ANATOMIA UNUI DEZASTRU, PARTEA III.Povestea fratilor Buzaianu, care au facut milioane de euro prin intermediul Hidroelectrica
Faptul ca Hidroelectrica este nevoita sa lucreze cu furnizori externi se va reflecta, fara indoiala, si in pretul energiei pe care o platim cu totii.
Interesele pentru distrugerea uzinei resitene au fost mari. In tot acest timp, autoritatile statului au fost neputincioase sau chiar complice.
Odata cu insolventa firmelor controlate de Adrian Chebutiu au inceput sa apara si alte probleme penale: acuzatii noi de evaziune fiscala, abuz in serviciu, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
- Ati incercat o devalizare a UCMR exact prin aceste centre de profit si prin contractele cu AC Management si companiile aauto , Robus, Autopus?
Adrian Chebutiu: Raspunsul pe care il dau este acelasi- cea mai buna evolutie a UCM Resita a fost in perioada post-privatizare, in care intamplator am condus eu CA.
Ce uita fostul director este ca in momentul in care a preluat UCMR-ul acesta avea datorii 0 si contracte mostenite cu Hidroelectrica de sute de milioane de lei. Dar asta nu a durat foarte mult.
Alaturi de UCMR, in Resita s-a dezvoltat si un Institut de Proiectari Hidroenergetice, cel prin care s-au pus bazele intregului sistem hidroenergetic romanesc actual.
Prin desprinderea in centre de profit, institutul de proiectari a devenit HYDRO Engineering Resita, iar asupra lui Adrian Chebutiu si a lui Adrian Preda planeaza acuzatii ca au delapidat si aceasta companie.
Se pare ca au fost sustrase de aici 85 de modele industriale si documentatia acestora si au fost falsificate documente care au dus la prejudicii de aproape 30 de milioane de lei. Adrian Chebutiu si mana sa dreapta, Preda au fost condamnati si in acest dosar la 3 ani inchisoare. Sentinta nu este inca definitiva.
Chebutiu spune ca tot ce-a facut a fost la indemnul actionarului din umbra.
Nicolae Bogdan Buzaianu a renuntat la cetatenia romana in favoarea celei elvetiene si Nicolae s-a transformat in Nicolas, iar miliardele facute in Romania au luat calea unor vehicole financiare externe. In urma cu ceva timp, am incercat sa aflam unde sta omul de afaceri in Monaco.
La limita insesizabila cu Franta, intr-o zona ascunsa ochilor curiosi, se afla locatia unor magnati de origine romana: fratii Buzaianu. De-a lungul timpului ii regasim in diverse afaceri controversate, numele lui Bogdan "Nicolas" Buzaianu fiind implicat in mai multe dosare de coruptie.
Personaje controversate in Romania, fratii Buzaianu sunt niste oameni de afaceri care au facut milioane, zeci, daca nu sute de milioane cu statul roman.
Nicolas Buzaianu este considerat drept cel mai prosper baiat destept din energie, acesta apare si intr-un dosar al Elenei Udrea, acolo unde fostul ministru este acuzata ca a pretins si primit o spaga de 5 milioane de euro pentru continuarea unor contracte de achizitionare de energie ieftina de la Hidroelectrica.
Energia luata pe bani putini ajungea apoi mult mai scumpa la alte companii private sau chiar detinute de statul roman.
In Monaco au un sediu undeva in Beausoleil, un cartier aflat deasupra orasului Monaco. In perioada de vara ei stau aici, unde au si rezidenta. De altfel au si renuntat la cetatenia romana. In timpul iernii stau insa la St Moritz, in Elvetia.
Nicolas Buzaianu este apropiat de eminenta cenusie a energeticii romanesti, fostul ministru Dan Ioan Popescu, numele lor apar alaturate si pe vitrina magazinului "House of Bijan" din Holywood, cunoscut drept cel mai scump magazin din lume, un etalon al opulentei.
Afacerile lui Buzaianu se intind din Marea Britanie in Hong Kong, din Elvetia in Africa. A fost acuzat in urma cu cativa ani de trafic cu aur in Zambia, dar invinuirile au fost retrase. Intre timp a devenit ministrul plenipotentiar si extraordinar al Republicii Gambia in Monaco, dar si in Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, functie onorifica pe care a primit-o in urma investitiilor in turism pe taram african si a relatiilor cu diversi presedinti de pe continentul negru.
De acolo de unde se afla si unde va mai petrece ceva timp, Adrian Chebutiu are si el intrebari de pus lui Nicolas Buzaianu: "Daca il gasiti spuneti-i ca am si eu niste intrebari sa-I pun. Daca el astazi detine controlul la HYE de ce a permis sa se intample ceea ce s-a intamplat".
In momentul in care UCMRul a intrat in insolventa, in 2011, comunitatea locala a inteles ca situatia se va rasfrange si asupra oamenilor. Datoriile s-au adunat intr-un ritm galopant si ajuns in curand la aproape 160 de milioane de euro, din care aproape 110 de milioane de euro la statul roman.
Casa de cultura a Resitei este in paragina. Sunt cativa chiriasi, dar in rest ani de zile nu s-a investit nimic in ea, desi comunitatea ar avea nevoie de un astfel de obiectiv. Si nu doar Casa de Cultura ar putea sa ajute comunitatea resiteana.
In 2003 cand s-a facut privatizarea, actiunile statului vandute firmei elvetiene au venit de la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului. Acum, datoriile pe care UCMRul le-a acumulat la statul roman sunt trecute in contul aceleiasi agentii care, intre timp, si-a schimbat numele. Florin Geanta este presedintele Autoritatii de Administrare a Activelor Statului, AAAS.
Discutiile pentru recuperarea datoriilor s-au facut cu Adrian Chebutiu pana la insoventa, iar acum ele au fost transferate spre administratorul judiciar.
Au trecut aproape 6 ani de cand UCMRul este in insolventa si nici pana la acest moment nu exista un plan de reorganizare. Este greu atunci cand nu ai un partener de discutii.
In urma cu doua luni o delegatie oficiala condusa de premierul Grindeanu si de presedintele PSD Dragnea a vizitat Resita. De origine din Caras-Severin, premierul a promis implicarea in gasirea unei solutii rapide pentru UCMR.
Dupa doua luni, in biroul din Bucuresti, ministru recunoaste ca nu s-a grabit spre Resita pentru a nu da sperante desarte oamenilor din zona.
La aceasta ora se au in vedere mai multe masuri de redresare. Una dintre acestea este elaborarea unei legi pentru investitii strategice care sa dea de lucru firmelor din Romania.
In anii 80, intr-o criza economica grava, in Marea Britanie guvernul Margaret Thatcher a nationalizat, a investit si a rentabilizat industria metalurgica si siderurgica. Dupa 10 ani a privatizat din nou uzinele cu un profit imens pentru economia britanica.
Situatia critica de la Resita este agravata in fiecare zi si o interventie din partea autoritatilor este vitala.
Ministerul Energiei este condus acum de Toma-Florin Petcu, deputat, tot din partidul carmuit de Popescu Tariceanu, ALDE. Desi am facut nenumarate solicitari scrise si telefonice pentru a obtine un interviu cu ministrul pus sa gestioneze sistemul energetic romanesc, ne-am izbit de opacitatea consilierilor sai.
CAROL DAN-consilier ministerul Energiei: "Putem doar sa banuim ca subiectul UCMR nu este pe agenda ministrului Energiei, un ministru care s-a facut remarcat de la inceput cu un CV agramat din care nu lipsea precizarea ca "poate asigura managementul oricarui compartiment din cadrul unei companii cu exceptia celui economic".
La Resita se lasa linistea. Dupa 250 de ani de forfota industriala, orasul banatean a intrat intr-una dintre cele mai negre perioade de dezvoltare, iar sperantele se intrevad cu greu.
Daca in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial n-a cazut nicio bomba, ambele parti beligerante dorind sa pastreze combinatul intact, dupa degringolada din '90 si privatizarea suspecta din 2003, Uzina Constructoare de Masini a inceput sa fie spulberata bucata cu bucata si nu se stie daca vreodata vom mai putea vorbi despre UCMR ca etalon in industria grea romaneasca.