Cat de usor se pot cumpara arme de foc pe Internet. Programele de calculator folosite de traficantii din Romania
Usurinta cu care infractorii romani pot cumpara arme de pe internet alerteaza nu doar autoritatile, ci si specialistii in securitatea online.
Circa 100 de arme de foc detinute in mod ilegal de cetateni romani sunt confiscate anual de catre politie, potrivit unui raport al Biroului ONU pentru Droguri si Criminalitate (UNODC). Desi nu exista inca date statistice la nivel national, este posibil ca o parte din aceste arme sa fi fost procurate prin intermediul site-urilor din dark web, pagini de internet ascunse motoarelor de cautare traditionale utilizate de infractori, avand in vedere evolutia rapida a fenomenului la nivel international. Circa 5.000 de crime sunt comise anual in Europa folosind arme de foc, adica 20% din numarul total al omorurilor.
Reprezentantii Centrului pentru Studii de Justitie si Securitate si cei ai companiei Bitdefender au organizat pe 7 iulie 2015, un workshop destinat imbunatatirii cooperarii pe acest subiect intre institutiile din Romania si identificarii posibilitatilor de cooperare intre sectoarele public si privat, la care au participat reprezentanti ai Oficiului pentru Programe de Criminalitate Cibernetica al Consiliului Europei (C-PROC), Inspectoratului General al Politiei Romane, Centrului de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Ministerului Justitiei, Ministerului Public, Ministerului Apararii Nationale, dar si reprezentanti ai corpului diplomatic din Romania. Evenimentul a fost gazduit de reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
O analiza asupra amenintarilor referitoare la traficul ilegal de arme de foc, realizata de catre EUROPOL, arata ca internetul devine un mediu intens utilizat pentru comertul ilegal cu arme de foc, ca urmare a caracterului anonim al tranzactiilor. Traficantii de arme folosesc sisteme menite sa le protejeze identitatea reala, precum TOR (The Onion Router) si sistemele de plata bazate pe monedele virtuale Bitcoin, C-Gold, Pecunix.
“Monitorizarea activitatii din internetul ascuns ne-a aratat ca acesta a devenit un cadru propice dezvoltarii unui mediu infractional, incluzand traficul de armament, in care criminalii isi mentin identitatea ascunsa si devin furnizori la scara globala. Autoritatile pot gasi la companiile private cunostintele si experienta practica necesare limitarii acestui fenomen aflat in plina expansiune”, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist in cadrul Bitdefender.
Intermediarii folosesc internetul ca sa alimenteze infractorii si grupurile de crima organizata cu parti componente prin specularea diferentelor din legislatiile nationale care guverneaza dreptul de proprietate si comercializare. Forumurile si blogurile online sunt folosite pentru a genera contacte si a face schimb de cunostinte in domeniul sistemului comercial, cat si referitor la asamblarea completa a armelor de foc din parti componente si kituri de transformare. Vanzatorii si cumparatorii se folosesc de cresterea numarului de mijloace de comunicare si sisteme de plata anonime oferite de asa-numitul “internet ascuns” pentru a coordona comertul ilicit cu arme de foc in toate aspectele sale, variind de la arme de mana pana la arme de asalt.
Autoritatile competente intentioneaza sa monitorizele transfrontalier platformele TOR intr-o maniera coordonata pentru a reduce practicarea comertului ilegal cu arme.
Sursa: Pro TV
Etichete: politie, arme, securitate, trafic, online, terorism, criminalitate, dark web,
Dată publicare:
08-07-2015 13:07