Bild: Mișcări masive de trupe ruse spre granița cu Ucraina. Trenurile sunt pline cu soldați și tancuri. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a început recent mișcări masive de trupe și de echipament militar din estul țării și până în vest, la frontiera cu Ucraina.

Vladimir Putin a decis să își mute armata spre vestul Rusiei din districtul militar estic, iar trenurile încarcate cu echipament militar și cu sute de soldați parcurg circa 7.000 de kilometri pe celebrul traseu al căii ferate transiberiene în direcția Ucrainei și a statelor NATO, informează cotidianul german Bild, care citează experți militari.

Calea ferată transsiberiană este o opțiune importantă pentru mișcările militare în Rusia. Un tren militar are nevoie de șase-șapte zile pentru a ajunge din Orientul Îndepărtat al Pacificului în vestul Rusiei. Trenurile din Siberia parcurg distanța în doar două-trei zile", a declarat pentru BILD expertul irlandez în domeniul apărării Andy Scollick.

Pe Twitter au apărut deja filmări cu trenuri militare rusești de-a lungul căii ferate transsiberiene în ultimele 72 de ore.

 

Citește și
Hacker
Ucraina susţine că are "dovezi" privind implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat site-uri guvernamentale
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România
bild, rusia

Magnitudinea acestei mișcări de trupe îi uimește chiar și pe experți. Expertul militar finlandez Petri Mäkelä afirmă: "Nu există nici un fel de informații despre acest lucru: "Numai pe 11 ianuarie, douăsprezece trenuri militare de marfă au trecut spre vest prin Krasnoyarsk. Dacă este adevărat, este o mișcare masivă".

 

În aprilie și din nou din octombrie 2021, Kremlinul a deplasat spre Ucraina peste 100.000 de soldați din districtele militare din sud, vest, nord și centru. Aceștia rezistă acum în tabere uriașe de-a lungul frontierei ruso-ucrainene și în Crimeea ocupată, așteptând noi ordine.

Trenurile transportă tancuri, lansatoare de rachete, camioane militare, ambulanțe și sisteme balistice

Expertul în apărare Scollick a declarat pentru BILD că relocarea masivă "nu are, desigur, nimic de-a face cu Kazahstanul și nimic de-a face cu exercițiile pe scară largă planificate de armata rusă. Prin urmare, se înțelege că acestea se îndreaptă spre vest pentru a completa și sprijini consolidarea operațională în apropierea graniței de est a Ucrainei".

În trenuri s-ar afla tot echipamentul necesar pentru un război, mai notează sursa citată. Cele mai avansate tancuri de luptă ale Rusiei, lansatoare de rachete, camioane, ambulanțe, sisteme de rachete balistice cu capacitate nucleară și nenumărate vehicule logistice.

Expertul în securitate Andy Scollick este se arată îngrijorat de aceste mișcări masive ale trupelor rusești.

Dacă Rusia "a vrut doar să facă zgomot de săbii, un spectacol cu tancuri și artilerie ar fi fost în mare parte suficient". "Dar mișcarea logistică pe scară largă este indicativă pentru echipamentul necesar pentru a susține o operațiune de luptă. Și nu este vorba doar de echipament. Cele mai multe dintre aceste trenuri conțin vagoane de pasageri pentru trupe și vagoane de marfă pentru echipamentul lor."

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Peskov: Relațiile dintre NATO și Rusia s-au apropiat de „linia roșie”. Moscova nu mai poate suporta situația
Peskov: Relațiile dintre NATO și Rusia s-au apropiat de „linia roșie”. Moscova nu mai poate suporta situația

Rusia constată că NATO "invadează treptat" Ucraina şi "nu mai poate accepta acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat duminică CNN şi citat luni de agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Ucraina susţine că are
Ucraina susţine că are "dovezi" privind implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat site-uri guvernamentale

Ucraina susține că are "dovezi" privind implicarea Rusiei în atacul cibernetic de amploare ce a vizat săptămâna aceasta mai multe ministere şi site-uri guvernamentale ucrainene.

Reacția Kremlinului la acuzațiile unei operațiuni mascate în Ucraina: „Fake news și pure minciuni
Reacția Kremlinului la acuzațiile unei operațiuni mascate în Ucraina: „Fake news și pure minciuni"

„Fake news și pure minciuni". În acești termeni a respins purtătorul de cuvânt al Kremlinului informațiile făcute publice de serviciile secrete americane potrivit cărora Rusia ar pregăti o operațiune specială pentru a invada Ucraina.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.