ANALIZĂ, Iulian Fota despre Rusia: ”Situația Ucrainei este ca un război de independență”
Situația tensionată dintre Rusia și Occident, provocată de amenințarea trupelor rusești la adresa Ucrainei, este un adevărat test de independență pentru Ucraina - consideră Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.
Tratativele cu rușii, organizate recent de americani, NATO și OSCE la Geneva, Bruxelles și Viena, nu au adus niciun progres notabil în privința detensionării situației la granița cu Ucraina, unde Rusia a masat trupe impresionante.
Într-un interviu acordat corespondentului PRO TV Cătălin Radu Tănase, fostul consilier pe securitate națională a explicat că, deși nu se dorește acest lucru, Occidentul este pregătit inclusiv pentru ”varianta proastă”, respectiv ... confruntarea militară cu Rusia.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Tot ceea ce putem spera este ca acest dialog să se înfiripe. Și, în momentul ăsta, Occidentul și-a precizat clar poziția: este deschis dialogului, cum în egală măsură este pregătit și pentru varianta proastă. Aici, într-un fel, din perspectiva occidentală suntem in cadrele Scrisorii a III-a a lui Eminescu, bucuroși le-om duce toate. Deci, Occidentul, clar, este pregătit și pentru confruntare militară, este pregătit și pentru abordare dură, hard-power, inclusiv pe sancțiuni drastice la adresa Moscovei, dar în continuare speră și exprimă ca prime opțiuni calea aceasta a dialogului.” - spune Fota, care este și director al Institutului Diplomatic Român.
Rusia nu se teme de sancțiuni. Este prea mare
Din nefericire, Rusia nu se teme de sancțiunile Occidentului, pentru că acestea nu prea au efectele dorite, iar acest lucru este cunoscut nu doar de puterea de la Moscova, ci și de americani - spune Iulian Fota, care dă și câteva exemple concrete în acest sens.
Este vorba despre anexarea Crimeei de către Rusia și implicarea Rusiei în treburile interne ale SUA - acțiuni pe care Occidentul nu a putut să le sancționeze așa cum a dorit, adică într-un mod care să producă efecte neplăcute pentru Vladimir Putin și echipa sa de la Kremlin.
Motivul? Rusia este prea mare pentru a fi izolată.
”De altfel, o spun chiar ei. Dacă nu mă înșel, cred că ministrul Lavrov spunea că, unu, politica de sancțiuni a Occidentului n-a dus niciodată la nimic. Deci ăsta era ca un contra-argument împotriva noastră. Cu alte cuvinte, degeaba veți folosi sancțiuni împotriva noastră, nu ne veți forța mâna. Nu vom ceda. Doi, Rusia se bazează foarte mult pe imensitatea teritoriului său. Și, iarăși, de-a lungul ultimilor ani, diferiți reprezentanți ruși au spus acest lucru foarte clar: suntem prea mari să ne sancționați, suntem prea mari să ne izolați. Și ăsta este un lucru pe care și Occidentul îl știe, după prima complicată, cea cu Crimeea, 2014, și ulterior amestecul în treburile interne americane, s-a încercat și această izolare a Rusiei.
Numai că se vede din nou, nu știu a câta oară, istoria trebuie să fie clară: Rusia e o țară mult prea mare, să poată fi izolată, mai ales într-un context internațional în care nici dominația Occidentului nu mai e atât de copleșitoare, și sunt o serie întreagă de state care sfidează în mod deschis Occidentul inclusiv în acest sens, menținând relațiile comerciale cu Rusia.
Și un ultim aspect. Rusia, sunt convins că contează foarte mult pe China, o china care poate deveni o alternativă. E adevărat că nu e atât de comodă ca și Occidentul, cred eu, o alternativă la Occident din punct de vedere, poate, materii prime, tehnologii, bani, poate și alte perspective ajutând Rusia să reducă eventuala povară a sancțiunilor.” - a mai spus Iulian Fota în interviul pentru www.stirileprotv.ro.
O lecție din trecut pentru situația din Ucraina: ”Noi, ca occidentali am crezut că-l mulțumim pe flămândul Hitler”
Directorul Institutului Diplomatic Român mai spune că Europa nu trebuie să uite ce s-a întâmplat în 1938, când ”Occidentul a fost prea îngăduitor cu Hitler”.
”Și când vine vorba de arhitectura europeană de securitate, noi avem și niște lecții pe care trebuie să le învățăm. Și foarte multă lume face paralela asta cu 1938, dacă nu cumva la vremea respectivă Occidentul nu a fost prea slab, prea îngăduitor cu Hitler, am cedat în fața pretențiilor Germaniei naziste la vremea respectivă. Noi, ca occidentali am crezut că-l mulțumim pe flămândul Hitler, și inevitabilul tot s-a produs în condiții mult mai proaste pentru Occidentul îngăduitor, într-o primă fază, ajungând în 1939 al Doilea Război Mondial să se declanșeze, totuși.” - a mai spus Iulian Fota.
De altfel, el este de părere că situația în care se găsește acum Ucraina poate fi comparată cu cea a unui ”război de independență”.
”După părerea mea, situația asta cu care se confruntă Ucraina este ca un război de independență. Deci ăsta este marele test pe care Ucraina, ca țară, trebuie să-l treacă pentru a-și afirma independența și suveranitatea în lumea întreagă.” - mai spune el.
Rusia contra Occidentului. Se va ajunge la un conflict nuclear?
”Chiar dacă relațiile astea între marile puteri, în perioada următoare, vom mai avea astfel de tensiuni, vom mai avea astfel de situații complicate, pentru că asta este logica relațiilor internaționale - cel puțin din privința asta, și asta este marea diferență față de '62 - nu vom ajunge, pentru că deja este un acord între ele, la o dimensiune nucleară a acestei situații internaționale complicate.
Da, e un moment de tensiune între două mari puteri, în special Rusia și Statele Unite, dar și Rusia și Occident în ansamblu, dar nu e miza atât de mare ca în '62, nu avem armament nuclear implicat și, părerea mea, este că soluțiile de ieșire din această criză sunt mult mai la îndemâna noastră și mult mai bine conturate ca în '62, când, efectiv, citind și eu istoria, am constatat că lumea a stat cu răsuflarea ținută și situația a fost pe muchie timp de 2 sau 3 zile.” - a mai explicat Iulian Fota în interviul acordat lui Cătălin Radu Tănase.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, analiza, occident, iulian fota,
Dată publicare:
18-01-2022 13:09