ANPC a retras de la vânzare 108 kg de citrice, dintr-un hypermarket din București
Citiţi cu mare atenţie etichetele citricelor. Acestea pot fi tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii. Este vorba despre un conservant numit Imazalil.
Inspectorii au retras până acum 108 kilograme de fructe de piaţă, dintr-un hypermarket din București. Problema este însă altă. Câţi dintre noi au acces la etichetă atunci când portocalele nu se vând în plase speciale?
Cu toţii cumpărăm citrice în special iarna, însă puţini ştiu că unii cultivatori le stropesc cu un pesticid care are şi rol de conservant. Paul Anghel, director general al ANPC, spune că "portocalele şi citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL - IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor şi este folosit pentru combaterea bolilor la plante pentru că are o acţiune fungicidă."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un telespectator ne-a trimis câteva imagini care arată că etichetele sunt foarte greu de găsit şi de citit în cele mai multe cazuri. De regulă citricele sunt ambalate în cutii mari, iar etichetele sunt undeva într-un colţ, chiar şi atunci când pe ele avertismentul este foarte clar: "Coaja nu este recomandată consumului uman - Conservate cu IMAZALIL - THIABENDAZOL."
A încerca să găseşti etichetele de pe cutii este o provocare, la care mulţi nici măcar nu se gândesc.
În alte magazine puteţi găsi citrice în care informaţia despre tratamentul aplicat apare într-o căsuţă tehnică, în limba engleză, dar fără nici un avertisment clar în limba română.
Directorul ANPC spune că o concentraţie prea mare din această substanţă atacă ficatul şi rinichii şi poate fi cancerigena.
"Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte. (...)Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!", recomandă directorul ANPC.
Doar citricele preambalate în plase au etichete pe care apare clar avertismentul "coaja nu este potrivită consumului uman şi tratamentul aplicat fructelor.