ANALIZĂ privind conflictul din Orientul Mijlociu. Declanșarea unui război pe termen lung nu poate fi în interesul Iranului
Conflictul din Orientul Mijlociu a ajuns într-o nouă fază. Declanșarea unui război pe termen lung nu poate fi în interesul Iranului - evident mai puțin dotat din punct de vedere militar, în comparație cu Israelul, punctează analiștii politici.
Un astfel de război ar putea avea consecințe majore și asupra regimului dictatorial din Iran.
Cristian Pîrvulescu: ”Este o nouă fază a conflictului din Orientul Mijlociu. Este rezultatul unei analize pe care iranieni au făcut-o și care le indică o slabă ripostă din partea Israelului, ceea ce probabil este eronat. Este vorba de cel puțin consultare cu Rusia. Știm că a avut loc o discuție telefonică sâmbătă între ministrul de externe iranian și ministrul de externe rus.”
De altfel, oficialii ruși NU au ezitat să condamne cu tărie atacul de pe 1 aprilie asupra unei clădiri a ambasadei Iranului din Siria.
Cristian Diaconescu: ”În acest moment, Iranul se bucură de sprijinul zonelor de informare din Federația Rusă. Federația Rusă, evident, dorește ca Occidentul, în acest moment, să aibă mai multe puncte focale, în așa fel încât sprijinul pentru Ucraina să fie unul redus, inclusiv din punct de vedere al configurării deciziei politice.”
Israelul a transmis încă de vineri că e pregătit să se apere. Ba mai mult, oficialii armatei israeliene au amenințat cu riposte.
Cristian Diaconescu: ”Pe de altă parte, și Israelul, în mod categoric, odată ce este atacat, va avea o perspectivă în legătură cu retalierea. Deci, de aici situația este cât se poate de complicată, americanii la rândul lor sunt implicați în zonă și asigură toate resursele necesare pentru sprijinirea Israelului. Zona este foarte complicată din multe perspective, inclusiv de natură economică, strategică. Coridoarele de energie trec prin Suez și prin strâmtoarea Hormuz în vecinătatea Iranului, deci sunt probleme enorme, generate doar de o stare conflictuală”.
Un război pe termen lung ar putea avea însă consecințe drastice asupra regimului de la Teheran.
Cristian Pîrvulescu: ”Atacul israelian poate să schimbe în mod radical raportul de forță, pentru că Iranul în realitate, nu are capacitatea militară de a se confrunta direct cu Israelul. Dacă Iranul își pregătește un război de lungă durată, aceasta va avea consecințe asupra regimului politic de acolo. Și asta pentru că israelienii au anunțat că vor vor folosi arme noi. Se discută despre bomba electromagnetică care ar putea distruge sistemul electric al Iranului.”
Toate statele din regiune au luat măsuri. Iordania a declarat stare de urgență la scurt timp după ce Iranul a început să lanseze drone.
Cristian Diaconescu: ”Statele din regiune sunt obligate să si ia masurile nationale de preventie în astfel de sitatii, deci angajamentul este mul mai larg decat cel dintre Iran și Israel.”
Între timp, gruparea Hezbollah a anuțat că va lansa noi tiruri de rachete din Liban cu direcția Israel, în cursul zilei de duminică, 14 aprilie.