ANI cere Parchetului sa il cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese

Ultima actualizare: 11-08-2013 02:41
Klaus Iohannis

ANI cere Parchetului sa il cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese, in cazul unui contract semnat in decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat ca primarul municipiului sibiu, Klaus-Werner Iohannis a incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa si penala.

Potrivit ANI, Iohannis a semnat, la 23 decembrie 2010, un contract de prestari servicii incheiat intre Primaria Municipiului Sibiu si SC Tipografia Honterus SRL, societate comerciala detinuta de Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR). Iohannis a detinut functia de presedinte al FDGR in perioada 2002 - 2013.

"Obiectul contractului semnat cu incalcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ si penal de catre Klaus-Werner Iohannis constituie servicii de informare si publicitate in vederea implementarii Proiectului (cod SMIS: 4915) finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), Programul Operational: Cresterea Competitivitatii Economice 2007 - 2013 (POS CCE), Axa Prioritara 3 «Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public»", se arata, joi, intr-un comunicat de presa al ANI.

Inspectorii de integritate au mai stabnilit ca Iohannis a aprobat, in perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus. Potrivit ANI, Klaus-Werner Iohannis nu a respectat dispozitiile art. 75, lit. b) si f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, potrivit carora "alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca o decizie a autoritatii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia s…t f) o asociatie sau fundatie din care fac parte".

Primarul municipiului Sibiu a incalcat, conform ANI, si dispozitiile art. 2531 din Codul Penal, potrivit carora "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...) pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".

Astfel, ANI a sesizat Parchetului cu privire la posibila savarsire de catre Klaus Iohannis a infractiunii de conflict de interese. ANI a precizat ca Iohannis a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Klaus Iohannis a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare, sustine ANI.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.

Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi funcție pe o perioada de trei ani de la incetarea mandatului, a precizat ANI. In 24 aprilie, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, si la SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. In 16 mai, Iohannis spunea ca "nu a intrat bine" in PNL, ca ANI "si-a amintit" de el si "iar a gasit o speta de incompatibilitate", mentionand ca, in opinia sa, este o confuzie pe care o face ANI.

"Exista societatea Piete, care a fost infiintata de noi acum cativa ani. ANI spune ca sunt incompatibil pentru ca reprezint municipiul Sibiu in Adunarea Generala a Actionarilor, lucru total fals. Nu am avut niciodata un astfel de mandat, deci nu exista cauza. A doua se refera la Societatea Apa Canal, societatea care, dupa infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), a devenit operator regional. Toti primarii comunitatilor care sunt in ADI Apa sunt si reprezentantii comunitatilor lor in Adunarea Generala a Actionarilor la Apa Canal, care este operator regional, avand comunitati din judetele Sibiu si Brasov", explica Iohannis, care adauga ca legea incompatibilitatilor prevede ca primarul nu poate fi actionar in AGA a unor societati de interes local, fara a face referire la societatile regionale.

Klaus Iohannis a contestat decizia ANI in 31 mai, la Curtea de Apel Alba-Iulia. In 2 iulie, ANI a depus o cerere la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de stramutare a dosarului de incompatibilitate, de la Curtea de Apel Alba Iulia la o alta instanta egala in grad. Cererea va fi judecata de instanta suprema in 20 septembrie.

In paralel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in 16 iulie, sa respinga cererea prin care ANI a solicitat, pe langa stramutarea dosarului, suspendarea judecarii cauzei la Curtea de Apel Alba Iulia pana la solutionarea cererii de stramutare. In aceasta situatie, dosarul isi continua cursul in instanta la Curtea de Apel Alba-Iulia. Iohannis afirma, in 18 iulie, ca se apara singur in procesul pe care l-a intentat ANI, precizand ca intampinarile si interventiile le semneaza in nume propriu.

In 24 iulie, cererea primarului din Sibiu, Klaus Iohannis, de suspendare a raportului de evaluare prin care ANI constata ca edilul se afla in incompatibilitate a fost respinsa de Curtea de Apel Alba Iulia, iar procesul in care Iohannis a cerut si anularea actului va avea un nou termen in 16 septembrie. Klaus Iohannis este prim-vicepresedinte al PNL si exercita al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO