Coronavirus în România. Peste 10.000 de oameni sunt în izolare, 37 în carantină
Un număr de 35 de persoane sunt în carantină instituţionalizată, miercuri dimineaţă, şi li se fac teste pentru a se stabili dacă sunt infectate cu coronavirus
Potrivit unui comunicat al Grupului de Comunicare Strategică, , alte peste 10.000 de persoane sunt în izolare la domiciliu.
Pe teritoriul României au fost confirmate 4 cazuri de infectare cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Un pacient, primul depistat pe teritoriul țării noastre ca fiind pozitiv, este considerat vindecat după ce două teste au ieșit negative la un interval de 24 de ore unul de celălalt. Bărbatul a fost externat marți.
Ceilalți trei pacienți sunt internați la Cluj-Napoca și Timișoara, toți trei având o stare generală bună.
În comunicat se menționează că, la solicitarea corpului diplomatic acreditat în România, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne au organizat o sesiune de informare pentru misiunile diplomatice și organizațiile internaționale acreditate la București.
Reprezentanții misiunilor diplomatice au solicitat oficialilor celor două ministere detalii despre acțiunile preventive derulate în țara noastră, astfel încât să poată fi aplicate și adaptate în statele de proveniență ale diplomaților pentru controlul și reducerea răspândirii virusului COVID – 19 (coronavirus).
Primul caz de coronavirus din Ucraina a trecut prin România
Autoritățile vor începe o nouă anchetă epidemiologică după ce un cetățean ucrainean, care a fost acum câteva zile în România, a fost diagnosticat cu Covid-19.
În timp ce bărbatul este internat într-un spital din Cernăuți, responsabilii de la noi trebuie să afle cât a stat aici, pe unde a fost și cu cine a intrat în contact.
Ucraina a confirmat primul caz de coronavirus. Este vorba despre un bărbat care a venit din Italia, iar în drum spre casă a trecut prin România. El a fost spitalizat sâmbătă la Cernăuți.
"Pe 26 februarie, un bărbat s-a întors prin România. Scannerul de temperatură de pe aeroportul românesc a arătat că temperatura bărbatului era normală. După aceea, s-a întors în regiunea Cernăuți cu maşina, printr-un punct de trecere de la granița cu Ucraina.", a declarat Viktor Lyashko, vice-ministru al Sănătății.
Persoana respectivă s-a autoizolat la domiciliu, spun autorităţile ucrainene, dar după câteva zile au apărut simptome care sugerau infectarea cu coronavirus. În final, testul a ieşit pozitiv.
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ''S-a prezentat cu semne de boală. Am cerut informaţii de la Ministerul Afacerilor Externe prin misiunea diplomatică din Ucraina să aflăm identitatea şi să putem vedea intrarea-iesirea din ţară şi traseul pe care l-a avut.''
Pacientul 1 cu coronavirus din România a fost externat
În ceea ce îl priveşte pe primul pacient din România - un tânăr din Gorj - acesta s-a vindecat de coronavirus, iar astăzi a fost externat.
Profesor doctor Alexandru Rafila: "Virusul are un ciclu de replicare, adică de multiplicare. Şi dacă aceasta multiplicare e foarte limitată, pe de o parte pacientul este asimptomatic, iar durata problemei virale este scurtă, cum s-a întâmplat în cazul pacientului de la Gorj."
În total, 37 de persoane sunt în carantină instituţionalizată, iar 9639 sunt izolate la domiciliu.
Prin aceste măsuri, autorităţile încearcă să ţină sub control răspândirea infecţiei COVID 19, dar sunt şi persoane care încalcă regulile.
Un bărbat din Blaj, care s-a întors acum câteva zile din zona Venetto - Italia, a fost amendat de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Alba, după ce a fost găsit pe stradă. Omul trebuia să stea 14 zile în izolare la domiciliu.
Alexandru Sinea, director DSP Alba: "Inspectorii DSP au aplicat sancţiunea contravenţională în cuantum de 10.000 de lei."
Iar o femeie de 41 de ani, din Slatina, este căutată de polițiști după ce medicii au sesizat că aceasta a anunțat că se va întoarce în Italia, deși era izolată la domiciliu. Autoritățile au dat-o în consemn la frontieră. Este al patrulea caz de acest tip din Olt.
Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt DSP Olt: "Trebuia să stea izolată la domiciliu până la data de 8 martie a anului 2020."
Între timp, specialiştii extind măsurile de precauţie. Un laborator mobil de analize, care are şi teste pentru coronavirus, a fost trimis la Spitalul din Craiova.
Prefect Narcis Purcărescu: ''Este un spaţiu special amenajat pentru aşa ceva, sunt persoane instruite."
Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele şoc de microbiologie: ''OMS nu mai recomanda echipamente foarte sofisticate de protecţie pentru că e un virus care se distruge relativ repede în mediu. Recomandă utilizarea obligatorie a unei măşti cu grad de protecţie 2 sau 3, ochelari sau un scut de protecţie, mănuşi, astea sunt absolut obligatorii. Şi un halat obişnuit care este bine să fie de unică folosinţă.''
Totodată, medicii spun că noul coronavirus este distrus de dezinfectanţii cu alcool şi de soluţiile care au 0,5% clor în compoziţie.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, coronavirus, ancheta epidemiologica,
Dată publicare:
04-03-2020 11:14