Cazare și burse de până la 500 lei pentru elevii din școlile de meserii

Ultima actualizare: 18-11-2019 08:15

În încercarea de a atrage elevi, școlile de meserii oferă cazare în internate moderne și o trei mese pe zi.

Pe lângă bursa pe care o primesc copiii pe parcursul celor 3 ani de studiu, autorităţile şi firmele implicate în proiect se asigura că atelierele de practică sunt performante.

Din cei peste 1100 de elevi care învaţa în Liceul Tehnologic Independența din Sibiu, 130 au început clasa a IX-a la o specializare în sistem dual. Dacă în urmă cu 5 ani erau doar două clase de acest fel, acum sunt cinci.

Dan Popa, elev: „Este o meserie căutată şi la mine în Maramureş nu prea mai sunt şcoli de acest fel. Este foarte bine că avem internatul asigurat şi firma ne plăteşte chiria.”

Toţi elevii primesc burse până-n 500 de lei, dintre care 300 vin de la firmele partenere. Iar copiii care nu locuiesc în oraş sau nu pot face naveta se pot caza gratuit la internatul liceului, unde primesc şi trei mese pe zi.

Alin este în clasa a zecea şi a venit din Buzău să înveţe meserie la o şcoală profesională duală din Braşov. Părinţii nu au posibilităţi iar el este recunoscător că la liceu are tot ce îi trebuie.

Alin Mațincu, elev: „Când mă duc acasă şi am bilete, le duc la decontat, mi se decontează integral pentru că am peste 100 de kilometri. Bursa, 200 de lei de la stat şi 200 de lei de la firmă, abonamentul RAT plătim jumătate, cazarea este gratuită fiindcă plăteşte firma totul.”

Elevii sunt cazaţi acum la căminele altor licee din oraş. Dar în curând vor avea un internat al lor. Primăria, în parteneriat cu mai multe firme, vrea să ridice unul cu 300 de locuri. Investiţia va depăşi 21 de milioane de lei.

Daniela Croitoru directorul Şcolii Profesionale Germane Kronstadt, Braşov: „Patru copii în fiecare cameră, un cămin ultramodern, cu sala de luat mese, cu sala de studiu, cu spălătorii, absolut tot ce este nevoie într-un cămin.”

Autorităţile din Oradea au investit şi ele în învăţământul tehnologic. Internatul Colegiul Tehnic Traian Vuia a fost reabilitat din temelii.

Clădirea cu 106 locuri de cazare, are wi-fi, aer condiţionat în camere, cabinet medical, sală de studiu şi bibliotecă şi a costat aproape două milioane de lei.

Florin Birta, viceprimar Oradea: „Acum reabilitam, pe fonduri europene şi atelierele. Toate aceste investiţii îşi au rostul pentru a schimba învăţământul profesional şi dual în Oradea şi pentru a asigura condiţiile cele mai bune.”

Elevii primesc şi burse. Ministerul Educaţiei a aprobat, pentru acest an şcolar, 52.000 de locuri pentru învăţământul profesional, inclusiv dual, însă un sfert au rămas neocupate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO