Angajații serviciilor de urgență, trimiși la cursuri după cazul Caracal. Ce vor învăţa

Ultima actualizare: 17-10-2019 10:04

Au trecut două luni și jumătate de la tragedia de la Caracal, iar autoritățile nu au nici acum proceduri clare în cazuri de răpiri, dispariții și agresiuni. Totul este încă în stadiul de proiect.

În schimb, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a anunţat un nou program de pregătire a angajaților care se ocupă strict de urgențe medicale.

Pentru persoanele dispărute ori răpite, legislaţia este încă în curs de ''realizare'' susţin oficialii. De ea depind protocoalele care vor descrie punct cu punct ce face fiecare dintre salvatori - de la dispecerul de la 112, care preia apelul, până la medici, poliţişti şi jandarmi.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: "Include inclusiv folosirea sistemului Ro-Alert pentru avertizare în anumite situaţii sau folosirea altor sisteme care sunt, aplicaţii precum aplicaţia DSU, alte aplicaţii pentru transmiterea unor informaţii când o persoană sau un copil mai ales dispare.''

Până atunci, autorităţile anunţă că în următorii trei ani vor merge la cursuri de perfecţionare 9.000 de oameni din serviciile de urgenţă - dispeceri, pompieri, medici şi asistente de ambulanţa şi de la camerele de gardă, dar şi salvamontişti. Sunt oameni care se ocupa de situaţii de urgenţă de la preluarea apelului, până la salvarea victimei. Vorbim, aşadar, despre intervenţii la incendii, accidente, dezastre naturale, dar şi alte urgenţe medicale.

Raed Arafat: "Nimeni nu poate să dea asigurări 100% că cineva nu va greşi. Ce facem noi - noi lucrăm cu toţi - este să pregătim oamenii cât mai corect."

Autorităţile vor să aducă împreună 650 de angajaţi din dispecerate, inclusiv pompieri şi jandarmi, în centre de perfecţionare unde să fie instruiţi cum să gestioneze împreună apelurile în cazuri grave, precum răpiri, dispariţii şi agresiuni. Programul de pregătire a început luna trecută, dar în prima fază doar pentru pompierii. Şeful DSU spune nu a fost stabilită data cooptării poliţiştilor şi jandarmilor din dispecerate la cursurile de pregătire.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO