Angajații din România și-au luat gândul de la prima de Paște. La ce cheltuieli au renunţat în pandemie
80% dintre angajați nu se mai așteaptă să primească primă de Paște în contextul pandemiei de coronavirus, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.
12% dintre angajați nu exclud această posibilitatea, dar consideră că este puțin probabil să primească ceva în plus la salariu.
Puțin peste 3% dintre angajații chestionați sunt siguri că vor primi și în acest an primă de Paște, în timp ce aproape 5% cred că este probabil ca angajatorul să-i recompenseze cu un alt tip de bonus de sărbători.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cheltuieli cu 30% mai mici pentru masa de Paște
Conform aceluiași sondaj, criza actuală va produce efecte și în ceea ce privește cheltuielile legate de sărbătorile pascale pentru circa 69% dintre repondenți.
Aproape 80% dintre aceștia spun că vor renunța în acest an la cheltuielile cu haine noi și cadouri, iar sumele pe care le vor aloca pentru masa de Paște vor fi, în medie, cu 30% mai mici.
71% dintre angajații care au participat la sondaj au decis să amâne, în ultima lună, toate achizițiile mai costisitoare.
Cei mai mulți au tăiat de pe lista achizițiilor hainele (54%), vacanțele (50%) și electrocasnicele (43%), dar angajații români au renunțat să cumpere și mobilă (25%) și au pus pe lista de așteptare și planurile de achiziție a unei case (12%) sau a unei mașini (16%).
Aproape 5% dintre angajații români care locuiesc cu chirie au reușit să-și negocieze valoarea sau plata chiriei, în timp ce aproape un sfert au considerat că nu este nevoie să poarte astfel de discuții cu proprietarii.
Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 1-8 aprilie 2020, pe un eșantion de 922 de utilizatori de internet din România.
Peste un milion de angajați cu contracte suspendate
În România, 1.046.527 de angajați au avut contractele de muncă suspendate de la declanșarea stării de urgență, până la 13 aprilie, potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii.
Cei mai mulți dintre aceștia, 324.087, lucrau în Industria prelucătoare, 198.588, în comerțul cu ridicata și cu amănuntul și în repararea autovehiculelor și motocicletelor, iar 119.846, în hoteluri și restaurante.
Și mai gravă este situația celor 215.656 de angajați ale căror contracte de muncă au fost încetate. 41.197 dintre aceștia lucrau în comerțul cu ridicata și amănutul și repararea autovehiculelor și motocicletelor, 37.152, în Industria prelucrătoare și 28.770, în construcții.