Imbulzeala nu a lipsit de la pelerinajul la moastele Sfintilor Andrei si Pavel. Jandarm: Ati venit la biserica sa va certati

×
Codul embed a fost copiat

Mii de pelerini s-au strans miercuri la manastirea Sfantului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judetul Constanta, pentru a-l praznui pe crestinatorul si protectorul romanilor.

La ceremonie au fost prezenti inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, iar multimile de credinciosi s-au inchinat inca de marti seara la moastele sfinte.

Sarbatoarea sfantului Andrei, o zi deosebita pentru crestinii ortodocsi din tara noastra, a adunat miercuri mii de credinciosi la manastirea ce poarta numele sfantului. Pelerinii au putut cinsti si moastele Sfantului Apostol Pavel, aduse din Mitropolia de Veria a Greciei.

Peste 800.000 de romani isi sarbatoresc onomastica. Numele de Andrei provine din limba greaca si inseamna "barbatie, curaj".

Citește și
Sfantul Dumitru
Ploaia marunta si frigul de afara nu i-au alungat pe credinciosii veniti la moastele Sfantului Dumitru. "Am stat si 12 ore"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Pelerinii ajunsi in judetul Constanta au un sentiment aparte fata de aceste tinuturi din Dobrogea, cutreierate si de Sfantul Apostol Andrei la inceputul primul secol crestin.

Situata la aproximativ 80 de kilometri de Constanta, in apropierea localitatii Ion Corvin, pestera in care se spune ca s-a adapostit Sfantul Apostol Andrei a devenit loc de pelerinaj. Anual, oameni din intreaga tara poposesc la manastirea Sfantul Andrei pentru a sta pret de cateva minute in Pestera si pentru a se inchina la moastele Sfantului Apostol Andrei, daruite in anul 2003 de catre Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Manastirea Sfantului Andrei a devenit neincapatoare pentru miile de pelerini sositi din intreaga tara. Slujba este tinuta de un sobor impresionant de preoti condus de IPS Teodosie si mitropolitul Moldovei si Bucovinei, preafericitul Teofan.

Femeie: "Avem copii plecati si ne rugam la bunul Dumnezeu ca sa ne ajute."

Barbat: "Sa le dea minte la guvernantii nostri, sa traim mai bine, sa ducem o viata mai linistita."

Jandarmi: "Ati venit la biserica sa va certati, nu aveti voie pe aici, da-te sa poata sa iasa lumea, haideti, haideti!"

Pelerinii care vor sa rememoreze clipele traite aici nu se mai opresc din fotografiat. De pilda, un domn a stat cel putin doua ore la coada si odata ajuns la racla nu mai contenea cu pozele. La cativa pasi, o bunicuta incarcata cu bagaje abia daca a avut timp sa sfinteasca toate lucrurile pe care le-a carat cu ea.

Reporter: "Cu ce ganduri ati venit astazi aici?"
Femeie: "De bine, ca sa ni se insoare baiatu'."

Barbat: "Cu ganduri bune pentru indreptare, pentru sanatate ca sunt cam bolnav. Trebuie sa vin aici la Sfantul ca ne face sanatosi."
Reporter: "Stati de ceva timp la coada."
Barbat: "De doua ore. Nu conteaza, daca ai credinta ai si sanatate si ajungi acolo la Sf. Andrei, sa ne faca sanatosi!"

Credincios: "Imi doresc foarte mult copiii din ziua de azi sa duca o viata mai buna!"

Cel putin 10.000 de pelerini au estimat jandarmii ca au venit azi in pelerinaj. S-au inchinat si la moastele Sfantului Apostol Pavel.

Barbat: "Daca ne intoarcem la Dumnezeu el va face din nou sa curga lapte si miere."

IPS Teodosie: "Ziua de 30 noiembrie este pentru Dobrogea o zi plina de lumina, este ca o zi de Paste pentru ca cel ce a adus lumina credintei in tinutul Dobrogei este Sfantul Andrei care este apostolul romanilor si este prezent cu duhul si drgostea de parinte."

La o suta de metri de manastire e loc si de talcioc si de gratare.

Reporter: "V-ati fi imaginat ca veniti la Sf. Andrei si faceti si shopping aici?"
Credincios: "Nu, dar imi place!" (rade)
Reporter: "Sa o purtati cu placere!"

Reporter: "Dezlegare la friptura?"
Credincios: "Da!" (rade)
Reporter: "E mai frumos aici decat la slujba?"
Credincios: "Da, e mai frumos acolo la slujba!"

Comerciant: "Porumb fiert, vin fiert, cafea..."
Reporter: "Si cum merge?"
Comerciant: "Acceptabil! Nici nu murim, nici nu traim."

Vanzator de cruciulite: "Va dau cu ventuza daca vreti, dar nu atarna, vine foarte bine. Sau va dau asa."

Reporter: "Cum merge vanzarea?"
Comerciant: "Foarte bine!"

Dar sarbatoarea Sfantului Andrei este si una cu multe superstitii. Oamenii agata usturoi de tocul usii si pe la geamuri ca sa alunge raul. Altii pun grau la incoltit ca sa afle daca anul care vine va fi unul norocos.

Barbat: ''Bunica ne-a invatat sa punem in fiecare an grau la incoltit. Al meu creste cel mai mult de fiecare data. Cred ca sunt norocos pentru ca ma cheama Andrei.''

Femeie: ''Ne plac obiceiurile pe care le-am primit de la bunici si mai e unul care spune ca daca fetele numara 41 de boabe de grau si le pun sub perna isi vor visa ursitul.''

Conform istoricilor bisericesti, Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat in cetatea Patras din Grecia, iar crucea in forma de X pe care a fost schingiuit ii poarta si acum numele.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
100 de studenti din Galati au participat la Pelerinajul Luminii ce simbolizeaza trecerea Apostolului Andrei prin Romania
100 de studenti din Galati au participat la Pelerinajul Luminii ce simbolizeaza trecerea Apostolului Andrei prin Romania

A fost noapte de rugaciune la Galati. Peste 100 de studenti de la Facultatea de Teologie, impreuna cu alti colegi din organizatiile de studenti din oras, au pornit intr-o procesiune emotionanta.

Ploaia marunta si frigul de afara nu i-au alungat pe credinciosii veniti la moastele Sfantului Dumitru.
Ploaia marunta si frigul de afara nu i-au alungat pe credinciosii veniti la moastele Sfantului Dumitru. "Am stat si 12 ore"

Este o noua zi de sarbatoare pentru crestinii ortodocsi. Daca miercuri a fost Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, joi este praznuit Sfantul Dumitru cel Nou sau Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului.

Cei 4.000 de pelerini veniti la Patriarhie nu i-au uitat pe comercianti.
Cei 4.000 de pelerini veniti la Patriarhie nu i-au uitat pe comercianti. "La Parascheva am facut 30 de milioane"

Pelerinajul de Sfantul Dumitru, ocrotitorul Bucurestilor, le umple buzunarele comerciantilor care s-au mutat zilele acestea pe Dealul Mitropoliei. Negustorii se roaga ca vremea sa tina cu ei si pelerinii sa vina in numar cat mai mare.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.