Școlile de meserii pot scoate România din criză. Un absolvent poate câștiga mai bine și decât un IT-ist

Școlile profesionale pot scoate România din criză. Un absolvent poate câștiga mai bine și decât un IT-ist
StirilePROTV

Au început înscrierile pentru admiterea în învățământul profesional și dual, unde sunt așteptați aproximativ 100.000 de absolvenți de gimnaziu.

 

România are mare nevoie de meseriași în condițiile în care tot mai multe companii se plâng că găsesc mult mai ușor un director general decât un bucătar, o bonă sau un mecanic bun. 

Școala profesională ar putea fi răspunsul, iar elevii ar avea numeroase avantaje.

La final se aleg cu o diplomă, dar și cu experiența de muncitor calificat. În plus, sunt plătiți pe tot parcursul anilor de învățământ.

Citește și
Ecaterina Andronescu
Ministrul Ecaterina Andronescu are o nouă idee. Ce spune despre școlile profesionale
„În Rusia au apărut oameni-pește”. Cum i-a descris o celebră scriitoare rusă

Pastele dumneavoastră. Sunt foarte bune, roșii cherry, pătrunjel, usturoi, tentacule de calamari”.

Vlad a absolvit de curând școala profesională în sistem dual. Adică a făcut practică aici, în restaurantul în care acum este angajat de nădejde.

Vlad Gavriluță, elev: ”Noi ce am ales școala profesionala, acum lucrăm, câștigăm un ban cinstit și cei care au ales liceul normal acum stau și își petrec timpul pe terase”.

 

Un chelner nu câștigă sub 1.000 de euro

 

George Butunoiu, specialist în resurse umane: ”Mi-e mai ușor să găsesc un director general sau un manager decât să găsesc un bucătar sau chiar și bonă sau menajeră. Salariul mediu, de exemplu, pentru un chelner într-un grup mare de restaurante din București, niciunul nu câștigă sub 1.000 de euro”.

Școala profesională îi pregătește pe elevi pentru meseriile care nu necesită absolvirea examenului de Bacalaureat.

În plus, elevul primește o bursă lunară de 200 de lei de la stat și încă una, cel puțin la fel de mare, din partea companiei la care face practică, dacă vorbim de învățământ profesional dual. 

Învățământul profesional în sistem dual este organizat de către școlile profesionale exclusiv la cererea firmelor.

De exemplu, această tipografie are nevoie de 10 muncitori calificați și îi caută în rândul absolvenților de clasa a-VIII-a. 

Aceștia vor primi o bursă de 200 de lei de la stat și încă 400 de lei de la tipografie. Iar la final vor fi tipăritori sau legători profesioniști.

Dacă până acum tipografia angaja de nevoie și muncitori necalificați, anul acesta s-au îndreptat către învățământul dual.

Vor să găsească copii dornici să învețe o meserie, pe care apoi să îi păstreze ca angajați permanenți.

Dan Abraham, manager general Everest: ”Nu mai găsim absolut deloc personal calificat. E o meserie plăcută să lucrezi cu hârtie”.

 

Un tipăritor este mai bine plătit decât un IT-ist

 

Titi Amzer, președinte Asociația Poligrafia: ”Nu faci în fiecare zi același lucru. Plus că salarizarea pentru un tipăritor foarte bun poate să depășească salarizarea unui IT-st”.

Chiar și acum, când mulți angajați sunt încă în șomaj tehnic, cererea pentru muncitori calificați e în continuare mare.

Cristian Macedonschi, reprezentant școală profesionala duală: ”Ne-am dezvoltat în perioada pandemiei și am dublat numărul de ucenici, pentru bucătărie cât și pentru servire”.

Andreea Pivariu, manager dezvoltare lanț de magazine: ”Sunt trei ani de zile în care copiii se formează la noi, creștem profesioniști pe care dorim să îi păstrăm, cărora să le dăm un loc de muncă în cadrul rețelei noastre și este important ca lucrurile să continue”.

Prima etapă pentru înscrierea elevilor în învățământul profesional se încheie pe 3 iulie și continuă apoi în perioada 6-7 iulie.

Cornel Bertea Hanganu, președinte Școală fără Șomeri: ”Școala profesională în sistem dual era motorul dezvoltării României înainte de 89 și iată că astăzi reușim să repunem acest model de formare profesională”.

Avantajele sunt numeroase. Pe de o parte elevul va avea o diplomă, experiență și va fi plătit pe tot parcursul anilor de învățământ.

Și comunitatea iese în câștig: crește numărul de muncitori calificați, dar și nivelul de trai în comunitățile din care provin elevii.

În plus, se reduc costurile susținerii tinerilor care au studii și calificări neadaptate cerințelor actuale și nu își găsesc un loc de muncă corespunzător.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
VIDEO Întâmplare ireală la Hamburg! S-au auzit gemetele unei femei în timpul tragerii la sorți pentru grupele EURO 2024! Reacția sălii
Citește și...
Cu puțin timp înainte de Evaluarea Națională, planurile absolvenților sunt date peste cap
Cu puțin timp înainte de Evaluarea Națională, planurile absolvenților sunt date peste cap

Ministerul Educației dă din nou peste cap planurile absolvenților de gimnaziu. Cu o întârziere de două săptămâni, inspectoratele au primit cifrele de școlarizare care trebuie aplicate din toamnă.

Ministrul Ecaterina Andronescu are o nouă idee. Ce spune despre școlile profesionale
Ministrul Ecaterina Andronescu are o nouă idee. Ce spune despre școlile profesionale

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a afirmat marţi, la Târgu Mureş, că în viitorul apropiat se va centra pe transformarea tuturor şcolilor profesionale în şcoli profesionale duale. 

Scolile agricole ar putea fi o solutie pentru agricultura. Paradoxal, unde sunt scoli profesionale, absolventii sunt someri
Scolile agricole ar putea fi o solutie pentru agricultura. Paradoxal, unde sunt scoli profesionale, absolventii sunt someri

Inchiderea scolilor agricole a creat un gol imens in piata muncii din Romania. Fermierii se plang ca nu mai au cu cine lucra pamantul, iar autoritatile nu par sa aiba un plan sa ii ajute.

Recomandări
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA
Motivul pentru care un nou armistițiu între Israel și Hamas pare imposibil în acest moment. Planurile evreilor și dorința SUA

Un nou armistițiu în Fâșia Gaza este tot mai îndepărtat, după ce Israelul și-a chemat acasă negociatorii care discutau cu Hamas, în Qatar, posibilitatea unei pauze în conflict.

"Doamne, fereste! Acum nu mai scăpăm". Mărturii din Bistrița-Năsăud, acolo unde viiturile au făcut prăpăd

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud au fost lovite, sâmbătă, de viituri. A fost Cod Roșu de inundații în zonă, după ce ploile abundente și zăpada topită au umflat două râuri.

Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat
Atac armat în Paris. O persoană a fost ucisă, iar alte două rănite. Agresorul a strigat "Allah Akbar" | VIDEO

O persoană a fost ucisă și alte două rănite, sâmbătă seara, în Paris, în apropierea Turnului Eiffel, într-un atac cu cuţitul şi ciocanul.