Angajator din Cluj, hărțuit pentru că a angajat 22 de muncitori din Sri Lanka. „Mi-au spus că le-am stricat strada”

Srilankezi
actualdecluj.ro

Locuitorii unei zone selecte din Cluj-Napoca sunt revoltați de faptul că într-una din case au fost cazați 22 de muncitori din Sri Lanka. Oamenii l-au hărțuit pe angajator și au chemat poliția să îi controleze.

Pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile scumpe și Porsche parcat în fața casei, e deranj mare: de ceva vreme aici s-au cazat 22 de srilankezi, prilej de scandal între vecini, care l-au hărțuit pe angajator, au semnat o petiție și au asmuțit cam toate instituțiile, scrie Actual de Cluj.

Cei 22 de muncitori din Sri Lanka au fost aduși pentru a lucra la un restaurant din Cluj Napoca și au un contract  pe perioadă determinată doi ani, potrivit unui angajat al localului.

„Ei sunt un pic șocați. E o stradă bună, pe stradă sunt mașini scumpe. Oamenii au pretenții de la vecinii lor. Asta e cazarea lor (a celor 22 de srilankezi-n.red.) pentru că e aproape de restaurant și sunt condiții destul de OK. Problema principală e că sunt de culoare închisă și vin din altă zonă.

Oamenii s-au șocat când i-a văzut venind pe stradă. A venit un vecin și a întrebat dacă au fost controlați psihologic. Și am spus că nu e nevoie pentru că stăm cu ei, în permanență e cineva cu ei. Din prima zi vecinii au chemat Poliția. A fost o doamnă care s-a speriat. La intersecția 7 străzi a venit duba de Poliție după noi, m-a oprit, ”ce se întâmplă aici?”. Am răspuns că oamenii sunt mână de lucru, ajută pentru că e criză foarte mare în domeniu. Le e greu și lor să fie departe. Majoritatea sunt căsătoriți, au familii în țara lor”, a povestit același angajat pentru sursa citată.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Robert Bedo, cel care i-a angajat pe srilankezi, spune că vecinii l-au reclamat la autorități pentru că „le-a stricat strada, că e zonă de lux”.

Vecinii au făcut o petiție și au început să vină controale, pompieri, ITM, Poliția Locală. Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux. Statul îmi dă dreptul să aduc oameni, pentru că e fluctuație mare de personal, nu e stabilitate. Rulăm foarte mulți oameni, primim demisii prin mesaje. Ei sunt foarte uniți. La spălat de vase dacă au mult de lucru și pe stația cealaltă nu are merge să-l ajute fără să-i zică șeful, ceea ce cu românii nu se întâmplă. Sunt uniți, vor să învețe, nu au venit aici să deranjeze”, spune el.

Cei 22 de lucrători din Sri Lanka au fost aduși de o firmă de recrutare, care spune că toți sunt în România 100% legal, cu toate formele și cu permis de ședere. 

Un caz similar a avut loc la Ditrău

 

Scandalul de la Cluj Napoca vine la mai puțin de o săptămână de când locuitorii din Ditrău, județul Harghita au protestat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună "să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Sâmbătă, aproximativ trei sute de persoane au participat la o întâlnire cu primarul, spunându-şi nemulţumirile. Unii au explicat că nu este vorba despre discriminare, reproşurile lor fiind îndreptate mai mult spre patronul brutăriei, decât spre cei doi străini, transmite News.ro.

Patronul a transmis o scrisoare în care a explicat că va retrage din producţie cei doi străini şi a cerut scuze localnicilor.

Controlul declanşat de ITM la brutăria din Ditrău a relevat că cei doi bărbaţi sunt angajaţi legal. Au fost aplicate amenzi vizând securitatea muncii, în legătură cu modul de împământare a unor utilaje, însă verificările continuă, a declarat la Digi 24 Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii. Controalele au fost declanşate după ce, la o adunare publică de protest faţă de prezenţa celor doi cetăţeni străini, mai mulţi localnici au acuzat condiţiile de lucru din brutărie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Incident grav la metrou, în București. Circulaţia trenurilor a fost afectată
Incident grav la metrou, în București. Circulaţia trenurilor a fost afectată

Un incident grav a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. 

Restricţii temporare de trafic în zona pasajului Băneasa, în următoarele două nopţi
Restricţii temporare de trafic în zona pasajului Băneasa, în următoarele două nopţi

Poliţia anunţă că, în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, vor fi instituite restricţii de trafic în zona Pasajului Băneasa, din Capitală.

 

Restricţii de trafic în București. În ce zone nu se poate circula cu mașina
Restricţii de trafic în București. În ce zone nu se poate circula cu mașina

Poliţia anunţă că în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică vor fi instituite restricţii de trafic în zona Pasajului Băneasa, din Capitală.

 

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.