Amenzi uriașe pentru operatorii de telefonie mobilă care nu transmit mesajele RO-ALERT
Autoritățile vor să amendeze operatorii de telefonie mobilă care nu fac tot posibilul ca mesajele RO-ALERT să ajungă la cetățeni în caz de urgență.
Astăzi au negociat cu firmele de telefonie mobilă, înainte ca schimbările să devină oficiale. Printre altele, Departamentul pentru Situații de Urgență vrea ca de pe piață să dispară telefoanele care nu sunt setate din fabrică pentru a primi mesaje în caz de incidente majore: cutremur sau fenomene meteo extreme.
Deşi RO-ALERT trimite mesaje şi, în prezent, sistemul de avertizare nu funcţionează aşa cum şi-ar dori autorităţile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ceea ce încearcă acum cei de la DSU să facă este să se asigure că pe viitor, pe piaţa din România, să fie vândute doar telefoane care sunt actualizate din fabrică să primească mesaje prin sistemul RO-ALERT. Nu aşa se întâmplă în prezent. Sunt destule telefoane acum, mai ales cele mai puţin performante, care trebuie să fie setate manual de fiecare utilizator în parte. De mute ori acest proces este complicat şi diferă de la fiecare model în parte. Toate informaţiile depre fiecare telefon în parte sunt pe site-ul RO-ALERT.
"O să ajungă în mâinile unor persoane care nu ştiu să le seteze. Telefoanele ieftine sunt cumpărate de oameni care nu au posibilităţi ridicate, problema este că tocmai ei sunt cei mai vulnerabili la dezastre. Ei stau în zona de risc şi nu au alte posibilităţi de informare", spune secretarul de stat Raed Arafat.
După negocierile cu operatorii de telefonie, oficialii au stabilit că firmele vor avea la dispoziţie un an să se conformeze. Dacă nu, riscă amenzi între 35 şi 75.000 de lei. În cazul în care există zone în care mesajele nu au ajuns din cauza unor defecţiuni, autorităţile vor să afle aceste locuri în trei minute de la primele semnale, ca să poată interveni.
Daniel Petrescu, reprezentant companie telefonie mobilă: "Nu avem în acest moment tehologia pentru a afla aşa ceva. Este în curs de implementare o soluţie, dar nu ştim dacă va funcţiona."
Raed Arafat, secretar de stat MAI: "Asta înseamnă că noi suntem în întuneric. Trimitem mesajul şi nu ştim cine îl primeşte."
Companiile mai au timp să găsească soluţii pentru că proiectul se află abia în dezbatere publică. După această discuţie, oficialii de la DSU vor elabora o formă finală pe care o vor trimite Guvernului spre aprobare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!