Fiica unei paciente care a murit la un spital din Craiova ii acuza pe medici ca au legat-o de pat si nu i-au dat tratament

Ultima actualizare: 19-10-2014 06:55

Ancheta la Spitalul Judetean Craiova, dupa ce fiica unei paciente care a murit in urma cu 4 zile, i-a acuzat pe medici ca NU i-au dat femeii tratamentul si, mai mult, au legat-o de pat.

Pacienta de 65 de ani era internata pentru diabet insulino-dependent in momentul in care fiica ei a gasit-o legata cu un cearceaf. Tanara a depus plangere la politie. Medicii spun ca pacienta suferea si de o tulburare psihica si avea episoade violente, iar conform legii o puteau imobiliza la pat.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Craiova, Bogdan Fanuta, a declarat, joi, ca a sesizat Colegiul Medicilor pentru a se pronunta ”asupra corectitudinii sau incorectitudinii aplicarii anumitor tratamente” bolnavilor. El a precizat ca va solicita un punct de vedere si Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva.

”In ceea ce priveste tratamentul, am sesizat astazi Colegiul Medicilor, unde am trimis si o copie a foii de observatie, dansii sunt singurii in masura sa analizeze acest lucru si sa se pronunte asupra corectitudinii sau incorectitudinii aplicarii anumitor tratamente. Pentru a preveni si alte incidente de acest fel neplacute, nu doar ale spitalului nostru legat de masurile de contentie aplicate, o sa cerem si un punct de vedere Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva sa se pronunte asupra corectitudinii, legalitatii si modalitatii in care aceste masuri de contentie pot fi aplicate bolnavilor din terapie intensiva. Sunt pacienti care necesita aceste masuri, iar in cazul nostu, medicii de pe terapie intesiva, in cadrul notei informative facute, considera ca majoritatea pacientilor cu encefalopatie, cei care au tulburari psihice secundare unor boli organice, pentru siguranta pacientilor, se poate lua aceasta masura"
a declarat Bogdan Fanuta.

El a mai spus ca ”s-au luat note explicative de la tot personalul medical”, iar aceste declaratii vor fi prezentate, vineri, Consiliului etic care analizeaza acest caz.

”S-au luat note explicative de la tot personalul medical, chiar si de la medicii care au fost inainte ca pacienta respectiva sa ajunga si de la medicii din terapie intensiva si personalul care a facut parte din momentul in care pacienta a intrat in terapie intensiva pana in momentul decesului. Toate aceste declaratii vor fi prezentate maine (n.r. - vineri) Consiliului Etic, cel care este in masura sa investigheze acest caz, din punct de vedere administrativ, ce s-a intamplat acolo intre personalul medical si apartinatori. În acelasi timp, am luat si un punct de vedere al tuturor medicilor in ceea ce priveste masurile de contentie, daca se permit aceste masuri”, a afirmat Fanuta.
Politistii craioveni au intomit dosar penal pentru ucidere din culpa in acest caz.

”La sectia 2 Politie, s-a depus o plangere prin care se reclama fapte de natura comise de personalul medical de la Spitalul Clinic Judetean Craiova. Politistii au intocmit un dosar de cercetare penala pentru ucidere din culpa, avand in vedere ca faptele sesizate se refera la uciderea persoanei din culpa personalului medical. Politistii cerceteaza in acest sens pentru a stabili cu exactitate daca sunt intrunite elementele consitutive ale acestei infractiuni. Printre activitatile intreprinse se numara audierea personalului medical, a martorilor, coroborate cu rezultatul necropsiei efectuate de medicii de la Institutul de Medicina Legala Craiova", a declarat Alin Apostol, purtatorul de cuvant Politiei Judetene Dolj.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO