Ancheta MS in cazul fetitei moarte la Spitalul din Husi: S-a administrat antibiotic fara testare

husi

Ancheta MS in cazul fetitei moarte la Spitalul Husi arata ca procedurile medicale nu au fost respectate, copilei i-a fost administrat antibiotic fara a fi testata, iar medicul pediatru nu a cerut ajutor, desi cazul era de maxima urgenta.

Echipa de control a Ministerului Sanatatii a finalizat verificarea respectarii procedurilor medicale si a conditiilor igienico-sanitare, dar si a modului in care a fost gestionat cazul fetitei de patru ani care a murit la 40 de minute dupa ce a fost internata la Spitalul Municipal Husi, unde a fost diagnosticata cu laringita acuta, cu sindrom febril, si a primit tratament cu antibiotic.

In raport se arata ca atat Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui, cat si Spitalul Municipal Husi au incalcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea si organizarea unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, in gestionarea cazului fetitei de patru ani, Maria Alexandra Bedregeanu. "Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui si Spitalul Municipal Husi au instituit o intelegere tacita privind preluarea cazurilor de urgenta pediatrica direct in Compartimentul de Pediatrie a spitalului cu exceptia politraumelor sau stopurilor cardiorespiratorii", se arata in raportul de control.

Medicul pediatru, desi a considerat cazul ca fiind de maxima urgenta, nu a solicitat colaborarea in timp util cu nici un alt medic aflat in garda la momentul respectiv, a mai stabilit comisia de control. De asemenea, desi in procedura de administrare intravenoasa a antibioticului era recomandata testarea sensibilitatii la acesta, asistenta nu a luat in considerare acest aspect, invocand faptul ca testarea nu i-a fost indicata de catre medicul pediatru.

"Nu s-au respectat protocoalele de diagnostic si tratament, epiglotita nefiind cuprinsa in protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie, ci in cele de pe CPU", se mai arata in documentul citat. Conducerea spitalului a acceptat disfunctionalitatea din circuitul urgentelor pediatrice, neimplicandu-se in rezolvarea conflictelor dintre medici si nici in activitatea de implementare a prevederilor Ordinului 1706/2007, a mai stabilit comisia de control a MS.

Citește și
craiova
Fiica unei paciente care a murit la un spital din Craiova ii acuza pe medici ca au legat-o de pat si nu i-au dat tratament

"Regulamentul de Organizare si Functionare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, in structura functionala a spitalului nefiind inclus si Compartimentul de Primiri Urgente, respectiv atributiile medicului sef CPU si a medicilor specialisti in medicina de urgenta. Fisele de post nu sunt actualizate in conformitate cu noua structura organizatorica a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgente. Astfel personalul medical continua sa aiba prin fisa postului atributii in gestionarea cazurilor de urgenta specifice activitatilor medicale desfasurate in camerele de garda. Odata cu infiintarea CPU, camerele de garda care asigurau urgentele medicale trebuiau desfiintate potrivit Ordinului 1706/2007 art. 18 «In spitalele unde functioneaza UPU sau CPU nu mai functioneaza sisteme paralele de primiri urgente sub forma unor camere de garda sau sub oricare alta forma decat in cazurile specifice prevazute in prezentul ordin»", se mai arata in raportul de control.

Spitalul Municipal Husi a incalcat prevederile Ordinului MS nr.1706/2007 privind conducerea si organizarea unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, respectiv articolele 18, 20, 49, 64, 76 si 95, protocoalele de tratament in urgenta, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum si Regulamentul de organizare si functionare interna a spitalului, conform concluziilor raportului.

Pentru aceste nereguli au fost aplicate mai multe sanctiuni, atat Spitalului Husi, cat si Serviciului Judetean de Ambulanta Vaslui. Astfel, Ambulanta Vaslui a fost amendata cu 20.000 lei, pentru ca nu a nerespectat obligatiile impuse de reglementarile legale in vigoare privind activitatea echipajelor de prim ajutor calificat. Spitalul Husi a fost amendat cu 25.000 de lei, pentru nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare privind procedura de preluare si internare a cazurilor de urgenta.

Medicul pediatru Floreta Bianu Paraschiv, seful compartimentului Pediatrie, a primit o amenda de 2.000 de lei, tot pentru nerespectarea dispozitiilor privind procedura de preluare si internare a cazurilor de urgenta. Ababei Gabriela, medicul sef al CPU, a primit o amenda de 1.500 de lei, pentru ca nu a informat in scris conducerea spitalului despre imposibilitatea efectuarii examinarilor minime obligatorii, conform reglementarilor legale in vigoare.

De asemenea, au fost date amenzi de cate 500 de lei pentru responsabilul blocului alimentar si responsabilul spalatoriei spitalului, pentru nerespectarea "precautiunilor universale si a protocoalelor de lucru de catre personalul medical si auxiliar".  Si directorul medical dr. Wassouf Emada fost amendat cu 1.000 de lei, pentru "angajarea si/sau mentinerea in unitatile care desfasoara activitate de productie si de comercializare a produselor alimentare, de alimentatie publica si colectiva, servicii si productie de apa potabila, precum si servicii de intretinere corporala a personalului fara certificatul de instruire profesionala privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena, conform reglementarilor legale in vigoare".

Raportul de control a fost prezentat joi ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, care l-a aprobat si a dispus sa fie transmis Colegiului Medicilor Vaslui, pentru analiza cazului din punct de vedere profesional. Raportul va fi transmis si Consiliului Local Husi, Primariei Husi, Spitalului Muncipal Husi, Comisiei de Pediatrie si Neonatologie din Ministerul Sanatatii.

De asemenea, raportul va fi trimis Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui, pentru implementare sau verificari suplimentare, a precizat MS. In acest caz, au mai deschis anchete Colegiul Medicilor si Politia. Parintii fetitei de patru ani, din localitatea vasluiana Bunesti-Averesti, au acuzat medicul de garda ca i-a administrat antibiotic fara a-i face inainte un test in urma caruia sa se stabileasca daca este alergica la respectivul medicament. Acestia au depus plangere la Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, prin care solicita explicatii cu privire la decesul fiicei lor.

Conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a constatat, pe timpul anchetei desfasurate la Spitalul Husi, ca nu a fost respectata procedura, in conditiile in care copilul trebuia sa ajunga la Urgente, si nu la Pediatrie. Potrivit conducerii CM Vaslui, copilul, diagnosticat cu "laringita acuta" si "insuficienta respiratorie acuta", trebuia sa ajunga la Compartimentul de Primiri Urgente, avand in vedere afectiunea constatata de catre medici, si nu la Compartimentul de Pediatrie, asa cum s-a intamplat in acest caz.

"Exista o procedura stabilita printr-un ordin al ministrului Sanatatii. Atunci cand vorbim de un bolnav cu insuficienta respiratorie acuta, cum a fost in cazul de fata, obligatoriu trebuie ca acesta sa ajunga mai intai la Primiri Urgente, indiferent de ce spital vorbim, pentru ca era o urgenta medicala. Ulterior, dupa stabilizare, copilul trebuia directionat catre Compartimentul de Pediatrie. Asa se explica si sanctiunea data Serviciului de Ambulanta Vaslui de catre comisia de ancheta dispusa de Ministerul Sanatatii, dupa ce echipajul medical a dus fetita direct la Pediatrie. În cel mai rau caz, medicul pediatru trebuia sa solicite sprijinul specialistului de la Urgente inainte ca pacientul sa intre in stop cardio-respirator. Deci, putem spune ca nu s-a respectat procedura in acest caz”
, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX vicepresedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate.

Colegiul Medicilor nu a incheiat, deocamdata, raportul de control in acest caz, avand in vedere ca sunt asteptate rezultatele analizelor anatomopatologice ale Serviciului de Medicina Legala, in care se va mentiona cauza decesului fetitei de patru ani.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
O femeie din Timisoara s-a trezit cu o bucata de tavan in cap, la Spitalul de Copii:
O femeie din Timisoara s-a trezit cu o bucata de tavan in cap, la Spitalul de Copii: "M-a luat asa o ameteala"

Mama unei fetite internate la Spitalul de Copii din Timisoara a trecut, miercuri seara, printr-o spaima cumplita, dupa ce o bucata de tencuiala din tavanul de la baie i-a cazut in cap.

Fiica unei paciente care a murit la un spital din Craiova ii acuza pe medici ca au legat-o de pat si nu i-au dat tratament
Fiica unei paciente care a murit la un spital din Craiova ii acuza pe medici ca au legat-o de pat si nu i-au dat tratament

Ancheta la Spitalul Judetean Craiova, dupa ce fiica unei paciente care a murit in urma cu 4 zile, i-a acuzat pe medici ca NU i-au dat femeii tratamentul si, mai mult, au legat-o de pat.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.