Analiză: Un absolvent de şcoală profesională e angajat cu 2.340 lei net, un absolvent de facultate cu 1.346 lei

Ultima actualizare: 03-08-2020 14:27
Analiză: Un absolvent de şcoală profesională e angajat cu 2.340 lei net, un absolvent de facultate cu 1.346 lei
Pro TV

Un absolvent de școală profesională este angajat pe loc cu un salariu net de 2.340 lei, în timp ce un absolvent de facultate primește imediat după studii doar 1.346 lei net, fiind angajat cu salariul minim pe economie, arată CONAF.

 

Un electrician proaspăt absolvent de școală profesională este încadrat cu un salariul minim brut de 3500-4000 lei lunar (2.340 lei net- n.red.), în timp ce un absolvent de facultate primește un salariu minim brut de 2.230 lei (1.346 lei net- n.red.) dacă se angajează imediat după terminarea cursurilor universitare, susțin antreprenori participanți la conferințele “Pactul pentru Muncă” organizate de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

CONAF consideră că ”meseria este brățară de aur” și ”școlile profesionale tehnice nu sunt doar pentru cei cu media 5”, motiv pentru care ”este nevoie de susținerea în școli a învățământului profesional și de o asumare atât la nivelul oficialilor cât și de către angajatori a unui rol activ în domeniul pregătirii profesionale”.

“Cred că este important să reînvățăm că meseria este brățară de aur și că școlile profesionale tehnice nu sunt doar pentru cei cu media 5, că poți să înveți o meserie respectabilă, bine remunerată în țara ta. Să nu uităm că dintotdeauna meseriile au susținut nația contribuind la dezvoltarea durabilă a țării. În acest sens, trebuiesc asigurate criterii de bune practici cum ar fi flexibilizarea, respectiv asigurarea condițiilor pentru implementarea unor modele variate de abordare la nivel național, nicidecum transformarea claselor de la profesională în clase de liceu. Avem nevoie de un sistem centrat pe nevoile elevilor și angajatorilor, un sistem care să pună accentul pe oferirea de șanse tinerilor indiferent de categoria socială, de a se califica într-o profesie care să le aducă beneficii și satisfacție pe termen lung și pe interesele angajatorilor de a avea acces la forța de muncă bine calificată, cu competențe specifice solid asimilate”, transmite președintele CONAF, Cristina Chiriac.

Aproape jumătate dintre elevii și studenții din sistemul național de educație în anul școlar/universitar 2019-2020 a dispărut de la Revoluție până în prezent.

 

Populația școlară a scăzut cu 30% în ultimii 10 ani

 

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în ultimii zece ani populaţia şcolară a înregistrat o scădere de mai bine de 30 de procente.

În ceea ce privește numărul celor care au urmat o școală profesională, statistica arată că, în anii ’90 un număr de peste 300 mii elevi urmau cursurile acestui tip de învățământ, iar în 2019/2020 – doar puțin peste 100 mii de elevi, de circa 3 ori mai puțini față de începutul anilor ’90.

Dacă la începutul anilor ’90 şcolile şi universităţile din România numărau peste 5 milioane de elevi şi studenţi, în acest an școlar numărul acestora a ajuns la 3,5 milioane.

Din rândul elevilor claselor I-XII au dispărut aproape 1,5 milioane, un declin dramatic al cifrei populaţiei şcolare.

Imediat după Revoluție, erau peste 4 milioane de elevi, din care, în învățământul primar și gimnazial, mai mult de jumătate, iar în cel liceal aproape un milion.

A crescut, în schimb, numărul de studenți: de la circa 200.000 în 1990 la peste 500.000 studenți în prezent.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO