ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost electrocutat pe tren tânărul din Arad, încurajat de prieteni. A făcut doar câțiva pași
Conducerea CFR face un apel la tineri să nu se mai urce pe vagoane pentru că pot fi răniți grav prin electrocutare ori chiar își pot pierde viața. O nouă tragedie s-a produs miercuri noapte într-o gară din judeţul Arad.
Un băiat de 19 ani încurajat şi filmat chiar de prieteni a urcat pe un vagon cisternă și a fost curentat.
Tragedia s-a petrecut după miezul nopții, în jurul orei 2 și 30 de minute, în stația Ghioroc din județul Arad.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În imagini se vede cum tânărul se urcă pe scara laterală a vagonului de marfă. Inconştient, încearcă să ajungă în celălalt capăt. După ce face câţiva pași pe vagon este electrocutat și ia foc.
Tânărul a fost preluat de echipajele SMURD cu arsuri puternice, iar acum este internat la Spitalul din Timișoara. Din primele cercetării, tinerii veneau de la o petrecere.
Tânărul în vârstă de 19 ani a fost operat timp de mai multe ore la Clinica de chirurgie plastică din Timișoara. Potrivit medicilor, are arsuri pe mai mult de 30% din suprafața corpului și se află în continuare în stare gravă. Pe lângă arsuri, mai are politraumatisme și fracturi
În ciuda avertismentelor repetate, mulți tineri urcă pe vagoane și își pun viața în pericol. În urmă cu câteva luni, o fată de 20 de ani s-a urcat cu un prieten pentru un selfie pe vagonul unui tren în gara din Cluj și s-a electrocutat.
O zonă periculoasă din Capitală este în Parcul Herăstrău, lângă podul CFR, unde de-a lungul timpului au avut loc mai multe accidente asemănătoare cu ce s-a întâmplat în județul Arad. În 2019, doi tineri s-au electrocutat, iar în urma tragediei Primăria Capitalei a instalat o pasarelă provizorie, astfel încât să le permită trecătorilor să traverseze lacul fără să mai fie nevoiți să urce pe podul CFR. Tot de atunci autoritățile au promis şi un pod pietonal, însă lucrările NU au mai fost demarate.
Specialiștii spun că intensitatea curentului electric care trece prin linile electrice este foarte mare, iar tensiunea ajunge la 27.000 de volți. Nimeni nu trebuie să se apropie la mai puțin de 1 metru și jumătate de ele.
Cristian Presură, fizician: „Sunt două pericole. Primul pericol este că atingi firul de înaltă tensiune și atunci are loc trecere curentului electric prin tine pentru că e ca și cum ai pune mâna pe un fir electric și al doilea pericol este că poate avea loc o descărcare electrică. Nu trebuie să atingi neapărat firul electric - dacă este aproape de el are loc o descărcare electrică prin aer - e ca un fel de trăsnet pe care îl simți . Mulți dintre tineri care se urcă ei cred că dacă nu ating firul electric sunt în siguranță - dar dacă sunt mai aproape de un metru jumătate - este un epricol de descărcare electrică și pot fi electrocutaţi.”
Potrivit CFR Infrastructură - în ultimii patru ani au avut loc aproximativ 30 de astfel de accidente. Mulți dintre tinerii electrocutați și-au pierdut viața.