Anchete după uciderea ursului Arthur. Câte zile pe an muncește prințul acuzat de braconaj în România

Dată publicare: 05-05-2021 19:39
Dată actualizare: 05-05-2021 19:39


Sunt două anchete în cazul ursului Arthur, unul dintre cei mai mari din Europa, împușcat de Prințul Emanuel de Liechtenstein în Covasna. Iar principala suspiciune este o infracțiune de braconaj.

 

Corpul de Control al Gărzii Naționale de Mediu și Agenția Națională pentru Protecția Mediului vor să afle dacă cineva a greșit atunci când s-a dat aprobarea pentru uciderea unui urs.

Ministrul Mediului a declarat miercuri că ursul ar fi trebuit împușcat de vânătorii din zonă, nu de altcineva.

"În România în momentul de faţă legislaţia permite doar cotele de intervenţie şi cotele de prevenţie. Cotele actuale sunt doar de intervenţie, cele de prevenţie încă n-au fost emise, deşi legislaţia prevede de anul trecut din luna mai. Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Covasna face obiectul unei anchete, s-au demarat două anchete paralele, o anchetă este derulată de Garda Naţională de Mediu, respectiv a doua anchetă de Garda Forestieră", a declarat ministrul Tanczos Barna.

Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu verifică în teren dacă ursul ucis este cel reclamat de localnici că le făcea probleme.

Sunt comparate amprentele lăsate pe lângă gospodarii cu cele ale ursului împușcat, sunt verificate documentele care au permis vânătoarea și se iau noi declarații.

Reporter: Practic, suspicionăm o infracțiune de braconaj.
Octavian Berceanu: Da, categoric da. Și vrem cumva să stopăm orice formă de braconaj. Braconajul la urs e frecvent în România, fie că ne place sau nu".

 

”Vorbim de o mafie. A venit prințul cu banii, a plătit și a plecat cu cel mai mare urs din România”

 

Ursul Arthur - susțin activiștii de la Agent Green - era cel mai mare urs din Carpați. Îl monitorizau de mai mulți ani, iar acum ar fi singurul care lipsește din pădure.

Gabi Păun: "Vorbim de o mafie, de o structură de crimă organizată care a facilitat o partidă de braconaj. A venit prințul cu banii, a plătit și a plecat cu cel mai mare urs din România. Nu cred că acest urs a costat mai puțin de 20.000 de euro".

Autoritățile implicate în anchetă cred că un asemenea exemplar dominant ca ursul Arthur nu ar coborî în localitate. Fapt - de altfel - confirmat și de președintele asociației de vânătoare din Ojdula, care a organizat acțiunea de vânătoare.

Reporter: De ce sunt mereu probleme cu ursoaicele cu pui și nu masculii mari?
Markos Barna, vânător: Pentru că masculii mari, de obicei, au habitate în pădure și îi gonesc pe cei mici”.

Reporter: Credeți că un prinț ar fi venit să împuște un urs gunoier?
Gheorghe Neagu, directorul APM Covasna: Cum să vină pentru un urs gunoier... Ursul gunoier nu-l vrea nimeni".

Ursul Arhur a fost cotat cu un punctaj un punctaj de 592,90, din maximul de 600. Cu alte cuvinte, este un urs valoros, de aur - în limbajul vânătorilor. 7.000 de euro a plătit în acte Prințul Emanuel de Liechtenstein și a plecat cu trofeul.

Reporter: Ați găsit greu client?
Markos Barna: Clienți se găsesc. Sunt destui cei care vor, prin relații. Sunt cei care au firmă de vânătoare, care a căutat vânători".

În urma anchetei difuzate de Știrile PRO TV, presa internațională a preluat cazul ursului Arthur. Ziarul cu tirajul cel mai mare din Austria, de exemplu, se întreabă dacă Prințul Emanuel de Liechtenstein a comis o faptă de braconaj.

Christa Bluemel, jurnalistă: "Sunt de părere că ar trebui investigat ce a făcut el în România. Problema e că am încercat să-l contactăm pe prinț prin mai multe mijloace: email, apeluri telefonice. Și nu ne-a răspuns. Normal mi s-ar fi părut să ne spună punctul de vedere al domniei sale referitor la cele întâmplate".

 

Prințul muncește ca doctor 70-80 de zile pe an

 

Conform presei din Austria, Prințul Emanuel de Liechtenstein trăiește într-un castel din Riegersburg - Austria. Este medic, dar profesează doar 70 - 80 de zile pe an.

Christa Bluemel: "De profesie, prințul este medic. Dar, după cum v-am spus, este proprietarul castelului Riegersburg, aflat în provincia austriaca Styria. Este un castel foarte vechi, foarte mare și foarte frumos. Și el conduce acest adevărat magnet turistic".

În gospodăriile din Ojdula, unde ursul a intrat, localnicii nu au garduri electrice. Fostul ministrul al Mediului, Costel Alexe, cercetat acum de autorități, promitea instalarea unor garduri electrice, pentru protejarea gospodăriilor de animalele sălbatice. Dar proiectul nu a mai fost făcut.

Reporter: Aveți ceva gard la margine cu pădurea sau e direct pădure?
Localnic: Vine direct.
Reporter: Și acolo nimic.
Localnic: Vine singur.
Reporter: Vine ca la magazin.
Localnic: Da, sigur".

Șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, susține că vrea să schimbe total procedura prin care se face vânătoarea.

Octavian Berceanu: "Ce ne interesează este să nu avem semne de întrebare pe viitor și cumva să stabilim o modalitate de recoltare - dacă să se mai facă cu străinii, cu alți cetățeni sau cu membrii fondului de vânătoare. Aici e diferența. Dorim să stopăm din fașă în viitor astfel de evenimente care ar putea fi nefericite, în care se dă derogare pentru un exemplar și se recoltează alt exemplar, altul decât cel care produce pagube".

O altă variantă ar fi ca un reprezentat de la Garda de Mediu și Garda Forestieră să participe fizic la acțiunile de vânătoare.

 

 

 

Tags: anchete, urs, print,


VIDEO PROTVPLUS.RO