra magistraţilor români.

Laura Codruța Kovesi: "A fost un atac masiv un atac extrem de mare, un atac repetat care s-a desfășurat pe mai multe planuri, prin modificări legislative, prin campanii de intimidare și hărțuirea magistraților prin campanii de investigare a lor, controale disciplinare și a unor controale nenumărate și care deja sunt cunoscute prin atacuri ale persoanelor care au fost investigate sau a anumitor politicieni, atacuri asupra unor instituţii sau asupra unor persoane"

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Kovesi povesteşte că a aflat din presa că va fi şefa parchetului european.

Laura Codruța Kovesi: "Când am avut confirmarea, pe mama am sunat-o. Pot să spun că am fost bucuroasă, evident și am primit acest vot ca un semn de susținere și de încurajare pentru procurori și judecători din România în primul rând. Dar în special am considerat că acest vot a fost un vot pentru toți românii care în ultimii ani au susținut statul de drept lupta anticorupție și valorile europene."

Kovesi a reuşit, în cei cinci ani cât a condus DNA să aibă rezultate remarcabile, scriu jurnaliştii. A adus în faţa legii 14 miniştri şi 53 de parlamentari şi europarlamentari, iar pentru asta în Europa de Vest este apreciată. Nu şi în cea de Est, pentru că Polonia şi Ungaria nu participa la efortul comun de a crea Parchetul European, scrie Associated Press, care notează inclusiv că premierul Viorica Dancila
i-a cerut public ambasadorului României să nu o susţină.

Laura Codruța Kovesi: "Dacă ți-e teamă, dacă ai ezitări renunți și îți alegi altă meserie. Cred că prin ceea ce am trecut în ultimii doi ani, atacurile la care am fost supusă, presiunile care am fost supusă, hărțuire la care am fost supusă și eu și colegii mei din DNA, am fost insultați în public, umiliți și noi și familiile noastre, faptul că am rezistat cred că este un element în plus că voi rezista și în continuare și sunt hotărâtă să-mi fac treabă dacă voi fi numită indiferent de presiunile care vor exista."

Viitorul procuror şef european, în vârstă de 46 de ani, este procuror de 23 de ani şi a negat încă o dată orice intenţie de a intra vreodată în politică. Parchetul European va investiga fraudele cu fonduri europene, după ce Curtea de Conturi a arătat că Uniunea a pierdut peste 9 miliarde de euro între 2002 şi 2017 prin astfel de infracţiuni.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Kovesi va deveni procuror-şef european. PE şi Consiliul UE au ajuns la un acord
Kovesi va deveni procuror-şef european. PE şi Consiliul UE au ajuns la un acord

Echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului UE au ajuns, marţi seară, la un acord în privinţa numirii Laurei Codruţa Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.