Anchetă după tragedia de la Constanța. Tot mai multe voci dau de înţeles că un dezastru era inevitabil. Incă un rănit a murit
După tragedia de la Constanța, tot mai multe voci dau de înţeles că un dezastru era inevitabil. Unul dintre doctori avertiza încă din luna ianuarie că unitatea medicală este vulnerabilă.
Iar un altul povesteşte că, pur şi simplu, nu ştiau ce să facă atunci când s-a petrecut explozia.
Marți dimineața, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a confirmat că unul dintre răniții în urma incendiului a murit, bilanțul deceselor ajungând, astfel, la opt, conform Ziua de Constanța.
Anchetatorii caută prin cenușă orice element care ar putea explica apariţia deflagraţiei în urma căreia 8 pacienţi de la terapie intensivă au murit.
Între sutele de kilograme de cenuşă sunt echipamente arse şi bucăţi din instalaţia electrică şi de oxigenare. Toate sunt recuperate, bucată cu bucată, de criminalişti.
Au fost zeci de polițiști criminaliști în curtea Spitalului de Boli Infecţioase din Constanța, procurori, dar şi specialist de la INSEMEX. Împreună au luat la verificat tot cea ce se poate din saloanele în care se presupune că a pornit explozia. Nu se ştie până în acest moment, din ce salon, de la ce aparat sau în ce împrejurări a pornit focul.
Zafer Sadac, procuror: "Este foarte mult de investigat, pot spune că am făcut deocamdată abia o investigare de cel mult 30% la faţa locului. Urmează să luăm fiecare salon, fiecare încăpere."
Laurenţiu Enceanu are 48 de ani şi a fost unul dintre pacienţii internaţi aici înainte de producerea exploziei de vineri.
Laurenţiu Enceanu, fost pacient: "Nu aveai voie să dai drumul la aerul condiţionat pentru că se considera că virusul se răspândeşte şi am văzut asistente care au leşinat, le-au luat colege de-ale lor, injecţii, perfuzii".
Pe de altă parte, una dintre doctoriţele care lucrează la spitalul de boli infecţioase din Constanța a tras mai multe semnale de alarmă încă de la începutul anului când unitatea medicală era deja sufocată. Se temea că nu va dura mult până se va produce o explozie.
"Ştiţi de câte ori, în această pandemie, noi, medici şi asistente, ne-am depăşit competenta pentru a ne ajuta pacienţii? Pentru a le da o şansă în plus?! Improvizaţii cu 2 surse de oxigen la acelaşi pacient?! Când se produce un incendiu, de exemplu?! Cine e de vină? Cine răspunde? Boii care şi-au depăşit competentă, ca să nu şi lase pacienţii să moară?!"
Cora Mitroi Maxim, medic Spitalul de Boli Infecţioase Constanța: "Spitalul de boli infecţioase Constanța a funcţionat în ultimele 18 luni sub o presiune fantastică. Resursele materiale şi umane fiind extrem de solicitate. Să ştiţi că dacă nu se vor lua măsuri clare, coerente, lucrurile se vor repeta".
Pe de altă parte, managerului destituit al spitalului, Stela Halichidis, spune că a cerut bani, încă de anul trecut, pentru refacerea instalaţiilor electrice, dar şi pentru montarea unor senzori de incendiu. Primarul Vergil Chitac recunoaşte, într-un mesaj, că nu a suplimentat fondurile pentru unitatea medicală pentru că aceasta era prinsă într-un proiect european, care avea finanţarea aprobată, doar că banii nu au venit încă.
Între ezitările autorităţilor şi deblocarea fondurilor europene,
s-a produs tragedia.
Închiderea Spitalului de boli infecţioase din Constantă, în urma exploziei, înseamnă dispariţia singurei unităţi de specialitate din trei judeţe, învecinate, în plină pandemie. Potrivit pompierilor, 13 unităţi medicale din judeţul Constanța funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu.