Iranul a atacat Israelul cu peste 100 de drone. Mai multe țări și-au închis spațiul aerian

drone iran
Getty

Iranul a lansat un atac asupra Israelului, sâmbătă noaptea, cu zeci de drone, transmite timesofisrael.com. Spațiul aerian al Israelului s-a închis, la fel și al Iordaniei, Libanului și Irakului.

Iranienii vor să se răzbune pentru că le-a fost bombardat consulatul din Siria pe 1 aprilie.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a reiterat miercuri promisiunea de a riposta împotriva Israelului, pentru atacul asupra consulatului său din Damasc. Teheranul consideră Israelul responsabil pentru atacul care a ucis 12 persoane.

Israelul nu și-a recunoscut implicarea, deși s-a pregătit pentru un răspuns iranian la atac - o escaladare semnificativă în războiul lor din umbră de lungă durată.

Citește și
Cum a deturnat Putin serviciul de spionaj al Austriei. Acum se îndreaptă spre guvernul de la Viena | Politico

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE Sirenele au fost declanşate în cinci zone israeliene, a anunţat armata israeliană.

În postări separate pe Telegram, Forţele de Apărare ale Israelului au precizat că sirenele au fost declanşate în sudul Israelului, în zona Shomron, în zona Mării Moarte, în Ierusalim şi în nordul Israelului.

Sky News transmite că s-au auzit explozii în Ierusalim.

Anterior, forţele de apărare israeliene au instruit locuitorii din mai multe zone din nordul Israelului să rămână în apropierea spaţiilor protejate. "În conformitate cu evaluarea situaţiei, rezidenţii din nordul Înălţimilor Golan, zona Nevatim, Dimona şi Eilat trebuie să rămână în apropierea spaţiilor de protecţie până la noi ordine", a declarat IDF.

"La activarea sirenelor, este necesar să se intre într-un spaţiu protejat", continuă comunicatul. "În cazul în care nu există un spaţiu protejat, este necesar să se găsească cea mai protejată zonă posibilă" recomandă IDF.

IDF a declarat că rezidenţii ar trebui să aştepte instrucţiuni suplimentare din partea Comandamentului Frontului Interior.

UPDATE Deocamdată, nu există informații care să indice că rachetele balistice au fost lansate din Iran asupra Israelului, spun oficialii israelieni.

Anterior, o sursă militară iraniană a declarat presei de stat de la Teheran că Iranul a lansat primul val de rachete balistice împotriva Israelului.

UPDATE Iranienii au ieșit în stradă pentru a susține atacul contra Israelului.

UPDATE Potrivit datelor furnizate de Flightradar24, care raportează în timp real traficul aerian internaţional, nu mai există multe aeronave în aer în Liban, Israel, Iordania, Siria sau Irak. Toate aceste ţări au anunţat închiderea spaţiului lor aerian.

Din Yemen, rebelii Houthi pro-iranieni au lansat la rândul lor drone spre Israel, potrivit unei companii locale de securitate maritimă, scrie Le Figaro.

La rândul său, Hezbollahul libanez a anunţat că a bombardat o poziţie militară israeliană pe Înălţimile Golan ocupate, în timp ce Iranul a lansat sâmbătă seara un atac cu drone asupra Israelului. Într-un comunicat, Hezbollahul pro-iranian, care de mai bine de şase luni desfăşoară aproape zilnic atacuri împotriva Israelului, a declarat că a tras "zeci de rachete Katiuşa" asupra unei cazărmi israeliene din Golanul sirian ocupat de Israel.

UPDATE Misiunea permanentă a Iranului la ONU transmite: „Desfășurată în temeiul articolului 51 din Carta ONU referitor la apărarea legitimă, acțiunea militară a Iranului a fost ca răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediilor noastre diplomatice din Damasc. Problema poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian ar face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA TREBUIE SĂ STEA DEPARTE!”

UPDATE Serviciile de informaţii israeliene au detectat lansarea a zeci de drone şi rachete din Iran şi Irak, au declarat doi oficiali israelieni sub protecţia anonimatului pentru The New York Times.

Potrivit oficialilor, înălţimile Golan şi o bază a forţelor aeriene israeliene din deşertul Negev ar urma să fie zonele de impact.

UPDATE Avioane de luptă americane şi britanice au doborât câteva drone iraniene cu destinaţia Israel deasupra zonei de frontieră dintre Irak şi Siria, a anunţat postul de televiziune israelian Canal 12, fără să precizeze sursa informaţiei, relatează Reuters.

UPDATE Ministrul iranian al apărării, generalul Mohammad Reza Ashtiani, a emis un avertisment dur pentru orice ţară care permite Israelului să îi folosească spaţiul aerian sau teritoriul pentru a ataca Iranul, spunând că se va confrunta cu un "răspuns decisiv" din partea Iranului, relatează CNN.

"Orice ţară care îşi va deschide spaţiul aerian sau teritoriul pentru Israel pentru a ataca Iranul va primi răspunsul nostru decisiv", a relatat agenţia de presă de stat IRNA, citându-l pe Ashtiani.

UPDATE Sună sirenele într-un kibbutz din nordul Israelului

Sirenele sună într-un kibbutz din nordul Israelului, comunitatea Snir, pe fondul unui atac cu rachete din Liban. Libanul şi-a închis temporar spaţiul aerian începând cu ora locală 1.00.

Hezbollah a efectuat zilnic atacuri asupra nordului Israelului, de când a început războiul din Fâşia Gaza.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului, contraamiralul Daniel Hagari, le-a spus cetăţenilor că trebuie să intre într-un adăpost şi să rămână acolo timp de cel puţin 10 minute dacă o sirenă sună în zona lor.

"Vă vom informa dacă va trebui să rămâneţi în adăpost pentru o perioadă mai lungă", a adăugat el.

UPDATE Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis că „regimul sionist malefic al Israelului va fi pedepsit”, după ce Iranul a lansat atacuri cu drone împotriva Israelului. DETALII AICI

UPDATE Armata israeliană intenționează să încerce să intercepteze dronele lansate de Iran înainte ca acestea să ajungă pe cerul israelian, potrivit unui oficial militar, transmite CNN.

Israelul anticipează că Iranul poate lansa valuri suplimentare de drone în timp, a adăugat oficialul militar israelian.

UPDATE O sursă militară israeliană a declarat pentru ABC News că Iranul a vizat numai ținte militare, nu și civile.

IDF transmite acum că primele drone vor ajunge deasupra Israelului cu o oră mai devreme decât era inițial estimat, adică la ora 1:00.

Agenția de presă iraniană IRNA anunță că Teheranul a lansat și rachete balistice. Garda Revoluționară Iraniană a declarat anterior că lansează drone și rachete, dar nu a specificat ce tip va fi folosit.

Armata a distribuit un videoclip cu dronele și rachetele folosite în atacul pe care l-a lansat împotriva Israelului în această seară.

UPDATE Și Libanul își închide temporar spațiul aerian

Ministerul Libanez al Lucrărilor Publice și Transporturilor a anunțat sâmbătă că spațiul aerian al țării va fi închis temporar tuturor aeronavelor care sosesc, pleacă și tranzitează țara.

Ministerul a adăugat într-un comunicat că închiderea este o măsură de precauție și este în vigoare la ora locală 1 a.m. până duminică la ora 7 dimineața.

Această decizie presupune încetarea completă a operațiunilor de navigație aeriană pe Aeroportul Internațional Rafic Hariri din Beirut în perioada specificată.

UPDATE SUA se aşteaptă ca Iranul să lanseze peste 100 de drone, zeci de rachete de croazieră şi zeci de rachete balistice, relatează SkyNews.

SUA se pregătesc ca acesta să fie "un atac major", au declarat doi oficiali americani de rang înalt pentru NBC News. Unul dintre oficiali a declarat că se aşteaptă ca armele să vizeze obiective guvernamentale israeliene, nu civili sau centre religioase.

SUA şi Israelul şi-au coordonat îndeaproape modul de apărare împotriva atacului "Am fost pregătiţi. Israelienii sunt pregătiţi", a declarat oficialul.

UPDATE Israelul estimează acum că Iranul a lansat peste 100 de drone, potrivit unui oficial militar israelian, transmite CNN.

UPDATE Iordania a declarat stare de urgenţă după ce Iranul a lansat zeci de drone şi rachete asupra Israelului.

Anterior, Iordania anunţase că îşi închide spaţiul aerian pe fondul ameninţării unui atac iranian.

Două surse de securitate regionale au declarat că apărarea aeriană a ţării este, de asemenea, pregătită să intercepteze orice dronă sau aeronavă iraniană care intră în spaţiul său aerian, scrie SkyNews.


UPDATE Și Irakul închide temporar spațiul aerian

Autoritatea de Aviație Civilă din Irak a anunțat sâmbătă că spațiul aerian al țării va fi închis temporar tuturor aeronavelor care sosesc, pleacă și tranzitează, începând cu ora 23:30. ora locală până duminică la ora 5:30.

Închiderea este o măsură de precauție menită să asigure siguranța și securitatea aviației civile în spațiul aerian irakian.

Autoritatea a adăugat că închiderea poate fi prelungită pe baza evoluțiilor ulterioare din regiune.

UPDATE Iranul confirmă: „Am început un atac larg împotriva Israelului”

Potrivit Press TV din Iran, Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) „a lansat lovituri extinse cu drone împotriva țintelor din teritoriile ocupate”, un termen pe care Iranul îl folosește pentru a descrie Israelul.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat sâmbătă, într-o declarație, că Israelul s-a pregătit pentru un atac din partea Iranului.

„Sistemele noastre defensive sunt activate, suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât defensiv, cât și ofensiv. Statul Israel este puternic. Forțele de apărare israeliene sunt puternice. Publicul este puternic”, a declarat el. DETALII AICI

UPDATE Israelul își închide spațiul aerian

Autoritatea aeroportuară din Israel IAA a anunţat că spaţiul aerian al Israelului se va închide de la ora locală 0:30, pe fondul atacului iranian asupra Israelului, relatează The Times of Israel.

IAA nu a oferit detalii cu privire la momentul în care vor fi reluate zborurile, precizând că va oferi actualizări în funcţie de evoluţia situaţiei. Pasagerilor li se recomandă să verifice la companiile aeriene şi pe site-ul IAA orarul zborurilor.

UPDATE  Presa de stat din Iran relatează că un al doilea val de drone a fost lansat de Republica Islamică asupra Israelului, scrie The Times of Israel.

Mai multe drone au fost văzute zburând din direcţia Iranului deasupra provinciei irakiene Sulaymaniya, au afirmat trei surse de securitate citate de Reuters.

"Zeci de drone au fost văzute zburând dinspre Iran în direcţia Israelului deasupra spaţiului aerian irakian", au spus două surse de securitate irakiene pentru Reuters.

Irakul a anunţat, de asemenea, închiderea spaţiului său aerian şi suspendarea întregului trafic aerian în cursul zilei de astăzi, a declarat Ministerul irakian al Transporturilor pentru agenţia de presă de stat a ţării.

Anterior, Iordania anunţase, la rândul ei, închiderea spaţiului aerian, în timp ce armata israeliană a suspendat pentru duminică orice activităţi şcolare.

---

Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că urmăresc amenințarea în spațiul lor aerian și a adăugat că va dura câteva ore pâna ca dronele să ajungă în Israel. GPS-ul nu va fi disponibil în anumite zone ca parte a pregătirilor, a spus Hagari, transmite CNN.

„Dacă descoperim amenințări specifice care au un timp de sosire mai scurt, vă vom informa imediat”, a spus Hagari.

„Vă cerem să fiți vigilenți și să urmați instrucțiunile Comandamentului Frontului Intern. Înțelegem aceste amenințări, le-am abordat în trecut”, a mai spus acesta.

Hagari a declarat că Israelul este "bine pregătit" pentru acest atac.

"Ne-am pregătit din timp pentru diverse scenarii. Pentru a intercepta aceste lansări, dispunem de cercuri de protecţie atât din partea marinei cât şi a forţelor aeriene pe mai multe straturi", a adaugat el.

Armata israeliană a anunţat sâmbătă închiderea şcolilor din motive de securitate după ameninţările Iranului

Armata israeliană a anunţat sâmbătă închiderea şcolilor din motive de securitate pe fondul ameninţărilor Iranului cu represalii după un atac mortal la începutul lunii aprilie împotriva consulatului iranian de la Damasc, pe care Teheranul îl atribuie Israelului, relatează AFP.

Începând de duminică, prima zi a săptămânii în Israel, "activităţile de predare, excursiile şi ieşirile" şcolare sau extraşcolare sunt suspendate, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Măsura decisă "cu privire la condiţiile de securitate" este valabilă în această etapă pentru două zile, duminică şi luni.

Anunţând măsurile într-un discurs televizat, Daniel Hagari a declarat că zeci de avioane de luptă au fost ridicate de la sol ca parte a stării de alertă. "Dispunem de un sistem excelent de apărare aeriană, însă apărarea nu este ermetică", a mai spus el.

La rândul său, ministrul apărării Yoav Gallant a declarat sâmbătă că Israelul este pregătit pentru un posibil atac iranian.

"Monitorizăm îndeaproape un atac planificat al Iranului şi al aliaţilor săi împotriva statului Israel", a spus Gallant.

"În ultimele zile ne-am întărit capacităţile defensive şi ofensive şi suntem hotărâţi să luăm toate măsurile necesare pentru a apăra cetăţenii statului Israel", a mai spus ministrul apărării.A

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO EXCLUSIV "Eu, da! Recunosc!". Dan Petrescu nu s-a abținut după meciul Generației de Aur și a spus tot la interviu
VIDEO EXCLUSIV "Eu, da! Recunosc!". Dan Petrescu nu s-a abținut după meciul Generației de Aur și a spus tot la interviu
Citește și...
Atac cu cuțitul la metroul din Lyon. Patru persoane au fost înjunghiate
Atac cu cuțitul la metroul din Lyon. Patru persoane au fost înjunghiate

Patru victime au fost rănite cu cuţitul duminică într-un atac în metroul din oraşul francez Lyon, au anunţat autorităţile citate de AFP şi Reuters.

 

Noul președinte al Taiwanului întinde o mână Chinei și vorbește despre ”o poziție de pace și prosperitate comune”
Noul președinte al Taiwanului întinde o mână Chinei și vorbește despre ”o poziție de pace și prosperitate comune”

Noul președinte al Taiwanului se declară pregătit să coopereze cu China și vorbește despre ”o poziție de pace și prosperitate comune”.

Într-o vizită de stat la Berlin, preşedintele Macron a spus că relaţiile franco-germane sunt „indispensabile”
Într-o vizită de stat la Berlin, preşedintele Macron a spus că relaţiile franco-germane sunt „indispensabile”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a început duminică o vizită de stat de trei zile în Germania - prima a unui şef de stat al Franţei în ultimii 24 de ani, transmite dpa.

Recomandări
Cât costă o simulare a Evaluării Naționale sau a Bacalaureatului. Elevii se pregătesc intens
Cât costă o simulare a Evaluării Naționale sau a Bacalaureatului. Elevii se pregătesc intens

Mai este puțin până la Evaluarea Națională și Bacalaureat, iar elevii se pregătesc intens. În centrele educaționale se fac încontinuu simulări pentru examene și se dau meditații.

Româncele, printre cele mai nefericite femei din UE și din lume. Banii, sănătatea și educația sunt principalele nemulțumiri
Româncele, printre cele mai nefericite femei din UE și din lume. Banii, sănătatea și educația sunt principalele nemulțumiri

Femeile din România sunt cele mai nefericite din Uniunea Europeană și printre cele mai nefericite din lume, potrivit unui index global al bunăstării femeilor. Cele mai multe nemulțumiri sunt legate de educație, bani și sănătate.

Bărbatul din Botoșani care și-a violat și ucis nepoata riscă închisoare pe viață. Ce a declarat tatăl fetiței
Bărbatul din Botoșani care și-a violat și ucis nepoata riscă închisoare pe viață. Ce a declarat tatăl fetiței

Procurorii cer închisoare pe viață pentru individul din Botoșani care și-a violat și ucis nepoata de 8 ani. Și-a recunoscut faptele îngrozitoare iar avocata sa a transmis că nu va contesta măsura arestului preventiv.