Angajaţii din Sănătate pichetează, marţi, sediul Ministerul Sănătăţii

Protest Sanitas
Facebook.com

Angajaţii din Sănătate vor picheta, marţi, în intervalul orar 11.00 - 13.00, sediul Ministerului Sănătăţii. Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor sunt condiţiile de salarizare.

UPDATE  13.00: Preşedintele SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarant, pentru Agerpres, că plicarea legii salarizării va conduce la dezbinarea angajaţilor din Sănătate, având în vedere că, în urmă adoptării, vor fi cazuri în care categorii de personal cu pregătire mai puţină vor câştiga mai mult decât medicii şi asistenţii cu funcţii superioare.

"Sunt aceleaşi revendicări pe care le cerem de ani de zile. Legea salarizării, care se credea unitară, ne-a dezbinat şi dacă nu depăşim în sănătate plafonul de 30% s-ar putea să avem categorii profesionale cu foarte puţină pregătire, care vor câştiga mai mult decât medicii şi asistenţii cu funcţii superioare. Biologii şi farmaciştii au salarii diminuate începând cu 1 ianuarie. Aşteptăm regulamentul de sporuri, care nu apare, pentru că toate veniturile noastre depind de acel regulament", a declarant Huşanu.


Totodată, Huşanu a mai adăugat că a primit aprobare pentru 200 de persoane pentru manifestaţia din faţa Ministerului Sănătăţii.

"Aprobare avem pentru 200 de persoane, dar estimez un număr mult mai mare. Avem deja colegi care sunt la discuţii, i-am lăsat să intre pe cei din ţară, pentru că vreau să se asigure cei din Ministerul Sănătăţii că problema nu este doar la Bucureşti, este în întreaga ţară şi oamenii ameninţă că vor ieşi în continuare până se rezolvă problemele, organizat sau spontan, dar oamenii vor ieşi.

Citește și
medici
Sanitas: Aproximativ 5.000 de angajaţi din Sănătate au pierdut la salariu între 186 şi 1.000 de lei

Astăzi nu pot fi discuţii favorabile, pentru că Ministerul Sănătăţii nu poate să rezolve problema.

Ministerul Sănătăţii poate să rezolve doar regulamentul de sporuri şi sper să o facă, dar legea salarizării trebuie îndreptată, astfel încât toate categoriile de salariaţi din sănătate să aibă veniturile crescute", a mai spus sindicalistul.
 

UPDATE 12.30: În aceste momente, reprezentanții SANITAS discută cu conducerea Ministerului Sănătăţii.

Alte nemulţumiri ridicate de angajaţii din Sănătate se referă la pragul de 30% pe ordonator principal de credite, care nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din Sănătate, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale şi la prevederile Legii 153/2017 care discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA etc.) şi de asistenţă socială.

 


De asemenea, sindicaliştii mai susţin că Legea 153/2017 şi aplicarea Anexei 10 a noului Regulament de sporuri în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduc inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Federaţiei Sanitas din România.

 
În urmă cu câteva zile, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale SANITAS, Iulian Pope, declara, pe pagina sa de Facebook, că ar trebui găsite soluţii la problemele lor împreună cu reprezentanţii Ministerelor Finanţelor, Muncii şi Sănătăţii.

“Trebuie să găsim soluţii, împreună cu Ministerul de Finanţe, astfel încât Anexa 10 (regulamentul de sporuri – n. r.) să nu producă efecte pentru anul acesta sau, în situaţia în care va funcţiona Anexa 10 anul acesta, să o îmbunătăţim.


Ea trebuie să apară, fără discuţie, într-o formă îmbunătăţită, de aceea am şi început protestul astăzi la MFP pentru că, într-adevăr, Ministerul Sănătăţii e legat de 30% pe ordonatorul principal de credite şi nu poate acorda sporurile din sistemul sanitar.

Noi am început cu Ministerul de Finanţe. Am şi identificat câteva puncte, dar nu le dezvăluim, sper să se materializeze, că altfel chiar nu are rost. Majoritatea soluţiilor trebuie să le găsim împreună cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. Avem promisiunea celor de la Finanţe că vor participa la aceste întâlniri.

Săptămâna viitoare vom fi la celelalte două ministere. Anexa 10 împarte sărăcia în sistemul sanitar, e formulată pe principiul ‘cine primeşte mărirea de salariu îi scade sporul, cine nu primeşte mărirea de salariu îi păstrează sporul’. Aceasta este marea filosofie a Anexei 10”, a spus sindicalistul, amintește Agerpres.
 

Citește și...
Ministrul Sorina Pintea discută, marți, cu sindicaliștii din Sănătate
Ministrul Sorina Pintea discută, marți, cu sindicaliștii din Sănătate

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, va avea, marți, o întrevedere cu reprezentanții Sanitas, care au anunțat că ar putea declanșa greva generală.

Sanitas: Aproximativ 5.000 de angajaţi din Sănătate au pierdut la salariu între 186 şi 1.000 de lei
Sanitas: Aproximativ 5.000 de angajaţi din Sănătate au pierdut la salariu între 186 şi 1.000 de lei

Cel mult 5.000 de persoane care activează în domeniul Sănătăţii au pierdut la salariu sume cuprinse între 186 şi 1.000 de lei, a declarat, luni, Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

Recomandări
Klaus Iohannis: În acest moment România încă nu îndeplineşte criteriile privind aderarea la Zona Euro
Klaus Iohannis: În acest moment România încă nu îndeplineşte criteriile privind aderarea la Zona Euro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că în acest moment România nu îndeplineşte, deocamdată, criteriile privind aderarea la zona euro, subliniind că nu este realist ca ţara noastră să fixeze un termen pentru aceasta.

Oficial de la Budapesta: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin dacă va intra pe teritoriul ungar
Oficial de la Budapesta: Ungaria nu îl va aresta pe Vladimir Putin dacă va intra pe teritoriul ungar

Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

ASF: Poliţele de asigurare emise de Euroins rămân valabile şi după publicarea deciziei de retragere a autorizaţiei
ASF: Poliţele de asigurare emise de Euroins rămân valabile şi după publicarea deciziei de retragere a autorizaţiei

Poliţele de asigurare emise de Euroins România îşi păstrează valabilitatea şi după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a autorizaţiei societăţii, dacă posesorii lor nu aleg să le denunţe.