ANPC cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător separat
În curând nu vom mai putea să ne alegem singuri pâinea din raft. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi.
Şefii de la ANPC vor, astfel, să evite răspândirea virusului, iar oamenii să fie protejaţi. Noile reguli au fost trimise în această săptămână Comisiei Europene spre avizare.
Brutarii care scot pâinea proaspătă din cuptor ar putea fi înlocuiţi de maşini industriale, care să ambaleze franzelele în pungi de plastic sau de hârtie. În noul context sanitar, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor vine cu alte reguli.
Eduardt Cozminschi, Preşedinte ANPC: ”Prin acest ordin încercăm să eliminăm autoservirea consumatorilor cu pâinea care nu este preambalată şi, de asemenea, obligăm profesioniştii să informeze cât mai corect, complet şi precis consumatorii privind acele substanţe sau produse care pot cauza alergii”.
În funcţie de răspunsul experţilor de la Bruxelles, normele vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Patronatele din Industria de Morărit şi Panificaţie se opun proiectului, care ar presupune costuri suplimentare.
Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN: ”În baza unui studiu de piaţă pe care l-am făcut a reieşit ca într-un procent de peste 60% , clienţii, consumatorii de pâine din România , doresc pâine proaspătă, caldă dacă se poate”.
Ion Fugaru – patron brutărie: ”Nu mai mâncăm pâine caldă în aceste condiţii. Mai mult decât atâta, toată lumea trebuie să înţeleagă, ca să ambalezi pâinea mai trebuie un om pe tură, necesita pungi, bandă pentru sigilarea pungilor, şi asta duce la cheltuieli, ceea ce înseamnă şi scumpirea pâinii”.
O problemă rămâne şi cea a transportului şi depozitarii produselor în lăzi pentru că nu există întotdeauna garanţii din punct de vedere sanitar. Oricum, medicii ne recomandă să folosim mănuşi de unică folosinţă atunci când mergem la cumpărături.
Potrivit Eurostat, românii sunt printre cei mai mari consumatori de pâine la nivel european. Mâncăm în medie, 95 de kilograme de pâine pe an, cu aproape 30 de kilograme peste media europeană. Este adevărat, avem şi cele mai ieftine produse. Prețul pâinii din România era anul trecut cu aproape 50% mai mic față de media europeană